Strikt gesproken bestaat kleur fysiek niet, het is een illusie die onze hersenen creëren om aan te geven dat er een verschil bestaat tussen objecten in de omgeving. Een verschil in energie en golflengtes. Hiermee is kleurenzicht een belangrijke tool die ons helpt onze omgeving goed te kunnen waarnemen.
Achromatopsie: Bij mensen met achromatopsie werken geen van de kegeltjes. Daardoor kunnen ze geen kleuren zien, maar alleen zwart-wit- en grijstinten. In feite zijn deze mensen echt kleurenblind.
KIJKEN & ZIEN – OPTISCHE ILLUSIE. Kleur is in dit verband de prikkel die in het oog valt, die wordt waargenomen door zintuigcellen en die vervolgens door de hersenen wordt geïnterpreteerd. Kleur is een beleving. Ons netvlies heeft aparte zintuigen voor kleur en voor helderheid of toonwaarde.
Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuiste interpretatie van de werkelijkheid. Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen.
Een bekend voorbeeld is wanneer je lang genoeg naar het vallende water van een waterval kijkt.Als je vervolgens naar de rotsen eromheen kijkt, lijkt het net alsof de rotsen langzaam naar boven bewegen.
Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat je ogen zien, maar waar door je hersenen totaal andere betekenis aan gegeven wordt. Je denkt dus dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk is. Optische illusies zijn leuk om naar te kijken.
Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een 'verkeerde' reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen.
illusie (zn) : begoocheling, chimère, drogbeeld, droom, droombeeld, fantasie, fictie, hallucinatie, hersenschim, hersenspinsel, inbeelding, spooksel, verbeelding, waan, waandenkbeeld, waanidee, waanvoorstelling, zelfbedrog, zelfbegoocheling, zinsbedrog, zinsbegoocheling.
Elektromagnetische golven met een lengte van 380-780 nanometer worden zichtbaar licht genoemd. Wit licht wordt geproduceerd door zeven eenvoudige enkele kleuren, de basiskleuren, te mengen. Na ontbinding kunnen ze worden waargenomen in de vorm van de algemeen bekende zeven kleuren van de regenboog.
Paars en oranje voor onze visuele identiteit – dat valt op! Maar welke gevoelens roepen deze kleuren op? Paars staat voor creativiteit, professionaliteit en luxe. Vroeger was het zelfs zo dat paars de duurste kleur was die er te krijgen was.
Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat. En velen beschouwen zwart als een kleur, omdat je andere pigmenten combineert om het op papier te krijgen. Maar technisch gezien zijn zwart en wit geen kleuren, het zijn nuances.
Universele kleuren zijn kleuren die qua kleurtemperatuur tussen warm en koel in zitten. Er zit ongeveer evenveel blauw- als geelpigment in deze kleuren. Hierdoor staan ze iedereen eigenlijk wel goed. ^ Het blauw van de KLM is een universele kleur.
Het begrip 'ruimtelijke desoriëntatie'
Wanneer onze zintuigen tijdens het vliegen verkeerde of tegengestelde informatie aan ons geven, ontstaat ruimtelijke desoriëntatie. Bij vestibulaire illusie wordt de verkeerde informatie door het evenwichtsorgaan veroorzaakt.
De illusie van diepte
In 1838 beschrijft de Engelse wetenschapper en uitvinder Charles Wheatstone (1802-1875) dit voor het eerst. Je linkeroog kijkt vanuit een net iets andere hoek naar een object dan je rechteroog, wat onze hersenen verwerken als diepte.
Illusies: 'alsof-waarnemingen'. Wat iemand ziet, hoort of voelt, bestaat echt, maar het krijgt een andere en veel heviger betekenis dan gerechtvaardigd op grond van de feiten. Hallucinaties: dingen zien, horen of voelen die niet echt bestaan, in de volle overtuiging dat ze werkelijkheid zijn.
je (onbewuste) neiging om feiten te verdraaien en argumenten te vinden waarmee je voor jou belangrijke overtuigingen kunt verdedigen;denken dat je alles al weet.
Hoe werkt het? Optische illusies gebruiken kleur, licht en geometrische patronen om afbeeldingen te creëren die het brein kunnen misleiden. De informatie die de ogen verzamelen wordt door de hersenen verwerkt en zorgen voor een waarneming van iets dat in werkelijkheid niet bestaat.
[psychologie en sociologie] Ook wel optisch bedrog genoemd.
Je hersenen bedriegen je
Ze ervaren de naar binnen kleiner wordende cirkels als een spiraalvormige beweging. En als je je ogen naar één cirkel beweegt, laten je hersenen je de spiraalvormige beweging van de andere cirkels 'zien'. Gezichtsbedrog!
Het idee dat je controle hebt over je zaken geeft je het gevoel dat alles goed gaat (en dat zodra er iets misgaat, je daar iets aan kunt doen).Dit gevoel kan ons echter flink misleiden. Dit fenomeen heet ook wel de illusion of control bias (illusie van controle).