De ene bloem kan beter tegen de hitte dan de ander. Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.
Sommige bloemen kunnen ook net ietsje beter tegen de warmte dan andere. Zonnebloemen, gladiolen, ridderspoor en gerbera's zijn maar enkele voorbeelden van soorten die de hitte makkelijker overleven.
Houd je tulpen uit de zon en warmte. Doe je dat niet, dan groeien ze sneller en zijn ze dus ook eerder dood. Zet de bos vooral niet gezellig naast de fruitmand: ook dan verwelken ze eerder. Een speldenprik onder de kop in de steel laat de tulpen op magische wijze rechtop staan.
Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.
Hoe komt het dat mijn bloemen slap worden? Water, bacteriën en verwelking: deze drie factoren zijn bijna altijd de boosdoener. Als je bloemen te lang in hetzelfde laagje water staan, vermeerderen bacteriën in sneltreinvaart. Die tasten de stelen aan, waardoor je bloemen minder goed kunnen drinken en sneller uitdrogen.
Maar temperaturen boven de 40 graden kunnen echt maar weinig planten lang verdragen. Felle zon in combinatie met hitte is drama voor vruchtdragende planten zoals fruit en groente als courgette en paprika. Bladeren kunnen zichzelf immers koelen door water te verdampen, vruchten kunnen dat helaas niet.
Laat zowel dag als nacht de ramen openstaan voor een goede luchtcirculatie. Bij sterke wind enkel op een kiertje. Let op voor te veel tocht: tocht kan meer verdamping (en schade) veroorzaken dan een iets hogere temperatuur. Hang schaduwdoeken, stro- en bamboematten om de temperatuur te laten zakken, zeker de zuidkant.
Je kunt je hortensia's beschermen met vliesdoek (lekker licht van gewicht), parasols of paraplu's of een wit laken. Leg het laken niet bovenop de planten, dat is te zwaar. Dan gaan ze alsnog kapot. Maak in dat geval een rek om je planten heen en zorg dat het laken er niet af waait.
Van sommige planten verschroeien of verbranden soms de bladeren. Door te veel direct zonlicht kunnen kwetsbare bladeren beschadigd raken. Zie je bruine vlekken of droge bladranden, zet je plant dan dus op een andere plek.
Nieuwe aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, regelmatig van water worden voorzien. Zeker in warme droge periodes is het beter om twee keer per week de sproeier ongeveer een uur op dezelfde plek te zetten, dan elke dag een beetje water te geven.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
2. Geef genoeg water voor vertrek. Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar zorg ervoor dat al jouw planten vlak voor vertrek nog even goed water hebben gekregen. Zet, als het lukt, je planten even onder de kraan zodat de grond goed is doordrenkt, maar er geen water onderin de pot blijft staan.
Deze bloemen kunnen goed tegen de zon
Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
Cactussen en vetplanten zijn hele makkelijke planten die het goed doen bij verschillende temperaturen in huis. Mocht je vet- of cactusplanten op een plek beneden de 10 graden hebben staan, geef ze dan zo min mogelijk water.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Beste tijdstip om planten water te geven
Koud water in de nacht kan dan schade verrichten, geef daarom bij voorkeur 's ochtends water. Bij felle zon raden wij het zeker af overdag water te geven, dit kan namelijk verbrandingsschade opleveren op beplanting en gazons.
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
Water geven in de zon is geen goed idee. Als je dat doet, verdampt het water namelijk veel sneller, nog voordat het is opgenomen door de plant. Zet verder potplanten bij warm weer in de schaduw en/of geef ze meerdere keren per dag water.
Sproei dus nooit overdag als de zon staat te schijnen. U moet namelijk een te snelle verdamping of verbranding voorkomen. Wanneer u gaat sproeien wanneer de zon vol op het gazon staat te schijnen dan zal een groot deel van het toegevoegde water verdwijnen. Dit zal daardoor een vertekend beeld krijgen.