Wat is bewust leven
Wat is dat eigenlijk, bewust leven? In principe komt het erop neer dat je je bewust bent van datgene wat je aan het doen bent en ook van je eigen gedachten en gevoelens daarbij. Velen van ons leven vaak onbewust.
Met behulp van oefeningen uit (emotioneel) lichaamswerk en bio-energetica word je meer bewust van je eigen lijf en wat deze je allemaal te vertellen heeft. Je emoties worden daarmee ook beter voelbaar, deze zitten immers in je lijf. En simpelweg met je aandacht bij je lijf en leden aanwezig zijn, geeft al inzichten.
Probeer minder te doen in plaats van meer.
Wees kritisch op je todo lijst. Veel dingen zijn 'leuk' om te bereiken, heel weinig dingen zijn 'levensveranderend'. Werk stap voor stap naar je grote doelen toe, naar een beter leven en laat je niet gek maken door alle onzin die er tussendoor komt.
Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Het bewuste brein gebruik je bij praten, logisch denken, analyseren, beslissingen overdenken en bijvoorbeeld plannen. Het kan kleine hoeveelheden informatie verwerken, heeft een vrije wil en kan er tot op zekere hoogte voor kiezen om het onbewuste te overstemmen. Ook kan het bewuste maar één ding tegelijk.
Filosofie. Het bewustzijn is een groot onderwerp in de filosofie, in het bijzonder van de richting aangeduid als de filosofie van de geest. Naast de mentale processen, functies en eigenschappen wordt het bewustzijn in een bepaald verband gebracht met het lichaam.
Bewustwording heeft een enorme kracht. Het is de stap zetten om te willen leren, om dingen te herkennen en de kracht vinden om te kiezen. Maar ook om te beginnen met de tijd te nemen voor jezelf en met jezelf in gesprek te gaan. Zo creëer je bewustwording en leer je jezelf steeds beter kennen.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Psycholoog John Kim vertelt dat wanneer je niet helemaal jezelf kan zijn in de relatie, dit de kans heel groot maakt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. "Als alles wat jou uniek maakt en wat je leuk aan jezelf vindt vervaagt, is het niet meant to be," vertelt hij.
Om jezelf te zijn, zonder je aan te passen aan anderen, heb je veel zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Misschien weet je in sommige situaties nog niet goed wat je zelf vindt en waar je grenzen liggen. Dan neem je de mening van anderen al snel voor waar aan. Neem de tijd om te ontdekken wat je écht van iets vindt.
Tips voor het dagelijks leven
Of hardlopen, naar buiten gaan, een film kijken, dansen of lekker koken. Maak elke dag tijd vrij voor die dingen die je leuk vindt. Het zorgt voor een moment om te ontspannen. Plan dit op vaste momenten.
Daarnaast is er al heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mindfulness. Ook daaruit blijkt keer op keer weer dat het absoluut zorgt voor het verminderen van stress en allerlei andere klachten, dat lees je bijvoorbeeld in dit artikel over een onderzoek van Harvard.
Innerlijke onrust betekent gebrek aan rust. Het is een soort onvrede, een gevoel van onbehagen, ontevredenheid misschien. Het geeft spanning, maar ja waarover? Ben je onrustig over de toekomst?