In Kroatië zijn ze gek op bier, maar als het gaat om pils zijn er drie grote spelers in het land. Vooral Karlovacko en Ozujsko zijn niet uit het Kroatische straatbeeld weg te denken, en van dit laatste biertje worden er wel tien flessen per seconde geconsumeerd.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
De bekendste biermerken in Slovenië zijn Lasko en Union. Lasko is de eerste bierbrouwerij in Slovenië en werd opgericht in 1825. Beide biermerken brouwen veel verschillende bieren, maar het zijn toch wel de lagers die de markt domineren. Dit wordt namelijk in 95% van de gevallen gedronken.
De Portugezen genieten van een drankje in de zon en drinken vaak bier uit kleine flesjes genaamd 'garrafas', of bier van de tap, bekend als 'imperial' of 'fino'.
De meeste Kroaten kunnen zich geen viering voorstellen zonder hun geliefde, traditionele gerechten zoals gegrild lamsvlees, gegrilde vis, gebakken inktvis, čevapčići van de barbeque…… De Dalmatiërs hebben een geheel eigen manier van maaltijden bereiden.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Madrid kent geen grote bierbrouwerijen, maar wel een toenemend aantal kleine brouwerijen die verschillende heerlijke bieren brouwen. Daarom kun je naast de grotere Spaanse biermerken Estrella Damm, Mahou en Cruzcampo ook steeds vaker genieten van een Madrileens biertje.
België is het beste bierland ter wereld (en deze 12 landen volgen ons)
Als antwoord op de vraag 'hoe duur is Slovenië' kunnen we wel concluderen dat Slovenië een duurdere bestemming is in de Balkan. Wij gaven hier zeker meer uit dan in andere landen als Bosnië-Herzegovina en Kroatië. Qua prijsniveau liggen de kosten in Slovenië iets onder die van Nederland.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Het meest gevraagde biertje is de “caña” (uitgesproken als canja). In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tapkraan wat geschonken wordt in een glas van 200 ml, vaak met een (of twee) vingers dik schuim maar ook heel vaak niet.
Het meeste bier in Frankrijk is afkomstig uit massaproductie: een paar grote brouwerijen heeft 90% van de markt in handen, die wordt gedomineerd door pilsners. Dessalniettemin kent het land ook eigen biertypes, zoals de bière de la garde van hoge gisting.
De Egyptische Stella is niet te vergelijken met z'n wereldberoemde Belgische naamgenoot. Het is een fris en licht biertje met een prettige dronk en is het populairste biertje in Egypte. Het is op de meeste plekken verkrijgbaar en kost in de supermarkt zo'n €0,80 voor een halve liter.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.