Het voedsel van de mossel bestaat voornamelijk uit plankton. Ander zwevend stof, zoals slib, wordt eveneens uit het water gefilterd. Verteerd en onverteerbaar materiaal wordt in pakketjes van pseudofaeces uitgeworpen.
Om te testen of een mossel nog leeft, geef je een tikje op de schelp. Sluit de mossel zich, dan is ze nog perfect. Blijft ze open staan, dan is ze dood en moet je ze weggooien. Ook beschadigde schelpen gooi je weg.
De mossel kan op deze manier nog enkele dagen overleven in goede omstandigheden (koel en vochtig), maar zal na een aantal dagen sterven. Om toch een antwoord te geven op je vraag kan je stellen dat mosselen die gekoeld en vochtig bewaard worden ongeveer 7 dagen kunnen overleven zonder water.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Het oudste nog levende dier is een 410-jarige mossel. Het weekdier, een Noordkromp, werd onlangs voor de IJslandse kust gevangen. Volgens Briste wetenschappers verkeert het diertje 'in zeer goede gezondheid', berichte de Duitse krant Die Welt dinsdag.
Neen, volwassen mosselen (Mytilus edulis) hebben geen ogen, maar mossellarven hebben wel een "eye spot" (oogvlek, i.e. een lichtgevoelige pigmentvlek). Sommige andere tweekleppigen (Bivalvia) hebben echter wél ogen als ze volwassen zijn.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Een verbod op mosselen lijkt ze minder van belang te vinden, omdat ze ten onrechte denkt dat die 'al dood' zijn. Ondanks die misser, ook mosselen kook je levend, weet Oskam het zeker: 'Alle schaal- en schelpdieren leggen dezelfde lijdensweg af' als ze in de pan belanden.
Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt. En als ze geen bewustzijn hebben, kunnen ze ook niet lijden, redeneren de onderzoekers. .
Niet alleen zoogdieren zoals wij, maar ook vogels, vissen en mogelijk kreeften. Wie niet kan praten, voelt geen pijn, was lange tijd het adagium in de wetenschappelijke wereld. Tot de jaren 1980 opereerden artsen baby's die nog niet konden praten zonder verdoving.
Het kleurverschil heeft niets te maken met het geslacht van de mossel. Dat is een fabeltje. De ene mossel heeft al wat meer pigment dan de andere, maar ze zijn beide net zo smakelijk. Laat je dus niet afleiden door kleur: mosselen moeten in de eerste plaats lekker smaken.
Met behulp van byssusdraden (ook wel de baard genoemd) hechten zij zich vast aan de zeebodem, aan voorwerpen of aan elkaar. De byssusdraden worden gevormd door een speciale klier die op een soort voet lijkt. Met deze 'voet' kan de mossel zich enigszins verplaatsen.
Die kieuwen zijn bezet met ontelbare trilharen. Zodra de voedseldeeltjes de kieuwen raken worden ze opgenomen in slijm. Vervolgens worden de voedseldeeltjes door de trilharen naar de mond bewogen. Daar worden de eetbare deeltjes door twee mondflappen gesorteerd.
Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen juist vol met vlees zijn.
Een mossel heeft dan de volgende "nuttige eigenschappen": - Zuiveren van water, doordat ze grote hoeveelheden water filteren om hun voedsel hieruit te halen, zoals b.v. toxische algen, bacteriën, chemische contaminanten... - Onderdeel van het voedselketen. Niet alleen wij, ook veel andere dieren eten mosselen.
Melk is goed voor elk
Nope, helemaal niet, integendeel. Mosselen nemen enkel zeewater op, geen melk. Maar melk wordt wel snel zuur, en als je je mosselen daarin laat weken, mag je die ook meteen weggooien. Laat dus toch maar zo.
Mieren werken op indrukwekkende manieren met elkaar samen en termieten bouwen vanuit het niets geweldige structuren. Nieuw onderzoek levert bewijs dat insecten waarschijnlijk pijn ervaren, net als wij.
Schelpkenmerken. De doopvontschelp is het grootste thans levende tweekleppige weekdier. De lengte van de schelp is meer dan anderhalve meter en het dier kan rond de 250 kilo zwaar worden.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Veel consumenten bewaren mosselen in een bak met zout water. Soms wordt er zelfs bloem aan het water toegevoegd. Mosselen zouden zichzelf dan reinigen van zand en het vlees zou mooi blank van kleur worden. Tegenwoordig is niets van dit alles nog nodig, want de Zeeuwse mossel is absoluut zandvrij.
Sommige mensen laten net voor het koken de mosselen een 20 tal minuten weken in melk voor een “speciale” smaak. Doe dit echter niet te lang, want een mossel kan alleen overleven in (zout) zeewater.
Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E. Duurzaam: mosselen komen van de Hollandse (zee)bodem.
Mosselen zitten boordevol jodium
Vooral mensen die weinig brood eten en weinig zuivel drinken, riskeren een jodiumtekort. Maar met een kilo gekookte mosselen (je rekent een kilo per persoon) kom je ruimschoots aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Makro is de vierde keten die de mosselen onder de 3 euro per kilogram verkoopt. Een pak van 2 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) kost daar 5,80 euro. Dat komt neer op 2,9 euro per kilogram.