Non-actief is een fase waarin men een bepaalde functie, vaak zonder er zelf voor gekozen te hebben, tijdelijk niet kan vervullen. In de arbeidswereld wordt deze term vaak gebruikt bij een persoon die op papier nog wel in dienst is bij een bedrijf, maar feitelijk de werkzaamheden voor onbepaalde tijd niet verricht.
Bij non-actiefstelling (schorsing) legt een werkgever aan de werknemer een (tijdelijk) verbod op om zijn werkzaamheden uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat de werkgever onderzoek wil doen naar mogelijke misdragingen van de werknemer. Of vanwege een onhoudbare situatie op de werkvloer.
“Een schorsing en non-actiefstelling zijn bedoeld als een tijdelijke maatregelen. Het moet gaan om een situatie waarbij de werkgever van mening is dat tijdelijk niet verlangd kan worden dat je op de werkvloer wordt toegelaten. Soms is dat omdat er nader onderzoek gedaan moet worden.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij!
Een schorsing is een disciplinaire maatregel (een straf). Deze kan worden toegepast indien je je hebt misdragen. Een non-actiefstelling is een ordemaatregel. Die kan worden toegepast als je boventallig verklaard bent bij een reorganisatie.
Als werknemer heb je recht op arbeid. Wil de werkgever ervoor zorgen dat jij niet komt werken, dan kan hij dit doen door jou op non-actief te stellen of te schorsen. Hier moet de werkgever wel een goede reden voor hebben. Er zijn verschillende redenen waarom iemand op non- actief kan worden gesteld.
Let op: in veel cao's is opgenomen dat een schorsing niet langer dan 14 dagen mag duren. Meestal kan deze periode één keer worden verlengd.
Vertel je werknemer kort en bondig wat de reden is voor zijn ontslag. Verwijs hierbij eventueel naar eerdere functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken. Word nooit persoonlijk en laat je niet verleiden tot het opsommen van alle tekortkomingen van je werknemer.
Vrijstelling van werk bij een vaststellingsovereenkomst. In veel vaststellingsovereenkomsten wordt opgenomen dat de werknemer tot aan de datum van het einde van het dienstverband wordt vrijgesteld van het verrichten van werkzaamheden.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Als een leerling zich niet aan de richtlijnen en regels houdt, kan de school een schorsing opleggen. Dit houdt in dat een leerling tijdelijk geen toegang krijgt tot de lessen of zelfs het schoolgebouw. Zowel op de basisschool als op de middelbare school kan een leerling worden geschorst.
Het is van belang om u direct na de schorsing bereid te verklaren om uw werkzaamheden op eerste afroep weer te hervatten. 'Gewoon' berusten in de schorsing zou ervoor kunnen zorgen dat 'geen arbeid, geen loon' wél geldt. Dat houdt dus ook in, dat u direct weer aan het werk moet gaan wanneer uw werkgever u weer oproept.
Hoe dien je je ontslag in? Zodra je de beslissing hebt genomen om ontslag te nemen is het netjes dit persoonlijk aan je manager te melden. Nadat je dit gedaan hebt moet je het ook nog op papier laten weten. Een ontslagbrief is de formele wijze om je beslissing te melden.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Wettelijk is de werkgever niet verplicht om aan een werknemer toe te lichten waarom hij wordt ontslagen. Maar een werknemer heeft het recht om de redenen te kennen die tot deze beslissing hebben geleid; hij kan u daar schriftelijk via aangetekende brief om vragen.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Heeft u recht op loon bij schorsing? Bijna altijd dient de werkgever het loon tijdens de periode van schorsing gewoon door te betalen.
Vrijstelling van werkzaamheden betekent dat je als werknemer (tijdelijk) geen werk meer hoeft te verrichten. Een werkgever treft deze maatregel vaak in overleg, bijvoorbeeld om je in staat te stellen naar een nieuwe baan te zoeken. Je behoudt gedurende de vrijstelling recht op doorbetaling van loon.