Kun je vitamine C en D combineren? Gelukkig zijn de meeste vitamine C en D supplementen prima met elkaar te combineren. Wel dien je rekening te houden met de voorgeschreven hoeveelheid zoals op een potje vitamine C of vitamine D vermeldt staat.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Vitamine C & B: wateroplosbaar, neem bij je ontbijt of lunch
Daarvan is bekend dat je het beter tijdens de maaltijd kunt slikken, omdat het de opname van ijzer uit je maaltijd verhoogt. Zo is het handig om vitamine C bijvoorbeeld ochtends bij het ontbijt of 's middags bij de lunch in te nemen.
Gebruik je meerdere supplementen tegelijk? In algemene zin kun je supplementen gelijktijdig slikken, wanneer je verschillende soorten gebruikt. Vitamines kun je goed te combineren met mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen, zoals aminozuren, probiotica, glucosamine of visolie.
Voedingssupplementen kunnen een wisselwerking hebben op medicijnen. Vitamine K-supplementen gaan niet samen met antistollingsmiddelen van het cumarinetype. Zowel vitamine K1 als vitamine K2 maken deze medicijnen minder werkzaam.
Vitamine D innemen in de avond
Het innemen van vitamine D in de avond kan mogelijk de melatonineproductie ondersteunen en zo een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit. Dit kan vooral relevant zijn voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen of die hun slaap willen optimaliseren.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Vitamine C op een nuchtere maag is niet aan te raden omdat de (wateroplosbare) vitamine C het lichaam dan weer te snel verlaat via de urinewegen. Met vitamine C kan prima in de ochtend worden begonnen, alsmede op andere momenten, maar liever niet 's avonds. Hoe meer over de dag verdeeld, hoe beter.
Synergie tussen verschillende supplementen
De supplementen vullen elkaar dan aan of ondersteunen elkaar. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld selenium en zink. Het is een goede combinatie voor je immuunsysteem. Ook Magnesium en vitamine B6 is een goede combinatie.
Vitamine D, net als de andere vetoplosbare vitamines A, E en K, neem je daarom het beste in bij een maaltijd, omdat in een maaltijd altijd wel een beetje vet zit. Op die manier kan het lichaam de vitamine vervolgens uit het vet in de voeding opnemen.
Wanneer op de dag moet je dan het best vitamine D slikken? Het tijdstip van de dag waarop je het supplement inneemt, maakt niet zoveel uit. Je kan dus vitamine D 's avonds innemen, maar evengoed doe je dat 's morgens of in de loop van de dag.
Vitamine C is goed voor je immuunsysteem, botten, tanden en huid, maar óók voor je nachtrust. Het onderzoek laat zien dat deelnemers met een lager vitamine C gehalte in hun bloed, 's nachts vaker wakker zijn en meer slaapproblemen hadden.
Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken en niet langer dan nodig is. Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan.
Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.
Eet je onvoldoende gezond en gevarieerd dan kun je behoefte hebben aan een extra supplement. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om in ieder geval extra vitamines te nemen. Denk hierbij aan vitamine D, vitamine K, foliumzuur en vitamine B12.
vitamine C en magnesium dragen bij aan een normale energiestofwisseling. vitamine C en magnesium kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen. vitamine C en magnesium hebben een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. vitamine C en magnesium dragen bij aan een normaal psychologisch functioneren.
Een multi op een nuchtere maag valt meestal niet lekker. Vooral B-vitaminen kunnen bijdragen aan je energie. Neem een multi daarom nooit 's avonds in, dat kan een negatieve invloed hebben op je nachtrust.
Vitamine D en magnesium hebben overeenkomende werkingsgebieden, zo zijn ze beide goed voor de spieren, ondersteunen ze de botten/ het skelet en zijn ze beide ook goed voor de tanden. Vitamine D helpt daarnaast het celdelingsproces, waar magnesium bijdraagt aan het proces van celvernieuwing.
Niet doen: conventionele retinol en vitamine C
Helaas gaan vitamine C en retinol ook niet samen. Het combineren van de twee kan leiden tot roodheid, irritatie en vervellen. Bovendien kan deze mix je huid gevoelig maken voor de zon.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Elke dag vitamine C slikken zorgt er niet voor dat je minder vaak verkouden wordt, ook niet in hoge doseringen. Dat blijkt uit een samenvattende wetenschappelijke analyse van verschillende onderzoeken. Alleen bij zeer zware lichamelijke inspanning kan extra vitamine C helpen om minder vaak verkouden te worden.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen.Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Onder andere bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, sporters, mensen die veel stress ervaren en mensen met een chronische darmaandoening.