Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd.
De werkgever is verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen de vakantie op te nemen waarop de werknemer ten minste aanspraak heeft (vier weken bij een fulltime dienstverband).
Vervaltermijn wettelijke vakantiedagen
Dan moet je deze dagen binnen de eerste 6 maanden van het nieuwe jaar gebruiken. Na een half jaar vervallen ze. Heb je bijvoorbeeld nog 5 wettelijke vakantiedagen over aan het eind van 2020? Dan kun je ze tot 1 juli 2021 opnemen.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Je betaalt namelijk bijzonder loonbelasting Hoeveel belasting is per inkomen verschillend, maar de belasting kan oplopen tot wel meer dan 55%. Een voorbeeld: Je wilt 20 verlofuren met een salaris van 25 euro per uur laten uitbetalen. Bruto ontvang je 20 x €25 x 8% vakantiegeld = €540.
Vakantiedagen uitbetalen en belasting
Bij de uitbetaling van vakantiedagen wordt er rekening gehouden met de loonheffing. Vakantiedagen worden namelijk gezien als loon, en daarom moet er loonheffing ingehouden worden. Dit wordt direct door de werkgever verrekend met de Belastingdienst.
De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar.
Goed om te weten: een medewerker betaalt over uitbetaalde vakantiedagen meer belasting dan over het salaris. Vakantiedagen vallen namelijk bij de belastingaangifte onder 'bijzonder tarief. ' Daarmee stelt de Belastingdienst vakantiedagen gelijk aan bijvoorbeeld vakantiegeld, bonussen en een dertiende maand.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Ja, een werknemer kan vakantiedagen meenemen naar een volgend kalenderjaar. Maar niet onbeperkt. Voor vakantiedagen geldt de volgende houdbaarheid: Voor wettelijke vakantiedagen is de houdbaarheid 6 maanden.
Een werkgever kan een verlofaanvraag voor werk alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd.
Bij een 40-urige werkweek heb je wettelijk recht op 20 vakantiedagen. Veel werkgevers geven er echter nog minimaal 5 dagen extra bij. Check daarom altijd even je contract. Zo weet je precies hoeveel vakantiedagen je te besteden hebt.
Of u bovenwettelijke vakantie-uren mag meenemen, hangt van uw nieuwe werkgever af. Om vakantie-uren mee te nemen naar uw nieuwe werkgever, heeft u een verklaring van uw vorige werkgever nodig. Hierin moet staan hoeveel vakantie-uren u over heeft.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Omdat het vakantiegeld bovenop het reguliere loon komt, kan het zijn dat de heffingskortingen aan het einde van het jaar lager uitvallen. Dan moet er geld terugbetaald worden. Om dat te voorkomen wordt er over het vakantiegeld een extra verrekeningspercentage toegepast.
De waarde van het vakantieloon moet gelijk zijn aan de waarde van een gewerkte dag. In de praktijk zien we dat werkgevers daarom vaak uitgaan van het dagloon of het “kale” bruto basissalaris, eventueel vermeerderd met de vakantietoeslag.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald. Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Wanneer je overuren uitbetaald in de vorm van extra loon, valt dit onder het belastbare inkomen. Dit omdat het als normale salaris wordt behandeld. Het is gelukkig niet zo dat uitbetaalde overuren zwaarder belast worden. Wel worden deze overuren in dezelfde belastingschijf (schijf 1) belast als de normale werkuren.
Met 46 vakantiedagen per jaar biedt de sector van onderwijs, vorming en opleiding de meeste verlofmogelijkheden. Zo blijkt uit het meest recente Jobat Salariskompas.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.