Het netvlies is de binnenbekleding van het oog (achter de oogbol). Het netvlies vangt beelden van de buitenwereld op en stuurt deze langs de oogzenuw naar de hersenen. Wanneer het netvlies (retina) losraakt van de onderlaag spreken we van een netvliesloslating.
Het netvlies bestaat uit speciale cellen die we fotoreceptoren noemen. De fotoreceptoren vangen licht dat in het oog terecht komt op als beelden en zetten deze beelden om in elektrische signalen. De elektrische signalen gaan vervolgens via de oogzenuw naar de hersenen. De hersenen maken hiervan het beeld dat wij zien.
Symptomen van een scheurtje in het netvlies
wazig zien;lichtflitsen zien;vlekjes zien;een gordijn of schaduwrand zien.
Als het netvlies loskomt van de wand noemen we dat een netvliesloslating of ablatio retinae. Dit is een ernstige oogziekte die kan leiden tot slechtziendheid of blindheid. Daarom is bij een netvliesloslating altijd een operatie nodig.
Het hoornvlies is helder en helpt om het licht goed te laten vallen op het netvlies (retina), dat achter in het oog ligt. Achter het hoornvlies ligt de iris die ook wel regenboogvlies wordt genoemd. De iris geeft allereerst onze ogen kleur en regelt via de pupil hoeveel licht ons oog kan binnenvallen.
In het algemeen, wanneer u symptomen hebt van verminderd zicht, permanent of tijdelijk, vlekken in uw zicht, vervormde beelden, lichtflitsen, “vliegjes” of andere structuurveranderingen die meebewegen, een plots heel slecht zicht, of als een gordijn dat voor uw oog hangt, dan dient u dringend een oogarts te raadplegen.
De behandeling van een netvliesloslating is operatief. We zullen in geval van een netvliesloslating bijna altijd een operatie adviseren omdat een netvliesloslating niet vanzelf herstelt en zeer vaak leidt tot blindheid.
Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Het is een lichtgevoelige laag waarmee u beelden waarneemt. Deze beelden worden omgezet in elektrische signalen en deze signalen geeft de oogzenuw door aan de hersenen. Als er schade is aan een oogzenuw kan dit meestal niet meer genezen.
Wanneer een netvliesloslating niet wordt behandeld kan het leiden tot slecht zien of blindheid.
U mag tot 14 dagen na de operatie niet zwemmen of sporten.Contactsporten worden helemaal afgeraden. U mag weer autorijden na overleg met de oogarts. U mag vanaf de tweede dag na de operatie weer bukken en (tot 5 kilo) tillen.
Een netvliesloslating is aan de buitenkant van het oog niet zichtbaar. De opticien kan dat niet zien. Heeft u klachten die bij passen bij een netvliesloslating, dan zal de huisarts u verwijzen naar een oogarts. Om de diagnose te stellen, bekijkt de oogarts uw ogen met verschillende lenzen.
De operatie kan uiteenlopen van een half uur tot enkele uren en is afhankelijk van de ernst van de afwijking. Bij een korte operatie kan uw oogarts de keuze voorleggen voor plaatselijke (lokale) verdoving of algehele verdoving (narcose).
Scheurtje in het netvlies
Bij het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht. Hierdoor trekt het glasvocht zich geleidelijk terug van het netvlies. Het netvlies is een heel dun en teer laagje. Bij het loskomen van het glasvocht kan er op een zwakke plek een gaatje of een scheur in het netvlies ontstaan.
Vitamines C kan je halen uit sinaasappels, gele paprika's, donkergroene groentes en bessen. Vitamine A zorgt er dan weer voor dat het netvlies licht omzet in elektrische signalen die naar de hersenen gestuurd worden. Deze zeer belangrijke vitamine kan je vinden in wortelen.
Door het verouderingsproces (slijtage) kunnen er bloedvaatjes in en onder het netvlies ontstaan.Deze zijn van slechte kwaliteit, waardoor ze gemakkelijk bloed en vocht lekken. Het vocht hoopt op in het centrale gedeelte van het netvlies. Daardoor kunt u niet goed meer zien (minder scherpte en/of vervorming).
Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
De piek bevindt zich tussen de 55-60 jaar (53 op de 100.000 inwoners). Het kan op elke leeftijd optreden, maar sommige mensen hebben een verhoogd risico, zoals: Hoge myopie (bijziendheid). Bijzienden (min-glazen) en/of mensen met dunne zwakke gebieden (lattice degeneratie) in het netvlies, hebben een verhoogd risico.
Vermoeide ogen - de meest voorkomende symptomen hiervan zijn wazigheid of dubbel zien, flitsen zien, droge ogen en hoofdpijn. Slechter zicht - veel stress kan leiden tot een hoge bloeddruk.Hierdoor kunnen bloedvaten in het netvlies gaan lekken en ontstaan er kleine bloedingen.
De hechtingen lossen na enige tijd vanzelf op. De roodheid en irritatie verdwijnen na verloop van tijd, dit kan enkele maanden duren. Pijnlijk oog en hoofdpijn Na de netvliesoperatie kunt u hoofdpijn hebben. Dit trekt meestal vanzelf weg.
Een glasvochtloslating doet geen pijn. Door een glasvochtloslating kan er aan het netvlies getrokken worden, waardoor je lichtflitsen kunt zien. Dit kan evolueren tot een netvliesloslating, waarbij er een schaduw zal verschijnen in het gezichtsveld, als een soort 'gordijn' waardoor je een deel van je zicht mist.
Uw hoofd rust op uw armen of op een kussen dat bijvoorbeeld op de eettafel voor u ligt. Liggend: u ligt horizontaal met uw hoofd op de rand van een kussen.
Als er gas is achtergelaten bij de operatie, is het zicht tijdelijk slecht. Na verloop van tijd merkt u dat de gasbel kleiner wordt en dat u over de gasbel heen kunt kijken. De gasbel verdwijnt na 3 tot 8 weken uit het oog, afhankelijk van het soort gas.
Lichtflitsen met andere klachten
Zoals wazig zien, vlekken zien of een schaduw of gordijn voor uw ogen. Of dat de klachten snel erger worden. Neem in dat geval snel contact op met uw huisarts. De lichtflitsen kunnen dan een teken zijn van een beginnend netvliesprobleem.