Uitvoeren van de meting met een megger - Plaats 1 meetpen op het metalen gestel en de andere op de ene poot van de stekker, vervolgens op de andere poot en tot slot op de randaarde. - Het meten van de isolatieweerstand moet altijd geschieden met de schakelaar van het te meten toestel in de "IN" stand.
Meggers of isolatieweerstandsmeters worden in de praktijk meestal gebruikt voor het meten van isolatieweerstanden of lekweerstanden (in de installatietechniek).
Die waarde is goed want je moet boven de 0,25MΩ hebben.
Isolatieweerstanden van elektrische apparaten testen
Plaats 1 meetpen op een elektrische geleider (fase en nul) en de andere meetpen op de buitenkant van het object (aarde) dat u wilt meten. In de meeste gevallen wordt de isolatieweerstand met een testspanning van 500 V gelijkspanning getest.
In Nederland is daarom beslo- ten dat de isolatieweerstand ook tussen de fasen onderling moet worden gemeten (NEN 1010 bepaling 61.3.3). De waarde van de isolatieweerstand moet bij nieuwe laagspanningsinstalla- ties tot een spanning van 500 V minimaal 1,0 MΩ zijn.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.
Meet met een DC voltmeter de spanning tussen (AC) PE en DC (+) en tussen (AC) PE en DC – en noteer beide voltages. 6. Je zult zien dat één of meerdere metingen geen 0 Volt geven, deze strings hebben een isolatiefout.
De aardingsweerstand of spreidingsweerstand moet lager liggen dan 30 Ohm.
De isolatieweerstandsmeting is een belangrijke meting die wordt gebruikt om de kwaliteit van de isolatie van elektrische apparatuur te beoordelen. Het meet de weerstand tussen de geleiders en de isolatie van een apparaat wanneer een spanning wordt aangelegd.
De meest voorkomende oorzaak van lekstroom is een fysiek lek van de fase of de nul naar aarde door vocht of een slechte isolatie, maar kan ook veroorzaakt worden door harmonischen. Met lekstroomtangen kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen.
Hoe weerstand meten met een multimeter
De ohmmeter meet weerstand. Zet de meter op stand ohm en meet in parallel. Sluit de zwarte meetprobe aan op de COM-ingang. De rode meetprobe sluit je aan op de '+'-ingang.
Meggeren is een werkwoord dat is afgeleid van het meten van de weerstand die isolatiemateriaal biedt tegen elektrische stroom met behulp van een isolatieweerstandsmeter (van het merk Megger).
De kenmerken van een kortsluiting is dat er geen spanning staat over het kortgesloten gedeelte en dat de kortsluiting een weerstand heeft van nagenoeg 0 Ω.
De isolatieweerstand is de weerstand tussen een geleider van een elektrische installatie en de aarde. Hoe beter (hoger) de isolatieweerstand is, des te kleiner een lekstroom (= spanning op onderdelen waar die niet mag zijn, met elektrocutie, dood tot gevolg) kan zijn.
Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm. Wanneer de weerstand hoger is kan dit ervoor zorgen dat overtollige elektriciteit niet juist wordt afgevoerd in de aarde, wat kan resulteren in schade aan uw gebouw en apparatuur.
Pak een multimeter en meet op je stopcontact tussen fase en randaarde; je moet dan ongeveer 230 volt meten. Meet vervolgens tussen fase en nul en je moet hetzelfde meten. Meet je tussen nul en randaarde moet je (bijna) nul volt meten. Meet je dit niet dan is de randaarde niet aangesloten.
In Nederland is echter besloten dat Ra zo laag mogelijk moet zijn en in ieder geval lager dan 166 ohm (zie bepaling 41 1.5.1.). In nagenoeg geheel Nederland is het ook mogelijk een aardelektrode te slaan die aan deze eis van 166 ohm voldoet.
Als de weerstand tussen het 12 volt-systeem en de plus of min van de HV-batterij onder een bepaalde waarde zakt, is er dus sprake van een ongewenste elektrische geleiding oftewel een isolatiefout.
Omdat sommige omvormers een foutstroom hoger dan de standaard 30 mA-grens waarbij gebruikelijke aardlekschakelaars de stroomkring onderbreken, is het zinvol om de omvormer achter een aparte type B aardlekschakelaar van ten hoogste 300mA te plaatsen.
Isolatieweerstand: testen - meten - bewaken
De isolatieweerstand is van bijzonder belang bij het voorkomen van schade aan eigendommen en persoonlijk letsel en voor de bedrijfsveiligheid van elektrische installaties en apparatuur.
- Zet de megger in de stand: "Riso". - Plaats 1 meetpen op het metalen gestel en de andere op de ene poot van de stekker, vervolgens op de andere poot en tot slot op de randaarde. - Het meten van de isolatieweerstand moet altijd geschieden met de schakelaar van het te meten toestel in de "IN" stand.
Zij komen in een sterpunt bijeen. Het stopcontact is in een dergelijk net verbonden met de nul en een van de drie fasedraden. Tegenwoordig is de spanning tussen fase en nul ongeveer 230 volt, maar tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw kwam in een aantal Nederlandse steden 127 volt voor.