Eigenlijk kun je het vergelijken met een gehoorbeschermer die in de bouw wordt gebruikt. Een PNC-koptelefoon is daarom perfect om te gebruiken in een omgeving met harde omgevingsgeluiden. Het nadeel van een koptelefoon met Passive Noise Cancelling is echter dat je totaal afgesloten bent van de buitenwereld.
Wat is Noise Cancelling? Noise Cancelling of ruisonderdrukking is een technologie die onder meer in koptelefoons, headsets en oordopjes zitten. Noise cancelling doet echter meer dan alleen ruis onderdrukken: het filtert en dempt alle omgevingsgeluiden.
Noise cancelling gebruikt passieve akoestische methoden om achtergrondgeluid te verminderen en geluidsgolven te blokkeren. Active noise cancelling gaat nog een stap verder. Het creëert een geluidsgolf met een “anti-ruis” signaal dat de ruis onderdrukt nog voor het je oren bereikt.
Oortjes zijn een stuk kleiner dan koptelefoons. Dit betekent echter niet dat je bij oordopjes in moet leveren op de geluidskwaliteit. Integendeel: goede oordopjes tippen met gemak aan de geluidskwaliteit van koptelefoons.
Noise cancelling dempt alle omgevingsgeluiden volledig en dat is dan weer goed voor je gehoor. Hierdoor belast je je trommelvliezen minder en hoor je je muziek en ander geluid weer helderder en beter.
Over het algemeen bieden op maat gemaakte oordopjes de hoogste geluidsdemping, omdat ze specifiek zijn gemaakt naar de vorm van je oren waardoor een nauwsluitende afdichting ontstaat. Hierdoor kunnen op maat gemaakte oordopjes het meeste externe geluid blokkeren.
Het is heel fijn. Je hoort bij het inschakelen van noise cancelling echt een vermindering van het omgevingsgeluid. Maar als iemand naast je gaat praten, dan kan je nog steeds zijn stemgeluid horen en de woorden onderscheiden. Het is geen wondermiddel, maar het werkt weldegelijk.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
In ear oordopjes zijn iets voor jou wanneer je minder van je omgeving wilt horen en bas belangrijk vindt. Earbuds en bone conduction oordopjes zijn juist iets voor jou als je minder waarde hecht aan de basweergave en meer van je omgeving wilt horen.
De ruisonderdrukking zorgt ervoor dat u het volume niet harder hoeft te zetten om uw muziek goed te horen. Geluid kan schadelijk zijn voor het menselijk oor van zodra het de limiet van 80 decibel overschrijdt. Hoeveel schade er wordt veroorzaakt hangt af van hoe vaak of hoe lang u aan het geluid wordt blootgesteld.
Actieve noise-cancelling filtert geheel omgevingsgeluid weg, bij passieve ruisonderdrukking zullen harde geluiden nog hoorbaar zijn.
De allerbeste noise-cancelling koptelefoon van dit moment is de Sony WH-1000XM5 koptelefoon, ook al heeft deze niet de beste prijs-kwaliteitverhouding. Als je een Apple-fan bent, dan is de AirPods Max ook een interessante keuze.
De 1000X-series koptelefoon domineert de markt als de beste noise cancelling koptelefoons. Deze Noise Cancelling koptelefoon kent veel goede eigenschappen, zoals een batterijduur van 40 uur, draadloos, 8 ingebouwde microfoons, bluetooth 5.2, Quick Charge en noem het maar op!
Je kunt rechtstreeks vanaf je AirPods Pro of AirPods Max schakelen tussen ruisbeheersingsmodi, of je kunt je iPhone, iPad, Apple Watch of Mac gebruiken. Wanneer je tussen modi wisselt, hoor je een geluid.
Ze dempen de helft van normaal stemvolume (60 decibel).
Apple AirPods 2: geen noise cancelling
Apple Airpods 2 en 3 hebben geen noise cancelling. Hierdoor worden storende omgevingsgeluiden en ruis niet gedempt. Je moet het geluid harder zetten als je omgevingsgeluiden niet wilt horen.
Oordopjes met een oorhaak zorgen ervoor dat de oordopjes niet snel uit je oren vallen. Dit maakt deze draagwijze ideaal voor tijdens het sporten. Je draait de oorhaak achter je oren. Op hetzelfde moment doe je de oortip in je oren.
Iedereen weet dat je je favoriete muziek op de fiets of in de trein niet te hard moet zetten, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet bijna de helft van de mensen tussen de 12-35 jaar dat toch. Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes.
Apparaten met Noise Cancelling hebben een ingebouwde microfoon die de tegenovergestelde omgekeerde geluidsgolven genereert om omgevingsgeluid te neutraliseren. Noise Cancelling werkt het beste wanneer het omgevingsgeluid om u heen constant is en rond de lage tot gemiddelde toonhoogte zit.
Bovendien is noise cancelling geen oplossing voor alle soorten van lawaai. De techniek werkt vooral goed om voorspelbaar laagfrequent rumoer te dempen – geluiden met een frequentie tot ongeveer 400 Hz - bijvoorbeeld lawaai van een vliegtuigmotor of airconditioning.
Grotere kans op tinnitus bij gebruik oortjes eerder gevonden
Uit onderzoek onder studenten bleek dat 36% van hen die oortjes gebruikten ook tinnitus hadden. Maar liefst 26% van de studenten ervaarde tinnitus na het gebruik van hun oortjes.
Met een noise cancelling koptelefoon creëer je effectief een bubbel van stilte om je heen. Zo krijg je de rust en stilte die je nodig hebt om je te concentreren. Niet alleen helpt het om beter na te denken, het zorgt dat je gemotiveerd blijft.
De AirPods Pro waren al goed in het blokkeren van achtergrondgeluid, maar de ruisonderdrukking op de Pro 2-oordopjes was verbazingwekkend. Deze oordopjes zijn dus goede concurrentie voor de noise-cancelling favorieten, zoals de Bose QuietComfort Earbuds II en de Sony WF-1000XM4 bovenaan deze lijst.
Beste uit de Test: Apple AirPods Pro 2 (2022)
Er lekt weinig geluid weg, dus mensen om je heen horen niet snel wat jij luistert. Maar de oordopjes van Apple vallen vooral op door de uitstekende noise cancelling. Zowel hoge als lage tonen worden erg goed onderdrukt, zodat je je muziek veel beter hoort.