Bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen gaat het om leerdoelen die je karakter, je vaardigheden en je capaciteiten verbeteren. Om aan de slag te kunnen gaan met persoonlijke ontwikkeling maak je ontwikkelingsdoelen en stel je een plan op met stappen die je gaat zetten om je doel te halen.
Ik wil mijn overtuigingskracht vergroten, effectiever leren beïnvloeden, en meer impact hebben op mijn omgeving. Ik wil keuzes maken die bij mij passen. Ik wil dichterbij mezelf blijven en meer mijn eigen koers varen/mijn hart volgen. Ik wil mijn zelfvertrouwen vergroten.
Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen. Ik wil leren met goede tegenvoorbeelden te komen als ik het niet eens ben met een ander.
Persoonlijke doelstellingen zijn doelstellingen die je voor jezelf stelt. Dit doe je om jezelf verder te ontwikkelen, om de dingen te doen die je graag wilt doen of om te bereiken wat je wilt bereiken. Je kunt persoonlijke doelstellingen stellen op je werk, maar ook privé, en natuurlijk ook voor beide.
Specifiek: een concrete actie, of waarneembaar gedrag. Meetbaar: het eindresultaat moet meetbaar zijn (je moet het kunnen zien, horen) Acceptabel: het doel moet acceptabel zijn voor jezelf en anderen. Realistisch: het doel moet haalbaar zijn (niet te laag of te hoog gegrepen)
In de praktijk komt het weleens voor dat SMART doelen best lastig te behalen zijn. Hoe praktisch ze ook klinken. Het opschrijven lukt wel, maar het doen is een stuk lastiger. Persoonlijke ontwikkelpunten zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet.
Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken op je werk en hoe je dat gaat doen. Korte of lange termijn, het kan allemaal. Dit plan bespreek je daarna met je werkgever om te kijken welke stappen je zelf kunt uitvoeren en bij welke je hulp nodig hebt.
Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Als leidinggevende kun je het gedrag van een individu, groep of organisatie besturen door doelen te stellen. Een goede doelstelling is belangrijk en zinvol.
Je kunt jezelf persoonlijk doorontwikkelen door je zelfbewustzijn te vergroten, talenten te ontwikkelen, sociale vaardigheden op te doen, je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, jouw financiële situatie versterken of je discipline vergroten.
In je professionele doelstelling komen je talenten, werkervaring, resultaten, missie, koers en wensberoep samen. Het is je “wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik” samengevat in een paar zinnen.
Het bewust werken aan je zelfontwikkeling helpt je om een inzicht te krijgen in wie jij bent, waar je naar toe wilt gaan en hoe je daar komt. Persoonlijke groei zorgt ervoor dat je nog beter in je vel zit, meer voldoening uit je werk haalt én het helpt je bij het verhogen van je productiviteit.
Wanneer je een doel stelt op je werk, gaat het niet alleen om wat jij wilt bereiken. Het gaat ook om waar het bedrijf naartoe wilt, wat het bedrijf verder helpt en wat je baas van je verwacht. Dat betekent misschien dat je niet alles helemaal kunt doen zoals je dat zelf voor je ziet.
Kleine doelen helpen je om het grote doel in het gareel te houden. Je hebt een groot doel nodig om de richting te bepalen waarin jij je wilt ontwikkelen. Je hebt kleine doelen nodig om je leven stap voor stap in die richting te ontwikkelen.
Begin je doel met “ik”. Gebruik na “ik” een doe- of meet-woord: maak, kan, ken, heb inzicht in, begrijp, pas toe, weet, et cetera. Beschrijf hierna SMART in concrete woorden en in meetbare termen wat je doel is om te leren: je doel of vaardigheid. Niet: Ik ga beter orde houden.
Deelnemers benoemen hun leerdoelen zoals: ik ben soms te direct in mijn communicatie en ik moet tactvoller communiceren. ik ben soms een drammer en ik moet meer geduld ontwikkelen. ik ben soms passief en moet meer initiatief ontplooien.
In de taxonomie van Bloom worden drie soorten leerdoelen aangegeven: Cognitieve doelen. Affectieve doelen. Motorische doelen.
Een Realistisch of Resultaatgericht doel stellen
Een realistisch doel spreekt voor zich. Het moet haalbaar zijn, zodat je ook in lastige tijden het geloof blijft houden dat je het doel daadwerkelijk kunt bereiken. Dit is belangrijk om je motivatie niet te verliezen.
In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen.
De SMART-methode zorgt ervoor dat je doelen échte doelen worden. Dit komt doordat je je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden maakt. Als je doel alle 5 die punten aanvinkt, maak je het jezelf makkelijker om leerdoelen te behalen.
In een persoonlijk ontwikkelingsplan zet je onder andere waar je goed in bent, op welk gebied je jezelf nog wilt ontwikkelen, hoe jij jouw functie nog beter kunt uitvoeren en wat jouw ambities voor de toekomst zijn.
Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei of zelfontwikkeling is het proces je vaardigheden en kwaliteiten te beoordelen, vervolgens je doelen te overwegen, op te stellen en te realiseren. Dit allen om uiteindelijk je potentieel optimaal te benutten. Kortom: het proces om het maximale uit jezelf te halen.
Waarom een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?
Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan is bij uitstek een manier om je eigen loopbaan en ontwikkeling een boost te geven. In het plan schrijf je bijvoorbeeld wat je wilt leren en welke competenties je wilt ontwikkelen. Dit bespreek je met je werkgever.