Een passiefhuis is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. En dat zowel in de winter als in de zomer. Vandaar ook de naam. We spreken van een passiefhuis als er niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar nodig is voor de verwarming van de ruimtes tot 20° C.
Wat is een passiefhuis? Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw gericht op een optimaal winter- en zomercomfort. Tijdens het grootste deel van het jaar kan een passieve woning op kamertemperatuur blijven zonder een klassiek verwarmings- of koelingssysteem te gebruiken.
Passief bouwen = luchtdicht bouwen
Het basisprincipe van passief bouwen is simpel: het houdt de warmte van zonlicht en warmtebronnen in huis zo goed mogelijk vast, en de kou zo goed mogelijk buiten. Dat vraagt om extreem goede isolatie die de warmte kan vasthouden en om een volledig kierdicht huis.
Het grootste verschil tussen een passief huis en een BEN woning is het E-peil. We spreken van een BEN woning wanneer het E-peil lager dan E30 is. Bij een passief huis is de waarde meestal negatief, onder 0. Dat betekent dat het huis meer energie opwekt dan dat het verbruikt.
In een passiefhuis wordt in de eerste plaats gewerkt met zonnewarmte om de woning te verwarmen. Dan heb je slechts een klein beetje extra verwarming nodig op koude, winterse dagen. Mogelijke oplossingen zijn een warmtebatterij, warmtepomp of pelletkachels.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
De gemiddelde kostprijs van een klein passiefhuis wordt geschat op ongeveer 200.000 euro (grondprijs niet inbegrepen). Maar door veel zelf te doen, zou een budget van 125.000 euro voldoende moeten zijn. Omdat er geen centrale verwarming is, worden de verwarmingskosten bovendien beperkt tot ongeveer 100 euro per jaar.
Het belangrijkste voordeel is dat je 85 tot 90% minder energie verbruikt dan in een klassieke woning. Want het grootste deel van het jaar heb je geen ruimteverwarming of koeling meer nodig. Dat maakt een passiefhuis een van de milieuvriendelijkste woonvormen.
Bij een passiefwoning zijn een U-waarde van 0.15 W/m²K en een laag glaswol van 27 centimeter het doel.
Je bent passief wanneer: je een knelpunt ziet maar je geen maatregelen neemt om ze op te lossen. je in beweging wordt gezet door anderen en wanneer je niet uit eigen initiatief zelf in beweging komt. je te snel genoegen neemt met situaties waar je eigenlijk geen genoegen mee zou moeten nemen.
In een passief huis worden de warmte verliezen tot een minimum gereduceerd door een optimalisatie van de isolatie, grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via het ventilatiesysteem. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve warmtewinsten uit de bodem en via de zon.
Een passiefhuis is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. En dat zowel in de winter als in de zomer. Vandaar ook de naam. We spreken van een passiefhuis als er niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar nodig is voor de verwarming van de ruimtes tot 20° C.
Actief bouwen klinkt al beter dan passief bouwen. Het gebouw levert energie op! Het uitgangspunt van actief bouwen is dat naast de positieve energiebalans het actieve gebouw ook een gezonde omgeving is voor de gebruikers, en het moet een minimale impact hebben op het milieu.
Het dak, de muren en de vloer van een energiezuinige woning hebben een goede isolerende laag. Die houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Betere dak-, muur- en vloerisolatie levert vaak een grote energiebesparing op, vooral bij oude, slecht geïsoleerde woningen.
Kun je een huis bouwen voor 100.000 euro? Je kunt een huis bouwen voor 100.000 euro.Dit zal wel een klein prefab woning zijn. Je moet ook rekening houden met extra kosten voor de bouwgrond en onverwachte kostenposten.
Kan ik een huis bouwen voor 200.000 euro? Dat kan! Met een speciaal bouwsysteem is het mogelijk om een goedkope prefab woning te laten bouwen. Prefab woningen zijn veel goedkoper, omdat ze in kant en klare delen in een fabriek worden gemaakt.
Door de vele uitvoeringen en opties kunt u van uw woning uw ultieme droomhuis maken. Bij Groothuisbouw laat u al een vrijstaand huis bouwen voor €300.000,00 of minder!
Lage-energiewoning met gunstige energieprestaties
Een lage-energiewoning is een woonst die – zoals de term het al zegt – een minimum aan energie verbruikt. Dit type woning heeft een E-peil lager dan 30 en een S-peil dat de waarde 28 niet overschrijdt.
BEN staat voor 'bijna-energieneutraal'. Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.