In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Geur en smaak
Stuivende, groene aroma's en een heerlijk pittig pepertje in de afdronk. Dat is typisch grüner veltliner. De belangrijkste fruitsmaken zijn limoen, citroen en grapefruit. De groene en kruidachtige smaak wordt vaak omschreven als witte peper.
Droge (vollere) Riesling is lekker bij zuurkool, gevogelte, zeevruchten en varken. De wat frissere Riesling smaakt nog lekkerder met lichte vissige hapjes en asperges. Subtiel zoete Rieslings zijn te gek bij Aziatisch eten.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Het is een witte wijn die heerlijk wegklokt op het terras, maar ook perfect is om bij te eten. De lichtere stijlen bij lichte vis- en groentegerechten, de wat rijkere Pinot Grigio's, want die zijn er ook, bij wat lichtere vleesgerechten en gevogelte, zoals kip of een varkenshaasje.
Sauvignon Blanc met een fruitige smaak
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.
Hapjes voor een gezellige borrelplank
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Tapas gerechten die perfect samen gaan met een halfvolle, geurige en ronde witte wijn zijn: gamba's, boquerones en vinagre (ansjovies gemarineerd in azijn), bacalao (viskoekjes), Coquilles, Croquetas, Empanadas, olijven, tortilla, maar ook diverse tapasgerechten met kaas.
Bij paling in 't groen mag u zeker een wat pittiger witte wijn gebruiken. Bij een gerookte paling kunt u heerlijk een Riesling of Pinot Gris, Pinot Blanc of Pinot Grigio combineren.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Over het algemeen zijn witte wijnen 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Wijnen met een hogere zuurgraad, zoals Riesling en Grüner Veltliner, zijn langer houdbaar: zo'n 3 dagen. Een geopende fles rosé of zoete witte wijn zijn ook langer te bewaren, deze smaken soms op de vijfde dag nog goed!
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Al kan je zeker opteren voor een witte wijn die een bloemige geur en smakenpallet heeft. Een chenin blanc of een frisse riesling bijvoorbeeld. Die zomerse toets past niet alleen bij de zomerse temperaturen, maar laat de volle smaken van de charcuterie volop floreren.
Een goede wijn voor bij de borrelplank is een wijn die toegankelijk is. Deze wijn moet veel verschillende smaken kunnen hebben en daardoor zelf ook niet heel uitgesproken zijn. Dit wijntje moet niet te zuur, te zoet of overheersend zijn. Drink je graag wit?
Droge en frisse witte wijn smaakt lekker bij recepten met salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Geschikte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner.
Deze wijnen zijn perfect voor bij de borrelplank! Mousserende wijn. Witte wijn. Rode wijn.
Drankjes Bij een echte Italiaanse borrelplank, mogen Italiaanse drankjes natuurlijk niet ontbreken. Ga je voor een lekker glas wijn, dan kun je kiezen voor prosecco, een feestelijk glas spumante of natuurlijk witte of rode wijn of rosé, liefst uit Italië. Maar je kunt ook voor een vrolijke Aperol Spritz gaan.
In het glas. Een jonge, lichte droge tot halfdroge Grauburgunder is goed geschikt als zomerwijn. Droge Kabinett en Spätlesen gaan mooi samen met zeebanket, smaakrijke zeevis, pasta, lam, vederwild en jong haarwild.
Wat eten we bij deze wijn? Deze heerlijk frisse Silvaner doet het heel goed in dit seizoen met asperges à la Flamande, asperges op klassieke wijze bereid met beenham, gekookte eieren, gesmolten boter en gekookte krieltjes.