Een incontinentiebroekje is een absorberende broek die wordt gebruikt om urine en/of ontlasting op te vangen en op te slaan. Het is een broekje voor incontinentie dus. Deze broekjes worden in de wereld van incontinentiematerialen “pants” genoemd.
Incontinentiebroekjes, ook weleens incontinentie ondergoed, inco broekjes of pants broekjes genoemd, is incontinentiemateriaal in de vorm van wasbare of wegwerp broekjes. Ze worden gebruikt bij urineverlies of verlies van ontlasting.
Vaak begint incontinentie met een 'klein ongemak'. Tijdens een onverwachte beweging (hoesten, lachen, sporten) verlies je ineens een paar druppels urine. Of krijgt ineens zo'n enorme aandrang om te plassen dat je het toilet net niet op tijd haalt. Als dit regelmatig gebeurt, kun je daar onzeker van worden.
Wordt incontinentiemateriaal vergoed? Ja, absorberende en afvoerende incontinentiematerialen worden vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft wel een voorschrift van uw (huis)arts nodig.
Welke incontinentiemateriaal heb ik nodig? Dat is op de eerste plaats afhankelijk van de mate van urineverlies. Bij licht verlies is een inlegger of broekje voldoende. Bij zeer groot verlies kunt u een slip of flex gebruiken.
Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt. Incontinentie is al vervelend genoeg, dus maak de situatie voor uzelf zo comfortabel mogelijk.
Hoeveelheid bepalen: Door de producten zelf aan te schaffen kunt u ook zelf bepalen hoeveel incontinentiemateriaal u dagelijks gebruikt. Dit is niet mogelijk als het via de zorgverzekering vergoed wordt. De zorgverzekeraar bepaald dan aan de hand van de brief van de huisarts hoeveel producten u per maand nodig heeft.
Incontinentiemateriaal wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierop is de wettelijke eigen bijdrage van toepassing. Die eigen bijdrage bedraagt in 2016 € 385,00 per persoon van 18 jaar en ouder. Om voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking te komen, moet u eerst de wettelijke eigen bijdrage hebben verbruikt.
Voor incontinentiemateriaal bij thuisgebruik wordt er geen vergoeding vanuit de basisverzekering aangeboden. Bij een ziekenhuisopname, en tijdelijk gebruik van incontinentiemateriaal geldt hiervoor natuurlijk een uitzondering.
Medicatie: de medicijnen zorgen ervoor dat u minder vaak hoeft te plassen. Het aantal momenten van ongewenst urineverlies neemt af. Operatie: via een klein sneetje onder de plasbuis wordt een kunststof bandje aangebracht. Bij hoesten, niezen, lachen of sporten wordt de plasbuis dichtgedrukt tegen het bandje.
U merkt bijvoorbeeld 1 of beide dingen: U kunt uw plas niet goed ophouden als u zich inspant. Zoals bij hoesten, lachen of sporten. U moet ineens heel erg plassen en bent niet op tijd bij de wc.
Het optreden van urine-incontinentie neemt toe met de leeftijd. Urine-incontinentie komt voor bij meer dan de helft van de zelfstandig thuiswonende Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder. Ook mannen kunnen last hebben van urine-incontinentie. Dit komt echter twee keer zo weinig voor als bij vrouwen.
Oorzaken van incontinentie
Problemen met cognitie. Ziekten van zenuwstelsel. Bijwerkingen van medicijnen. Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm.
Een fixatiebroekje of heel nauwsluitende onderbroek houdt het inlegverband op zijn plaats. Speciale korrels absorberen de urine en voorkomen ongewenste luchtjes. Na gebruik wordt het verband weggegooid.
Speciale inzamelzak of eigen zak? Gebruik voor deze container de speciale inzamelzak, gratis verkrijgbaar bij diverse supermarkten, apotheken en drogisterijen. Kijk op de pagina van uw gemeente welke winkels de inzamelzakken verstrekken. De zakken zijn transparant zodat de verwerker goed kan zien wat er in de zak zit.
Verlies van weinig stevige ontlasting kan met inlegger, slip of pants. U kunt er dan ook nog een dunne inlegger bij gebruiken die u snel kunt verwisselen. Verlies van stevig en veel kan met grote inlegger of een slip. Verliest u ook nog veel urine dan heeft u een slip of inlegger nodig met een ruime absorptie.
Deze broekjes zijn er in twee soorten: de TENA Lady Discreet en de Discreet Plus.
In Nederland hebben ruim 3,5 miljoen mensen, mannen en vrouwen, plasklachten. Van hen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine1.
Voelt u zich prettiger wanneer u elke 2, 4 of 6 uur verschoont: prima. Hiermee voorkomt u nare luchtjes en het blijft droog, wat het risico op huidirritaties verkleint. We zien vaak dat mensen die kleine inleggers, zoals TENA Men Level 1, gebruiken geneigd zijn wat vaker te verschonen.
Urineverlies bij mannen wordt vaak behandeld met absorberend materiaal en luiers voor volwassenen. Het is bewezen dat alternatieve en discrete oplossingen zoals Conveen-condoomkatheters en urine-opvangzakken bij incontinentie bij mannen een betere kwaliteit van leven kunnen bieden dan absorberende producten.
Voor mensen met zwaar urineverlies kan een TENA Pants Maxi uitkomst bieden; deze incontinentiebroekje kan maar liefst 2500 (!) ml urine opvangen. U kunt bij ieder product dus zien voor welke vorm van urine het geschikt is, hoeveel urine het kan opvangen en wat de eigenschappen zijn van het product.
Doe geen extra inlegger in een pants: 'Als iemand thuis woont en last van incontinentie heeft, kan hij na een halve dag al met een verzadigde pants (incontinentiebroekje) rondlopen. Dat zit onprettig en kan huidschade veroorzaken. Zorgverleners hebben dan de neiging om een inlegger in het pants te doen.
Bladderen is het meten van de hoeveelheid urine in de blaas door middel van een echoapparaat.