Doordat de tong niet langs het gehemelte afrolt tijdens de slik, groeit de bovenkaak onvoldoende in de breedte en is er verticale groei (een hoog gehemelte ontstaat).
Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan. Bij de verkeerde positie ligt de tong vaak zichtbaar (mond geopend) laag in de mond tegen de ondertanden of onderlip aan. Bij verkeerd slikken wordt de tong tegen of tussen de tanden geduwd.
Een gevolg van openmondgedrag is dat de tong laag onder in de mond ligt. De tong wordt dan tussen de tanden geperst bij het slikken; tongpersen. Doordat de tong tijdens dit afwijkend slikken telkens tegen de tanden duwt, heeft dit vrijwel altijd gevolgen voor de stand van de tanden of kiezen en de vorm van de kaak.
Het komt vaker voor samen met een extra hoog gehemelte en een licht witte waas op een deel van de tong. Het lipriempje kan strak of dik zijn en soms doorlopen op de bovenkaak. Soms kan een baby de bovenlip daardoor minder makkelijk om de borst of fles doen. Je baby kan dan onrustig drinken.
Met je tong tegen je gehemelte en je lippen op elkaar ga je automatisch door je neus ademen, en dit komt je algemene gezondheid en je tanden dan weer ten goede. De tanden rusten zachtjes op elkaar in deze houding of raken elkaar net niet.
De tong ligt dan niet achter de tanden tegen het gehemelte, maar op de mondbodem, tegen of tussen de tanden of te ver achterin de mond. Dit zal de stand van de tanden en kiezen en/of de vorm van de kaak negatief beïnvloeden. Het gehemelte wordt gotisch en/of spits van vorm als deze de natuurlijke druk van de tong mist.
Een gezond gebit en de stevigheid
Tanden en kiezen zitten stevig in het kaakbot vast. Het tandvlees ondersteunt dit nog eens. Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los.
Een te korte tongriem is te herkennen aan de hartvormige vorm van de tong (gemakkelijk te zien als de baby huilt). Maar soms wordt de te korte tongriem alleen opgemerkt, omdat de baby zijn tong niet goed kan uitsteken.
Korte tongriemen kunnen leiden tot spraakproblemen. Het kan ervoor zorgen dat een kind later gaat praten dan gebruikelijk en sommige geluiden en woorden minder goed kan uitspreken. Volwassenen met korte tongriemen kunnen niet goed aan een ijsje likken of tongzoenen.
Een te kort tongriempje kan ervoor zorgen dat een baby niet goed kan drinken aan de borst of uit de fles. Soms lost dit probleem zich zelf op, maar soms zal de arts adviseren het tongriempje te laten inknippen. Wanneer jullie kindje bij ons verblijft, kunnen onze artsen dit bij Geboortezorg zelf uitvoeren.
Je kan met je tong de mond van de ander in glippen en langzaam de mond, tong en lippen verkennen. Doen jullie dat beiden dan spelen de tongen om elkaar heen, als in een soort dans.
Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een 'luie' tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het 'grote' gebit. Ook afwijkend slikken heeft nadelige effecten op de groei van kaak, gehemelte en/of gebit.
Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit).
Het gehemelte bestaat uit twee delen: een hard en een zacht gedeelte. Het voorste deel is hard en geribbeld.Onder dit gedeelte is bot aanwezig.Het achterste deel van het gehemelte is relatief zacht en glad.
De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken. Dus is stoppen met roken aan te raken, ook omdat het een slechte invloed heeft op je tandvlees en je mondgezondheid als geheel.
Baby's hoeven niet te worden verdoofd bij het knippen van de tongriem. De ingreep duurt tien tot vijftien seconden en doet nauwelijks pijn. Is je baby jonger dan zes weken, dan kan de verloskundige of een lactatiekundige de ingreep doen als hij of zij daar ervaren in is.
Het tongriempje zit onder de tong. Als deze te dik of te kort zijn, kunt u uw lip of tong niet meer goed bewegen. Vooral jonge kinderen kunnen problemen krijgen met drinken.
Wat is het verwijderen van een tong- of lipbandje? Bij een te strak tongbandje is het uitsteken van de tong niet mogelijk en soms zelfs pijnlijk. Het tongriempje wordt dan doorgeknipt waardoor de beweeglijkheid van de tong groter wordt Een lipbandje dat tussen de voortanden loopt, kan een spleetje veroorzaken.
De verloskundige brengt een spateltje in de mond waardoor de tongriem bloot komt te liggen en de tong beschermd wordt. Deze handeling vinden de meeste kinderen niet prettig en vaak zullen zij dan ook even huilen. Vervolgens geeft de verloskundige één of twee knipjes om de tongriem tot de basis te klieven.
Het lipbandje bevindt zich boven in de mond, tussen de bovenlip en de plek waar de tandjes doorkomen. Het zorgt ervoor dat baby's niet goed kunnen aanhappen met hun lippen, waardoor ze lucht binnen krijgen tijdens het drinken.
Iedereen heeft een tongriem (frenulum) en tongriemen zijn er in vele vormen. Sommigen zijn zo aangelegd, dat de tong beperkter kan bewegen.
De vorm kan veranderen. En de tanden kunnen een wat geliger kleur krijgen. Meestal merk je zelf slijtage door tanderosie pas op in een gevorderd stadium, als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden bijvoorbeeld korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.
Als uw tand is losgeraakt, kunt u een spalk krijgen. Een spalk is een metalen draad. De spalk houdt de tand stevig op zijn plaats. Uw tand kan dan weer vastgroeien.
TANDEN OP OUDERE LEEFTIJD. In de loop der jaren slijten tanden door regelmatig gebruik, zoals bijten, kauwen, maar ook door de belasting van zuurrijk voedsel en dranken. Dit fenomeen wordt dentale erosie of tandglazuurerosie genoemd. Geleidelijk aan slijt het tandglazuur, zonder dat we het zelfs maar merken.