Oorzaak van acrocyanose is nog onduidelijk. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat door samentrekken van de kleine vaatjes (vasoconstrictie) de uitstekende delen minder goed worden doorbloed. Acrocyanose is voor het eerst beschreven door Crocq in 1896. Hierdoor wordt acrocyanose ook wel Crocq's disease genoemd.
Behandeling. Rhinophyma verdwijnt nooit spontaan en wordt in de loop van de jaren meestal erger. De dermatoloog kan onder lokale verdoving het overtollige weefsel verwijderen. Dit gebeurt op de polikliniek met dermabrasie of elektrocoagulatie.
Sommige mensen die veel alcohol drinken, krijgen een rode of paarse neus. Dit wordt een drankneus oftewel rhinophyma genoemd. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor je huid roder wordt. Een drinkersneus ontstaat wanneer de bloedvaten extra gevoelig zijn voor alcohol door een huidziekte als couperose of rosacea.
Blauwe huid: cyanose
Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
Rhinophyma is een vorm van rosacea. Bij rosacea ontstaan er in het gezicht uitgezette vaatjes, rode bultjes, zwellingen en puistjes. Dit kan verergeren door blootstelling aan zonlicht, temperatuurswisselingen, hete dranken en gekruid eten. U kunt de zwellingen en puistjes met crème of antibiotica behandelen.
We noemen een bloemkoolneus ook wel rhinophyma. Het is een vorm van rosacea waarbij de talgklieren van uw neus verwijd zijn. Er ontstaan onregelmatige verdikkingen van de neus en de originele vormen van uw neus gaat verloren. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Rosacea van de neus
De neus is dan rood en gezwollen en er kunnen puskopjes op zitten. Er wordt dan ook wel gesproken over een “drankneus”.
Acrocyanose (perifere cyanose, acroasphyxia, Crocq's disease) is het blauw verkleuren van uitstekende lichaamsdelen (handen, voeten, neus, oren) door een verminderde doorbloeding of door een verlaagde zuurstofspanning in het bloed. De extremiteiten voelen vaak ook koud aan.
Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.
Blauwzucht wordt ook wel cyanose genoemd en is een blauwe verkleuring van de huid en slijmvliezen ten gevolge van een abnormaal zuurstoftekort van het bloed. Blauwzucht kan ontstaan door: Onvoldoende zuurstof in de longen.
Paarse neus
Er zijn 2 aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, couperose en rosacea. Couperose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft niks met alcoholgebruik te maken te hebben. Het kan wel met alcoholgebruik te maken hebben en het advies aan mensen met couperose is ook om minder alcohol te drinken.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Wat is een aardbeineus? Zwelling van de huid van het onderste deel van de neus, voornamelijk bij oudere mannen, met verwijde bloedvaatjes en poriën. Als behandeling is het goed om voedsel te vermijden dat bloedvatverwijding geeft, zoals kruiden, sterke koffie en alcohol.
Rhinophyma is een huidaandoening waarbij er sprake is van ernstige verdikking en bobbels op de neusvleugels en het puntje van de neus. Er is bij deze huidaandoening sprake van sterk vergrote poriën en verwijde bloedvaatjes, waardoor de neus een dooraderd uiterlijk krijgt.
Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.
Een tekort aan vitamines, zoals vitamine B12 kan ook zorgen dat er sneller blauwe plekken ontstaan, doordat een tekort van vitamine B12 bloedarmoede kan veroorzaken. Ook een tekort aan vitamine C of K kan zorgen voor meer blauwe plekken.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
Oorzaak van blauwzucht
Blauwzucht kan ontstaan door: Onvoldoende zuurstof in de longen. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld longemfyseem, longfibrose, longontsteking, longoedeem of een hartafwijking. Een enzymtekort.
Cyanose is een blauwe verkleuring van huid en slijmvliezen, veroorzaakt door een verhoogde concentratie onverzadigd hemoglobine, en is klinisch waarneembaar bij een concentratie onverzadigd hemoglobine van meer dan 3 mmol/l.
Denk je dat je te hard werkt? Check dan even je neus. De kans is groot dat die koud aanvoelt, want volgens wetenschappers is een koude neus het teken dat je te hard nadenkt. Een pijnlijke nek, barstende hoofdpijn, rode ogen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Rhinophyma kan op verschillende manier worden behandeld. Behandeling van rhinophyma kan middels plastische chirurgie, elektrocoagulatie en CO2 lasertherapie. De meest veilige en effectieve behandeling is behandeling middels de CO2 laser.
Omdat de holtes in je neus en keel met elkaar in verbinding staan, anders zou je niet door je neus kunnen ademen. Als je je verslikt kan vloeistof in de luchtpijp terecht komen, maar ook omhoog via je je neusgaten er weer uitkomen.