Geef je ouders nooit het gevoel dat ze iets 'moeten' of dat ze jou iets schuldig zijn. Toon aan dat je hen en alles wat ze doen apprecieert. In plaats van 'Mama, ik heb geld nodig', ga je voor 'Lieve mama, ik heb een vraag...'. Probeer niet te haastig over te komen, leg alles rustig uit.
Soms kunt u vrijstelling aanvragen. Dit moet u vóór 1 juli doen, bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar werkt voor de gemeente. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Je kan daar gratis en ook anoniem terecht met jouw verhaal. Je kan ook steeds met ons chatten, bellen of mailen! Marie,praat er eens over met je ouders, sommige ouders hebben niet eens deftig door dat hun kinderen opgroeien en groter worden! Leg ze uit dat je niet meer als een kind van 9 wilt behandeld worden.
Te strenge ouders proberen perfectionistisch te zijn en vinden het moeilijk om fouten te accepteren. Ze verwachten dat hun kinderen ook alles foutloos en perpect doen en zien niet dat deze verwachting nutteloos is.
Vraag aan je ouders (of vraag alleen je moeder of alleen je vader) of je even met ze kunt praten. Zet een kopje thee en pak er wat koekjes bij. Dat maakt de sfeer al een beetje relaxed. Vertel je ouders dat je snapt dat ze het niet goed vinden dat je vriendje blijft slapen en dat je weet dat ze het uit liefde doen.
100 keer afwezig in de les door ziekte
- Leerling wordt uitgenodigd voor een gesprek met zorgcoördinator en verzuimcoördinator. - Ouder(s) ontvangen bericht over het 100 keer geoorloofd afwezig zijn door ziekte.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Voogdij na einde gezag
Uw kind wordt opgevoed in een pleeggezin of tehuis. U heeft als ouder officieel niets meer over uw kind te zeggen. De voogd betrekt u wel voor zover mogelijk en informeert u over uw kind.
Om zich flexibel te kunnen opstellen en toch zelf overeind te blijven, helpt het enorm als een kind tenminste thuis en op school houvast heeft. Daar moet het duidelijk zijn wat er wel of niet mag en kan, en dat moet ook consequent worden nageleefd. Dat is de basis van een 'strenge' opvoeding.
Verplaats je in je ouders
Dat is even wennen voor je ouders. De kans is groot dat ook zij moeite hebben met deze nieuwe situatie en zich vaak geen raad weten. Dat ze jou niet begrijpen (of beter gezegd: líjken te begrijpen) is waarschijnlijk geen onwil. En dus is de kans groter dat je er samen uitkomt!
Kan je het eigenlijk maken om 'nee' te zeggen, als je kind vraagt of het lief mag blijven slapen? “Absoluut. Elke ouder kan dat zelf beslissen op basis van de eigen opvoeding, eigen waarden, eigen normen”, vindt kinderpsychiater Lieve Swinnen. “Alle meningen zijn oké.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.
Per jaar gemakkelijk 1000-2000 euro.