In de viool, tussen het bovenblad en het achterblad, staat een klein stokje dat de stapel heet. De stapel geeft de trillingen weer door aan het achterblad. Zo komt de hele viool te trillen. Dan gaat de lucht er om heen trillen, en dat is de klank van de viool; geluid is namelijk trillingen van de lucht.
Meestal wordt de viool met de strijkstok bespeeld. Naast de strijktechniek (arco) wordt de viool soms ook pizzicato bespeeld (door met een vinger te tokkelen - meestal met de stok in de hand). Een enkele keer wordt col legno gespeeld door met het hout van de strijkstok op de snaren te 'slaan'.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Doorgaans wordt als eerste de A-snaar gestemd. Dit wordt in de muziektheorie de normaaltoon of stemtoon genoemd. In 1939 is vastgelegd dat die toon de frequentie heeft van 440 hertz. Dit is waar stemapparaatjes ook standaard op staan ingesteld maar let op: deze kun je ook vaak handmatig veranderen.
Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
Als je zelf muziek wilt leren maken is een gitaar een goede keus. Het is een eenvoudiger instrument om mooie klanken uit te toveren dan bijvoorbeeld een viool. Gitaar spelen is, in het begin, iets moeilijker dan een piano, omdat je al snel beide handen moet laten samenwerken.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
De bovengrens van het bereik van de viool wordt grotendeels bepaald door de vaardigheid van de speler, die gemakkelijk meer dan twee octaven op een enkele snaar kan spelen, en vier octaven op het instrument als geheel.
De viool is een snaarinstrument met vier snaren. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok. De snaren hebben van laag naar hoog de noten G,D,A en E (sol, re, la en mi). De houten klankkast versterkt het geluid van de trillende snaren.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
De eerste groep heeft drie stamtonen op de g-snaar en de d-snaar. Dit zijn de noten a, b, c, e, f en g. Op de noot d na kun je nu alle stamtonen op een plaats op de hals vinden. De noot d kun je eventueel als losse snaar spelen.
Als volwassene heb je een 4/4 viool nodig, maar mensen die wat kleiner zijn dan gemiddeld kiezen ook wel eens voor een 7/8. Deze zijn net ietsje kleiner maar het aanbod van 7/8 violen is een stuk kleiner. Voor kinderen zijn er nog kleinere maten.
Waarom is de ene zoveel duurder dan de andere? De meeste mensen denken dat de prijs wordt bepaald door de klank… Verrassend misschien maar niets is minder waar. Een taxateur zal niet op de viool gaan spelen, maar bepaalt enkel de waarde door naar het instrument te kijken.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
De altviool is groter (37 tot 44 cm klankkast lengte ten opzicht van 35 cm bij een viool) en heeft geen vaste maat. Zo zijn er ook altviolen die dezelfde maat hebben als een 4/4 viool, maar een dikkere klankkast hebben. De altviool klinkt anders dan een viool.
violistes (meerv.) musicus die een viool bespeelt. De violist speelt op professioneel niveau op de viool. De violist kan als zelfstandig violist werken (en solo optreden) of kan violist zijn bij een band.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over 'eerste' viool en 'tweede' viool. De eerste viool is dan diegene die de leiding heeft; de tweede viool komt wat op het achterplan. Als tweede viool ben je vooral ondersteunend voor het geheel.
Cello. De cello is het grootste en laagste instrument uit de moderne vioolfamilie. De cello is een octaaf lager gestemd dan de altviool en wordt door de zittende speler tussen de knieën gehouden. Behalve dat de cello in elk symfonie orkest voortkomt, is er ook talloze solo muziek voor de cello geschreven.
7 á 7,5 miljoen euro
In het interview met weekblad Privé onthulde de zanger het prijskaartje van het instrument dat hij geneigd is om te verkopen wanneer de nood hoog is om zijn 120 werknemers te kunnen betalen. Schrik niet: „'Vele miljoenen. Denk aan 7 á 7,5.
Heel simpel en kort door de bocht gezegd is een elektrische viool een akoestische viool zonder klankkast en met een element die naar een versterker leidt. Het geluid komt dus niet uit de klankkast, maar uit een versterker. De manier van spelen is nagenoeg hetzelfde, de respons en de klank zijn anders.
Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Ukelele. De Ukelele is mateloos populair en dat is niet voor niks! Hij is makkelijk mee te nemen, heeft een heerlijke vrolijke sound en is ook nog eens makkelijk om te leren spelen! De ukelele heeft ten eerste maar vier snaren in plaats van de zes snaren die zijn grotere broer de gitaar heeft dus dat scheelt weer!
Saxofoon
De saxofoon is een zeer toegankelijk instrument. Saxofoon is het eenvoudigste blaasinstrument om mee te starten.