Typerend voor een valkuil is: Het gaat altijd over soms (soms of regelmatig stap je in je valkuil) Wat je als zwak ervaart van jezelf (als minpunt) Wat je bij jezelf door de vingers ziet, waar je aan voorbij zou kunnen gaan of waar je de neiging hebt om het goed te praten.
Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Iedere eigenschap en persoonlijke kwaliteit heeft zijn valkuil. Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien.
Ik werk graag de dingen tot in de puntjes af. Ik kom nooit te laat. Ik heb oog voor detail. Ik geef mijn fouten toe en ik kan er uit leren.
Slechte eigenschappen heten eerder een eigenaardigheid, neiging, merkwaardigheid of een karaktertrekje. Een eigenschap is geen vaardigheid die je kunt aanleren. Daar waar je na 10 uur oefenen waarschijnlijk heel behoorlijk kunt jongleren, ben je na 10 uur oefenen niet ineens spontaan, zorgzaam, geduldig of leergierig.
Valkuilen. Ambitieuze mensen kunnen doorslaan in hun ijver om hun ambities te verwezenlijken. Als je té eerzuchtig wordt of begerig naar macht, bestaat het gevaar dat je nietsontziend te werk gaat en alles in het teken stelt van de gestelde doelen.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Normatief bent voor anderen en jouw eigen normen als maatstaf neemt voor de ander. Je in de valkuil trapt van over-verantwoordelijk of over-zorgzaam gedrag waarbij je de ander de mogelijkheid ontneemt om in eigen behoeften te voorzien.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Waar word je gelukkig van? Dit lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar het antwoord kan voor een bedrijf of organisatie al voldoende zijn om te kijken of er een match is tussen jou en het bedrijf. Deze vraag wordt vaak gesteld om achter de motivatie van een sollicitant te komen.
Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan. Ik snap dat er waarschijnlijk andere goede kandidaten zijn. Toch breng ik een extra kwaliteit mee - mijn passie voor hard werken. Ik wil graag veel uren steken in een uitdaging.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Definities die `karakterfout` bevatten:
Tekortkoming = 1) Défaut 2) Defect 3) Faal 4) Feil 5) Fout 6) Gebrek 7) Gemis 8) karakterfout 9) Leemte 10) Manco 11) Mankement 12) Misslag 13) Misstap 14) Ondeugd 15) Onvolkomenheid 16) Schuld 17) Tekort 18) Zedelijke fout 19) Zwakheid...
Benoem zaken die je aanspreken in de functie waar je op solliciteert. Vertel waar je over 5 jaar wilt zijn. (Zorg ervoor dat dit in lijn is met wat het bedrijf te bieden heeft) Noem taken en/of verantwoordelijkheden uit de vacature en neem die mee in je ambities.