Als de vergunningplicht voor een bedrijf vervalt door een wijziging van het Besluit Omgevingsrecht, dan vervalt de vergunning van rechtswege. Maar wanneer een bedrijf niet meer vergunningplichtig is door een wijziging van het bedrijf, dan vervalt de vergunning niet van rechtswege. Er is dan een "slapende vergunning".
Een omgevingsvergunning (ook wel bouwvergunning genoemd) is onbeperkt geldig. In de wet staat wel dat de gemeente de mogelijkheid heeft om 26 weken na afgifte van de omgevingsvergunning de vergunning in te trekken. Dat intrekken van die vergunning komt alleen zelden tot nooit voor.
Wat kan je doen tegen een verlopen bouwvergunning? Je kan een verlenging van maximaal twee jaar aanvragen.
Ongebruikte bouwvergunningen kunnen worden ingetrokken als blijkt dat er nooit een begin is gemaakt met bouwen. Een bouwvergunning kan ook worden ingetrokken als de bouw weliswaar is gestart, maar daarna is stilgevallen als gevolg van bijvoorbeeld de stikstofcrisis.
Voor eenvoudige dossiers neemt dit maximaal 60 dagen in beslag, voor de overige dossiers maximaal 105 of 120 dagen. Binnen deze termijn moet je een beslissing over je aanvraag ontvangen. Heel vaak worden deze maximale termijnen opgebruikt, gezien de grote toevloed van vergunningsaanvragen.
Een toegekende bouwvergunning is beginsel onbeperkt geldig.
In het gemeentearchief is alle informatie over vergunningsplichtige verbouwingen opgeslagen. Vaak kun je simpel online een afspraak maken om de stukken uit het gemeentearchief in te zien. Eigenlijk werkt dat vrij simpel. Je geeft aan om welk adres het gaat en naar welke informatie je op zoek bent.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Vraagt u een vergunning aan bij de overheid? Dan moet die overheid (gemeente, provincie of waterschap) bevestigen dat uw aanvraag is ontvangen. De overheid moet ook laten weten binnen hoeveel tijd u een reactie krijgt: de beslistermijn. De overheid mag de beslistermijn 1 keer verlengen.
Geldigheid van de vergunning
Een omgevingsvergunning is slechts twee jaar geldig. Dat betekent dat je binnen die periode effectief met de werken moet starten.
De gemeenten zijn bevoegd voor het afleveren en weigeren van bouwvergunningen, maar de beslissing kan wel worden aangevochten bij de provincie. Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt op de tafel van het provinciebestuur.
Zodra je de vergunning van de gemeente hebt ontvangen mag je per direct beginnen met de verbouwing. De wettelijk beslistermijn van de gemeente is helaas wat langer. Deze bedraagt 8 weken, waarbij de gemeente eenmalig de mogelijkheid heeft de beslistermijn met 6 weken te verlengen.
Als de aanvrager niet reageert binnen de termijn die de gemeente heeft gegeven, kan de gemeente de aanvraag zelfs niet ontvankelijk verklaren. Eventueel kan de gemeente die termijn één keer met maximaal 6 weken verlengen als de 8 weken niet voldoende zijn om tot vergunningverlening te komen..
Een bouwvergunning is in beginsel van onbeperkte duur. De gemeente heeft echter wel de mogelijkheid om 26 weken na afgifte van de vergunning de vergunning in te trekken. Toch hebben maar weinig gemeentes een actief intrekkingsbeleid.
De goedkeuring voor een een omgevingsvergunning duurt 8 weken. Deze beslistermijn mag eenmalig door de gemeente met 6 weken worden verlengt. De maximale tijd om goedkeuring te krijgen op jouw omgevingsvergunning is dus 14 weken. De gemeente is verplicht melding te maken als ze jouw vergunningsaanvraag willen verlengen.
De beslistermijn mag één keer met zes weken worden verlengd als de gemeente niet genoeg tijd heeft om de vergunning binnen de termijn van acht weken te verlenen. Het besluit om te verlengen moet binnen de termijn van acht weken zijn verzonden aan de aanvrager. Het kan ook zijn dat de aanvraag niet compleet is.
Antwoord. De lex silencio positivo houdt in dat een vergunning wordt geacht te zijn verleend bij het uitblijven van een antwoord door het bevoegde bestuursorgaan binnen de gestelde beslistermijn. Onder de Wabo gelden 2 soorten procedures: de reguliere procedure en de uitgebreide procedure.
De gemiddelde legeskosten van een omgevingsvergunning in Nederland bedraagt €375. Echter kan het per gemeente flink verschillen wat u uiteindelijk kwijt bent aan een vergunning. Daarnaast moet u in gedachten houden dat het bedrag procentueel berekend wordt ten opzichte van de geschatte projectkosten.
Je mag nooit hoger dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag bouwen en nooit hoger dan 5 meter. Verder mag de aanbouw niet dieper zijn dan 4 meter. Ook mag je de aanbouw alleen gebruiken als woonkamer, serre, berging, garage of bijkeuken. Je mag er dus geen bedrijfsactiviteiten zonder vergunning gaan doen.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen.Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet je een meter van de erfgrens met de buren blijven. Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels.
In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren.Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Uw gemeente informeert u hierover.