Hoe bouw je een menu op? De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht.
Entrée = tussengerecht .. Entrée volante, naam in de oude ” Franse service”. Tussengerecht = Een tussengerecht is een gang in een menu. Het is een wat kleiner, lichter gerecht tussen twee hoofdgerechten ofwel tussen een voorgerecht en het hoofdgerecht en bedoeld als culinair rustpunt.
Twintig minuten tussen iedere gang is ideaal
Met drie gangen maak je bijvoorbeeld een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Als vierde gang is een warm tussengerecht - tussen voor- en hoofdgerecht - een goede optie. Vijftien en twintig minuten tussen iedere gang is volgens de chef-kok ideaal.
Hoe bouw je een menu op? De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht. Natuurlijk maak je niet iedere dag een 8-gangenmenu, maar dit is de volgorde als je alle gerechten zou serveren.
Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een deel van het diner waarmee een maaltijd wordt afgesloten. Vaak is het zoet van smaak en koud, maar er zijn ook hartige en warme nagerechten.
Een tussengerecht is een lichter en kleiner gerecht, dat tussen het voor- en hoofdgerecht wordt geserveerd. Het is een moment om te rusten en de smaken te neutraliseren.
Een bijgerecht is een gerecht dat in een gang van een maaltijd ernaast of erbij wordt geserveerd. Het is vaak cultureel bepaald wat als bijgerecht - of extra gerecht - wordt gezien en wat als onderdeel van betreffende maaltijd. In Frankrijk wordt rijst bijvoorbeeld als bijgerecht geserveerd.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Een koud voorgerecht (bijvoorbeeld een salade, tomaat garnaal, een plak vismousse of paté …) eet je altijd vóór de soep.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen; antipasti, primi, secondi en dolci. Bij antipasti kan je denken aan bruschetta, typisch Italiaanse vleeswaren of kaas en salades. De prima piatti is meestal een pasta of risotto gerecht. En de secondi is een hoofdgerecht wat meestal uit vlees of vis bestaat.
Koude voorgerechten worden altijd vóór de soep geserveerd. Koude bereidingen van vis. Hierbij behoren de gerookte vissen zoals zalm, paling, forel, heilbot. Diverse gemarineerde haringsoorten, maatjesharing, carpaccio of tartaar van verse rauwe vis kunnen ook als koud voorgerecht fungeren.
Gangbaarheid. Het woord driegangendiner staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
'Dinch' is een samentrekking van de woorden diner en lunch. Je kunt het vergelijken met 'brunch', wat een samenvoeging is van ontbijt (breakfast) en lunch. Een dinch is dus eigenlijk de maaltijd die je eet in plaats van de lunch en het diner.
Een klassieke Sunday Roast bestaat uit een groot stuk gebraden vlees gepaard met aardappels, groenten, Yorkshire pudding en een goede jus. Traditioneel gezien werd dit altijd geserveerd met de lunch, al willen ze het in Engeland tegenwoordig ook nog wel later op de dag serveren.
Dit zwaarste deel van de maaltijd heeft traditioneel als hoofdbestanddeel vlees, gebraad of gevogelte. Daarbij kunnen groenten, sauzen en bijgerechten worden geserveerd. In de moderne keuken kan het "belangrijkste onderdeel van de maaltijd", het hoofdgerecht, ook bestaan uit vis of een groenteschotel.
Amuse (klein hapje, warm of koud, vaak in één of twee happen op te eten) Voorgerecht (bij meer dan 5 gangen is dit altijd een koud voorgerecht) Soep (kleine porties, vaak een relatief lichte, gladde soep) Tussengerecht (eigenlijk altijd warm)
Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.
5x een soep als voorgerecht. Een soep als voorgerecht bij het (kerst)diner valt vaak in de smaak. Het is een lekker warm hapje voor tussendoor, en je kunt er veel kanten mee op. En nog een extra voordeel: het is heel goed te maken voor grote groepen, én je kunt het goed voorbereiden.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond.Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Toch is zelfs voor hen het duurste dessert ter wereld, voor ruim tienduizend euro te krijgen in Sri Lanka, te gortig. Fortress Fisherman Stilt Indulgence heet het dessert, wat bestaat uit een fragiele constructie van suiker en chocola waar een aquamarijn van 80 karaat op rust.