Het vakantiegeld dat jouw werknemer in de bouw krijgt, wordt bepaald op basis van z'n prestaties en het ontvangen loon van het jaar ervoor. Dat geld wordt niet rechtstreeks uitbetaald door de werkgever, maar via de vakantiekas. Werkgevers in de bouw betalen 108% RSZ op het loon van hun werknemers.
De vakantietoeslag bedraagt 8% van het loon van de bouwplaatswerknemer (of het salaris van de UTA-werknemer). Ook hier hebben je werknemers de keuze tussen volledige (100%) of gedeeltelijke (55%) storting. Bij gedeeltelijke storting betaal je de rest van het bedrag direct bij het loon of salaris uit.
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV).
Deze dagen zijn voor bedienden betaald via de werkgever en dat op het moment van opname, de bouwarbeiders krijgen deze uitbetaald via de Verlofkas van bouwbedrijven. Advies: Vraag tijdig bij uw bedienden, die in 2020 of 2021 zijn overgekomen van een andere werkgever, hun vakantieattesten op.
De vakantietoeslag is 8% van het loon (UTA: salaris).
Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Het is wettelijk bepaald dat het vakantiegeld op je loonstrook wordt vermeld.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Dat geld wordt niet rechtstreeks uitbetaald door de werkgever, maar via de vakantiekas. Werkgevers in de bouw betalen 108% RSZ op het loon van hun werknemers. De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) stort die 8% door naar de vakantiekas.
Vakantiegeld arbeider
Het wordt berekend op basis van 15,38 % van de brutobezoldiging van het vakantiedienstjaar.
Het bouwverlof duurt drie weken en zorgt ervoor dat iedereen uit kan rusten samen met de familie.
Blijft uw werkgever in gebreke en komt u daardoor in financiële problemen dan kan er een procedure worden gestart om via de rechter af te dwingen dat uw werkgever alsnog aan de verplichting voldoet om u uw vakantietoeslag uit te keren.
Zowel het enkelvoudig als het dubbel vakantiegeld worden uitbetaald door de vakantiekas waarbij de werkgever aangesloten is. Voor de dagen waarop de arbeider vakantie neemt zal hij dan ook geen loon uitbetaald krijgen door de werkgever.
Wilt u de gegevens over uw vakantiegeld raadplegen? Log in op(dit is een externe link) de onlinedienst 'Mijn vakantierekening' (voor de arbeiders en niet-zelfstandige kunstenaars) en klik op de knop 'Burger'.
Uitbetaling vakantiegeld
Uw werkgever betaalt uw vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op uw loonstrook staat hoeveel vakantiegeld u krijgt. De meeste werknemers krijgen in mei of juni hun vakantiegeld. Afspraken over de uitbetaling staan in uw arbeidsovereenkomst of cao.
Werknemers in de bouw krijgen er vanaf 1 januari volgend jaar 2,5 procent bij. De volgende 2,5 procent loonsverhoging volgt vanaf 1 juli. De focus op lonen (en dus snelheid in de onderhandelingen) komt omdat er grote vraag bestond naar zekerheid.
Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP. Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.
Vakantiegeld wordt berekend over je brutoloon. Dat is het loon voor aftrek van belasting en sociale lasten. Je vermenigvuldigt jouw brutoloon met het percentage vakantiegeld dat je krijgt. Dit is meestal 8%.
Dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 85% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het lopende vakantiejaar).
Een 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar ter hoogte van één maandsalaris. Je krijgt in december dus eigenlijk twee keer je bruto maandloon. Als je vroeger op je salarisstrook keek, zag je dat er van de dertiende maand netto minder overbleef dan van een normaal maandsalaris.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
Vakantiegeld of vakantiebijslag is een toelage die werknemers in Nederland krijgen om de kosten van een vakantie te dekken. In Nederland is het vakantiegeld meestal 8 procent van je brutoloon. Je krijgt je vakantiegeld vaak uitbetaald aan het eind van de maand mei.
Kan ik mijn vakantiegeld eerder krijgen? Heb je even wat meer geld nodig? Dan kun je je werkgever om een voorschot op je vakantiegeld vragen. Je krijgt (een deel van) je vakantiegeld dan eerder betaald.
Vrijwel elke werknemer heeft recht op vakantiegeld dat wordt uitbetaald. Meestal wordt het vakantiegeld eind mei aan de werknemer uitbetaald en bedraagt het iets minder dan een maandloon: 8% van het jaarloon.