Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit. Het gaat meestal om de bittere amandelen die moeten worden behandeld om van het gif af te komen.
Amandelen hebben één nadeel: ze bevatten het stofje fytinezuur, dat het voor je lichaam moeilijker maakt om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. In gematigde hoeveelheden is dat gelukkig geen probleem, dat kan je lichaam prima verwerken. Het is echter geen goed idee om dagelijks extreem veel amandelen te eten.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid amandelen volgens het voedingscentrum. Het voedingscentrum raadt aan om elke dag een handje ongezouten noten te eten.
Symptomen. Inademen: Krachtsverlies, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en braken, toename van de frequentie en diepte van de ademhaling, aanvankelijk versnelde hartslag en later vertraagde hartslag, ademhalingsdepressie, ademstilstand, bewusteloosheid en hartritmestoornissen.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
Bittere amandelen
Wanneer deze rauw gegeten wordt, krijg je een grote hoeveelheid cyanide binnen. Rond de 10 bittere amandelen kan al genoeg zijn om aan de letale dosis te komen.
De vergiftiging kan leiden tot een hartaanval, ademnood en de dood. Slechts 1,5 milligram per kilo lichaamsgewicht vormt al een dodelijke dosis. Volgens een recente studie bevatten appelpitjes 3mg amygdalin per gram. Eén pitje weegt gemiddeld 0,7 gram.
Pitten van steenvruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen bevatten een stof die in het lichaam wordt omgezet in cyanide. Dat is een bekend en dodelijk gif. De Nederlander Gert Arts ondervond dat twee jaar geleden zelf, toen hij op het station een zakje abrikozenpitten kocht en het voor de helft opat.
Kersen, appels en peren
Vooral kersenpitten zijn gevaarlijk want er zijn slechts twee kapotte kersenpitten voor nodig om een voortijdig einde aan je leven te maken. Appel- en perenpitten zijn wat onschuldiger, daarvan moet je al snel zo'n 100 gram pitten kauwen en opeten voor een dodelijke dosis cyanide.
Cyanide of blauwzuurgas ruikt naar amandelen, de geur kan echter niet door iedereen worden waargenomen. Sommige mensen zijn door een genetische afwijking niet in staat het te ruiken.
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Hoewel witte amandelen iets minder vitamine E bevatten dan de bruine variant, bevat ook deze noot nog veel kalium, magnesium, fosfor en calcium. Deze mineralen zorgen ervoor dat de werking van de spieren wordt ondersteund en bevordert.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Kortom amandelen an sich zijn al hartstikke gezond, maar dat bruine vlies heeft nog extra gezondheidsvoordelen t.o.v. die de blanke amandel.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Pitten van appels, peren en steenvruchten kun je beter niet doorslikken. De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. "In deze pitten zitten plantengiffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide, ook wel blauwzuur genoemd."
Als poeder kan cyaankali inderdaad in een vloeistof als water opgelost worden, weet Van Duursen. Wie het binnenkrijgt, ondervindt al binnen een paar minuten de gevolgen. "Cellen kunnen geen energie meer maken en de overdracht van zuurstof aan weefsels wordt afgeremd. Iemand die het inneemt, raakt snel bewusteloos.
We krijgen in het dagelijks leven een redelijke hoeveelheid zout binnen, maar niet snel genoeg om eraan te overlijden. Hiervoor moet je namelijk 47 theelepels zout binnenkrijgen. Natrium kan dus in grote hoeveelheden schadelijk zijn en dit komt doordat het net als kalium een elektrolyt is.
Van welke vruchten moet je wel opletten? Kersen bevatten 3,9mg amygdalin per gram, abrikozen bevatten maar liefst 14,4mg/g maar reine claudes of groene pruimen zijn het gevaarlijkst: die pitten bevatten 17,5mg amygdalin per gram.
Let op met de pitten van appels, pruimen, kersen, peren en abrikozen. Hier zit waterstofcyanide in. Slik je per ongeluk toch een pit door, dan kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, braken en verwarring. Niet fijn...
De groene paprika is eigenlijk de onrijpe soort en wanneer hij rijp is kleurt hij rood. De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker!
Geen paniek
Mocht je een pit toch per ongeluk doorslikken, dan kan dat niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem.