Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
Voedsel. Zowel de larven als de torren houden van plantaardig materiaal. Ze hebben echter een grote voorkeur voor brood en meel(producten) maar ook diervoeder (liefst meel), vermolmd hout en vodden staan op hun menu. Ze eten ook wel dierlijk materiaal zoals (dode) insecten.
De coloradokever heeft geen natuurlijke vijanden en daardoor is ze extra moeilijk te bestrijden. De aardappel is in Nederland de belangrijkste waardplant van de coloradokever. Met name de larven, maar ook de volwassen kevers kunnen massaal voorkomen in aardappelpercelen en de planten helemaal leegvreten.
Kevers zijn gevleugelde insecten waarvan de voorvleugels twee harde schilden vormen. Afhankelijk van de keversoort voeden ze zich met planten, hout of vlees. Bij deze kevers vormen de hout- en bladetende soorten een bedreiging voor je tuin.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
Met zwarte kevers in huis is dit te bestrijden door uw producten af te sluiten en in een koele ruimte te bewaren. Daarnaast kan u een spray gebruiken tegen de plaag of een val.
Hedera (klimop)
Heb je mooie klimop in je tuin en ontdek je kleine hapjes uit de randen van de bladeren? Dan is de kans groot dat de taxuskever hier actief is geweest. Ook hier is het aan te raden om goede potgrond te gebruiken en je hedera regelmatig te bemesten, zodat deze beter weerbaar is tegen de taxuskever.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago). Dat onderscheidt ze van wantsen.
Ze houden niet van water. Engerlingen gaan dan dieper in de grond zitten. Het water geeft planten daarnaast de kracht om door te groeien en het uiteindelijk te winnen van de larven.''
De coloradokever heeft alleen in zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied natuurlijke vijanden; in de nieuw gekoloniseerde gebieden leven geen predators die bestand zijn tegen het gif van de kever en zijn larven. Tot de natuurlijke vijanden behoren vogels, spinnen, hooiwagens en meer dan dertig verschillende insecten.
Meikevers kunnen niet steken en bijten. De meikever vliegt enkel om voedsel of een vrouwtje te zoeken. Tijdens het vliegen maken ze een brommend geluid. Meikevers vluchten niet weg bij gevaar in tegenstelling tot andere insecten zoals de vlieg.
Het sterkste insect ter wereld is een kever genaamd Onthophagus taurus. Dit concluderen wetenschappers na maanden onderzoek. De mestkever kan 1.141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Dit komt overeen met een persoon van zeventig kilo die zes volle dubbeldekkerbussen – oftewel 80 ton – optilt.
Het laatste stadium, als vliegende kever, is alleen maar bedoeld voor de voortplanting: partner zoeken, paren en eitjes leggen. Langer dan een paar weken vliegen de meikevers niet, dan sterven ze.
Afhankelijk van de keversoort kun je verschillende schadebeelden tegenkomen. Maar laten we eens beginnen met schade door houtaantastende kevers. Die leggen eitjes in houtwerk, bijvoorbeeld in balken of vloeren, en de larven vreten het hout uit.
Bij insecten die geluid horen, zitten de “oren” niet altijd op hun poten. Ze kunnen zich bijna overal op het lichaam bevinden. Bij de grote wasmot zitten de oren aan de onderkant (de kant waar ook de poten zitten) van het achterlijf.
Er kleven geen gezondheidsrisico's aan het eten van de insecten die per ongeluk in een zak sla belanden. Het zijn gewoon extra proteïnen dus eigenlijk is het zelfs gezond om af en toe een tor op te eten.
De tapijtkever komt bijna in elk huis voor waar dierlijk materiaal aanwezig is, dit in tapijten, kledijkasten of rond plinten waar stof en haar zich vaak ophoopt. Het is vooral de larve die het meeste schade aanricht. De volwassen kever is onschadelijk.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Sterker nog: er is zowaar geen enkel verschil. 'Kever' en 'tor' zijn benamingen voor precies dezelfde insectensoort – kevers – die uitsluitend door historische taalinvloeden van elkaar afwijken.
Want de kevers zelf maken geen geluid. Als je stil bent, hoor je misschien een zacht geknaag uit houten constructies in je woning of bedrijf komen.
Natuurlijke vijanden van de taxuskever zijn kippen en loopeenden. Zij eten de larven van de taxuskever!
Jonge larven voeden zich voornamelijk met de haarwortels. Oudere larven eten aan de grotere wortels en tasten de stengelbasis aan. Hierdoor stopt de sapstroom, wordt de plant geel en verdort tenslotte. De taxuskever leeft 1 tot 3 jaar.
De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad en bij voorkeur de wat hardere bladeren, de kever is te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Hulst, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus.