Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Dat doe je als volgt: Neem 1 deel chiazaad op 10 delen water. Laat dit 20 minuten staan, totdat er een geleiachtige substantie ontstaat. Voeg het toe aan je smoothie, pannenkoekenbeslag, yoghurt, havermoutpap of pastasaus.
Als allereerst: chiazaad heeft een hele neutrale smaak, je kunt er daardoor met van alles combineren. Je kunt chiazaad door een fruitsapje of een smoothie mengen, over een salade strooien, mengen door de pindakaas, toevoegen aan je ontbijtje met muesli of ontbijgranen of door je saus of je soep roeren.
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Mogelijke nadelen van chiazaad
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Bijwerkingen van chiazaad; let op!
Het kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid veroorzaken. Dit wordt vaak veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dan langzaam op. Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel.
Chiazaad en afvallen
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Mensen met een neiging tot een lage bloeddruk moeten er echter op letten dat ze de aanbevolen dagelijkse inname van 15 gram niet overschrijden. De bloeddrukverlagende werking van chiazaad is tot nu toe alleen vastgesteld bij een dagelijkse inname van 35 gram of meer.
Om een gezonde snack of lichte lunch te maken kun je 1 tot 2 el (15 tot 30 ml) chiazaden door een kopje kwark mengen.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. U kunt beter geen chia zaad kopen indien u allergisch bent voor chia zaad of een van de daarin aanwezige allergenen.
Er is geen maximum aan de hoeveelheid chiazaad welke je mag gebruiken, maar bedenk wel dat je diarree of andere klachten met je spijsvertering kunt krijgen als je te veel vezels eet (chiazaad bestaat voor 40% uit vezels).
Week chiazaadjes 10-20 minuten, of overnacht, zodat het lekker bindt.
Heel, gebroken, fijn of olie
Wie de zaadjes door bijvoorbeeld de yoghurt of (havermout)pap doet, kan het beste de gebroken lijnzaad gebruiken. De hele zaad gaat namelijk onverrichter zaken het lichaam weer. Er bestaat ook nog een fijngemalen variant en olie.
Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen.
Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Extreem goed voor diabetes type 2.
Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.
Beide zaden zijn dan ook een lekkere en gezonde toevoeging aan je dieet. Maar wat nou de beste keuze is? Het gaat er dan net om wat je zoekt. Voor een extra boost, kun je deze twee superfoods ook heel goed samen gebruiken.
Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Het menselijk lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur).
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.