Gewicht is G= m.a. Omdat a (dat is de valversnelling (op aarde 9,81/s2) hoger wordt door je sprong neemt ook je gewicht toe uitgedrukt in N(ewton), je massa blijft daarbij gelijk ook al geeft je weegschaal een hoger getal aan, want je weegschaal geeft je gewicht deze is 'ongelukkkigerwijs' niet uitgedrukt in N maar in ...
Je verbrandt er namelijk in korte tijd heel wat calorieën mee. Je verbrandt er zo'n 0,14 calorieën per kilo, per minuut mee. Weeg jij 70 kg, en spring je 10 minuten lang, dan verbrand je zo'n 100 calorieën. Dat klinkt niet veel, maar is een pak meer dan je zou verbranden met 10 minuten lopen.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Het gewicht van een voorwerp is de kracht die dat voorwerp, als gevolg van de zwaartekracht en versnellingen, op zijn ondersteuning of ophanging uitoefent.
Massa heb je altijd, en die verandert niet. Altijd en overal bijv 50 kg, ook op Alpha Centauri en Betelgeuze. Gewicht is een kracht, en heb je alleen als er iets aan je massa trekt, en iets anders (bijvoorbeeld een weegschaal op de grond) dat tegenhoudt. Op aarde geeft die weegschaal dan ongeveer 500 newton aan.
Wel kun je zeggen dat op een massa van 1 kg een zwaartekracht van 9,8 newton werkt. Algemeen: op een massa van m kg werkt een zwaartekracht van m*9,8 newton. Dat geldt voor de zwaartekracht op het aardoppervlak, gemiddelde over de aarde.
Massa is een natuurkundige grootheid die een eigenschap van materie, de hoeveelheid van een stof, aanduidt. Massa wordt uitgedrukt in kilogram. Massa dient niet te worden verward met gewicht, dat de aantrekking van een massa door de zwaartekracht is, en daardoor afhangt van de plaats van een massa op een hemellichaam.
Een normaalkracht is de kracht loodrecht op een oppervlak die het binnendringen van een voorwerp tegenwerkt.
De normaalkracht staat altijd loodrecht op de oppervlakte waar je op staat, zelfs als je op een helling staat. Hier komt ook de naam normaalkracht vandaan: normaal is namelijk een ander woord voor loodrecht. Er moet contact zijn om een normaalkracht te creëren.
Gewicht en normaalkracht zijn tegengesteld
Het belangrijkste verschil is dat de normaalkracht inwerkt op het ondersteunde voorwerp, terwijl gewicht inwerkt op de ondersteuning. In een latere les zullen we zulke krachten die gelijk zijn in grootte, maar tegengesteld in zin, een actie-reactiepaar noemen.
Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.
Hoeveel kilo moet ik afvallen om 1 cm buikomtrek te verliezen? Onderzoek (1) heeft aangetoond dat 3 kg aan gewichtsverlies gelijk stond aan 3 cm verlies in buikomtrek. Toch is het lastig om hier een echte maatstaf voor te geven, omdat sommige mensen vet meer opslaan rond hun buik en anderen meer op hun heupen.
Normaalkracht werkt als een voorwerp tegen een oppervlak aan komt. Bijvoorbeeld als iets op tafel ligt, of als een auto op de weg rijdt. Of als een voorwerp op een helling ligt.
kracht = massa × versnelling. In formulevorm: F = ma. Wat betekent deze eenvoudige formule? Er staat dat een netto kracht (F van force) een versnelling (a van acceleration) veroorzaakt, oftewel een verandering van de snelheid.
De formule voor het berekenen van de rolweerstand is Fr = Cr · Fn. Cr is de rolweerstandscoëfficiënt en Fn de normaalkracht. Beide waardes heeft u in de voorgaande stappen gevonden. Het uitwerken is dus een kwestie van invullen en geeft u een rolweerstand in Newton · m/s².
Wrijving is in de natuurkunde het verschijnsel waarbij weerstand ontstaat wanneer twee oppervlakken langs elkaar schuiven, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt worden. Wrijving kan leiden tot vormverandering en warmteproductie. Wrijving kan overwonnen worden door een kracht.
Gebruik de formule 'w=m x g' om gewicht om te rekenen naar massa. Gewicht is gedefinieerd als de zwaartekracht op een object. Wetenschappers zetten die zin om in een vergelijking door dit te noteren als w=m x g, of w=mg. Omdat gewicht een kracht is, noteren wetenschappers deze vergelijking ook wel als F=mg.
Het gewicht van een atoom of molecuul wordt uitgedrukt in u, de atomaire massa-eenheid. Hierbij staat 1 u gelijk aan 1,66 × 10-27kg.
De massa van een voorwerp bepaal je door het voorwerp te wegen. Wegen doe je met een weegschaal of met een balans. Het symbool voor massa is m. De maat waarin je meet noem je de eenheid.
Sinds 1960 is de atomaire massa-eenheid u gedefinieerd als 1/12 van de massa van één koolstof-12-atoom (12C), dus inclusief de elektronen.