De waterdruppeltjes verkoelen de grond aanzienlijk en je kippen zullen het geweldig vinden. Een ander alternatief is een klein babybadje of trog die je voor een paar cm vult met ijskoud water. Kippen verliezen hun hitte via hun poten dus hiermee koelen ze goed af.
Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen.
Wanneer het de kippen niet lukt om van het teveel aan warmte af te komen, sterven ze door oververhitting. Er is echter een aantal maatregelen dat u kunt nemen om het uw dieren wat makkelijker te maken en veel van deze problemen te voorkomen.
Het is heel belangrijk dat uw kippen voldoende schaduw hebben, zeker wanneer het erg warm is. Als uw kippen de mogelijkheid hebben om vrij rond te scharrelen, dan zijn ze waarschijnlijk zelf in staat om schaduw te vinden onder een boom of in de bosjes.
Kippen kakelen heel wat af. Ze maken wel dertig verschillende soorten geluiden. Daarmee vertellen ze van alles tegen elkaar, maar ook tegen ons.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Het is makkelijk te zien wanneer je kippen last hebben van de warmte. Aangezien kippen niet kunnen zweten, zullen ze gaan hijgen om de overtollige warmte kwijt te raken. Ze spreiden daarnaast ook hun vleugels en zetten hun vederdek open om zoveel mogelijk warmte te verliezen.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.
Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.
Vul dit bad met fijn wit zand en vervang dit geregeld. Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden. Naast dat het zand de veren van de kip schoon houdt, heeft een zandbad ook een goede werking tegen parasieten zoals luizen, vlooien en mijten.
Kippen kunnen uit de leg gaan door stress (vb. andere omgeving, nieuw hok, andere voeding, lawaaihinder, werken in de tuin, …). Het is dan gewoon een kwestie van tijd tot dat ze terug eieren leggen. Dit klinkt misschien belachelijk, maar het kan dat je de gelegde eieren gewoon niet terugvindt.
De belangrijkste vitamines voor kippen zijn: A, B, C, D, E en K. Deze vitamines zijn essentieel voor kippen, daar ze allemaal hun eigen belangrijke werking hebben.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen.
De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca. Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan. Alles in één orgaan.
Kippen hebben geen vaste plek voor hun ontlasting. Loslopende kippen zullen dus door heel de tuin poepen. Dit kan zorgen voor overlast. Meestal is de ontlasting droog en kan deze zo opgeveegd worden.
De ontlasting van kippen heeft onder normale omstandigheden een groen-bruine kleur met een witte punt. De keutel hoort droog te zijn en vormen daarbij een stevige klont. Wanneer kippen last hebben van diarree is dit een teken dat er iets mis is met de kippen.