Het is helaas (nog) niet mogelijk om in een ETF met maandelijks dividend te beleggen vanuit Europa. De ETF's die maandelijks dividend uitkeren voldoen namelijk niet aan de Europese wetgeving. Toch kun je wel maandelijks dividend ontvangen door in meerdere ETF's te beleggen met andere cycli voor dividenduitkering.
Voordelen van dividend-ETF's
Het aantrekkelijke hieraan is de gegarandeerde jaarlijkse uitkering van dividend. Voor veel beleggers, vooral beleggers die ieder jaar weer resultaat willen, is het idee van een jaarlijkse uitkering aanlokkelijk. Sommige ETF's keren zelfs iedere maand dividend uit.
Uitkerende ETF's (vaak te herkennen aan de toevoeging “Inc” achter hun naam), keren dividend uit als de onderliggende aandelen in het fonds dividend uitkeren. Beleggers in een uitkerend ETF hebben recht op alle dividenduitkeringen uit hun fonds, minus fees en kosten.
Bij een standaard (“normaal”) account rekent DEGIRO geen dividendkosten, ook bij een active of trader account niet. Bij een custody account rekent DEGIRO wel kosten wanneer je dividend ontvangt, namelijk €1 +3% van het dividend, waarbij de kosten maximaal 10% van het totale dividend bedragen.
Het bruto cash dividend is namelijk puur het geld wat je vanuit de onderneming uitgekeerd krijgt, maar de belastingdienst wil hier graag een deel van ontvangen. Meestal is dit ongeveer 15%.
Hoogte van het dividend
Bedrijven die een gezonde balans aanbrengen tussen dividendbetalingen en rendabele investeringen (zogenoemde 'aristocraten') presteren het beste. Vaak zijn dit bedrijven die zo'n 2-5% dividendrendement opleveren.
3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%.
Om opgenomen te worden moeten de bedrijven uiteraard aan een aantal eisen voldoen. Dat het uitbetalen van dividend een belangrijke eis is zal duidelijk zijn. Eens per kwartaal betaald deze ETF dividend uit. Op jaarbasis is er een dividend van meer dan 4% te verwachten.
U kunt alle uitgekeerde dividenduitkeringen en ingehouden terugvinden in het rekeningoverzicht. Indien van toepassing, worden dividenduitkeringen uitgevoerd met aftrek van bronbelasting. Op de ex-dividenddatum wordt de respectievelijke waarde weergegeven in uw account onder 'Corporate Actions'.
Update 20 juli 2022: ASML laat weten dat het zijn dividendbeleid heeft herzien. Dividenduitkeringen vinden voortaan plaats op kwartaalbasis, te beginnen met een interim-dividend van 1,37 euro per gewoon aandeel dat op 12 augustus 2022 betaalbaar wordt gesteld.
Update 29 maart 2022: Aandeelhouders Randstad stemmen in met een regulier jaardividend over 2021 van 2,19 euro per aandeel. Daarnaast is er in september een speciaal dividend van 2,81 euro per aandeel. Beide uitkeringen zijn in contanten.
Nike keert $0,305 per kwartaal aan dividend uit per aandeel. Dat komt op de huidige koers neer op 1,2% dividendrendement. Ook kondigde Nike aan de komende 4 jaar voor $18 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Dat betekent dat Nike in de komende 4 jaar ruim 11% naar de aandeelhouders laat terugvloeien.
Update 10-08-2022: ABN AMRO keert een contant interim-dividend 2022 uit van 0,32 euro per aandeel. ABN AMRO geeft in zijn dividendbeleid aan 50% van de gerapporteerde nettowinst als cash dividend aan aandeelhouders uit te keren.
In de S&P 500 zijn de aandelen van de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse ondernemingen opgenomen. Door de brede samenstelling zien veel beleggers de S&P 500 als een goede graadmeter voor de Amerikaanse aandelenmarkt. De 100 grootste ondernemingen van de S&P 500 vormen samen de S&P 100.
VWRL keert 4 keer per jaar dividend uit. Op dit moment vinden de uitkeringen 1 maal per kwartaal plaats in maart, juni, september en december.