Wat kun je verwachten van een VvE? Via de VvE worden het onderhoud en de verzekeringen van het gebouw geregeld. Denk hierbij aan een collectieve opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Ook wordt er gespaard voor groot onderhoud.
Een VvE is verplicht vanwege het belang van goed beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke eigendommen in appartementencomplexen. De regels en voorschriften voor appartementseigendommen zijn specifiek omschreven in het Burgerlijk Wetboek, Boek 5, Titel 9: Appartementsrechten.
Als de zaken echt hoog oplopen, kan een VvE bestuur zelfs worden ontslagen. Echter heb je dan wel een meerderheid van de stemmen nodig. Lobby voorafgaand aan de ALV hoeveel leden jouw standpunt delen. Kritiek geven is makkelijk, maar draagt niet bij aan een eventuele oplossing.
Het bestuur beslist over het onderhoud aan de gemeenschappelijke delen en zaken. Hiervoor geldt een belangrijke uitzondering. Het bestuur beslist alleen als: de werkzaamheden niet duurder zijn dan het bedrag dat in de akte staat (artikel 37.2 modelreglement 1973)
Een huurder moet zich net zo goed als een koper aan de bepalingen van de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van de vve houden. Doet hij dat niet, dan heeft niet alleen de verhuurder, maar ook de vve het recht hem uiteindelijk uit zijn huis te zetten.
Het is in de eerste plaats de vraag wat onredelijke hinder is in de zin van het reglement. Onredelijk is naar het oordeel van het hof in het algemeen de hinder die vermijdbaar is en die aanmerkelijk verdergaat dan de hinder die een normaal, dagelijks leefpatroon meebrengt.
De vve moet zorgen voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. Bijvoorbeeld de gevel of het dak.
De vergadering van eigenaars kan commissies benoemen voor bepaalde taken. Bijvoorbeeld een kascommissie die de jaarrekening controleert, een groencommissie die de tuin doet of een commissie die zich met het verduurzamen van uw VvE bezighoudt. Deze commissies mogen niet zomaar alleen beslissingen nemen voor de VvE.
De kascommissie van een VvE onderzoekt het financiële beheer van een VvE, inclusief het financiële beleid van de VvE/het bestuur.
Binnen de VvE kunnen eigenaars veranderingen wensen aan het pand. Zo kan een eigenaar een dakterras wensen of wil hij zijn zolderberging bij zijn woning betrekken. De overige eigenaars moeten met zulke veranderingen instemmen.Zij kunnen ook tegen deze verbouwplannen stemmen.
Over het algemeen is de Vereniging van Eigenaars (VvE) verantwoordelijk voor het onderhoud en herstel van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevel, de fundering en het leidingwerk dat door meerdere appartementen loopt.
Een appartementseigenaar moet soms onderhoudswerkzaamheden die door de Vereniging van Eigenaars (VvE) worden uitgevoerd dulden. Ook al is hij het niet geheel eens met de wijze waarop dit onderhoud wordt uitgevoerd. Weigert een bewoner mee te werken, dan kan de VvE de kantonrechter om een vervangende machtiging vragen.
Artikelen in het huishoudelijk reglement van een VvE zijn niet altijd rechtsgeldig. Uit vaste jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat naast regels over gebruik, beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten ook regels over de privégedeelten in het huishoudelijk reglement van een VvE kunnen worden opgenomen.
Een huishoudelijk reglement is niet verplicht voor een VvE. Maar het is wel aan te raden. Als iedereen binnen de VvE weet welke regels er gelden, kunnen onderlinge problemen worden voorkomen. Bovendien kan het huishoudelijk reglement fungeren als houvast in het geval van een conflict, zoals bij geluidsoverlast.
Je antwoorden hebben in elk geval duidelijk gemaakt: de balkonconstructie is gemeenschappelijk. Maar de toevoeging aan artikel 18 lid 1 is ook heel duidelijk: onderhoud aan het balkon is voor rekening van de desbetreffende appartementsgerechtigde. Zonder verder onderscheid in constructies of afwerklagen.
Kan dit zomaar? Wettelijk en reglementair kan een VvE niet zonder een bestuur. Wanneer het VvE bestuur wil opstappen, doet de vergadering van eigenaars er verstandig aan om geen ontslag te verlenen totdat er nieuwe bestuurders zijn benoemd.
Iedere VvE heeft een bestuur. Zijn er meerdere bestuursleden dan is er vaak een voorzitter, penningmeester en secretaris. Dit is niet verplicht, bij veel VvE's is het toegestaan als het bestuur uit 1 persoon bestaat. Als voorzitter van het bestuur voert u het woord tijdens de vergadering namens het bestuur.
Nee, beheer en bestuur zijn twee verschillende rollen binnen een VvE. Het VvE bestuur wordt gevormd door één of meer personen.
In Nederland ligt het gemiddelde bedrag dat een appartementseigenaar betaalt aan VVE-kosten tussen de €75 en €200 per maand. Dit bedrag is echter slechts een indicatie en kan in werkelijkheid hoger of lager uitvallen.
Servicekosten VvE
Kortweg: de kosten om het gebouw in goede staat te houden (schilderwerk, reparaties etc.). Dus eigenlijk alle kosten die in de meerjarenonderhoudsbegroting staan. Die worden verdeeld onder de eigenaars.
Kan een VvE zonnepanelen weigeren? Een VvE heeft inderdaad de mogelijkheid om zonnepanelen te weigeren. De meerderheid van de leden moet namelijk akkoord gaan met de plaatsing.
Onder overlast verstaan we vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Veroorzaak je overlast? Dan ben je strafbaar en krijg je een boete. Als je schade maakt, moet je deze ook vergoeden.
Onrechtmatige hinder ziet men het meest voorkomen in het burenrecht. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan: bomen van de buren die het licht wegnemen, het plaatsen van een schutting door één van de buren, stankoverlast door bijvoorbeeld dieren die gehouden worden of geluidsoverlast.
Als je continu last hebt van geluiden van je buren, dan heb je te maken met geluidsoverlast. Denk dan aan te harde muziek, continu blaffende honden, gebonk en geschreeuw.