Kun je in juli buiten (noordelijk halfrond) cannabis kweken en toch nog oogsten? Ja dat kan! Je groeiseizoen is dan wel een maand of twee korter dan je zou willen, daarom kan het zijn dat je opbrengst niet maximaal is.
De kunst is om het ontkiemen te starten in de juiste tijd van het jaar. Voor autoflowers: vanaf 15 mei (na IJsheiligen) tot begin augustus. Voor niet-autoflowers (zogenaamde fotoperiode wietplanten): in de derde week van mei, liefst niet later.
Het is niet gek als je tot eind oktober en soms wel begin november moet wachten. Hybride planten of indica-dominante soorten staan ongeveer 8 tot 14 weken in de bloei. Indica wiet is daarmee eerder 'rijp'. Oogst je wiet aan het einde van september of de eerste week van oktober.
Wiet kweken in de zomer kan buiten direct in de grond van je tuin, in een pot op een balkon of zelfs in een pot in het raamkozijn. De ruimte die je je wietplant bij de wortels geeft, is daarbij van invloed op het formaat van je wietplant en dus de hoeveelheid wiet die je uiteindelijk zal oogsten.
Over het algemeen gaan wietplantjes bloeien na de zomerzonnewende (20/21 juni, afhankelijk van het jaar) op het noordelijk halfrond en na de winterzonnewende (20/21 december) op het zuidelijk halfrond.
Theoretisch gezien, zou je met de optimale hoeveelheid ruimte, tijd en materialen tot wel zes oogsten per jaar moeten kunnen behalen!
Zeker wanneer je wietplanten in de bloeifase zitten kan regen nadelige gevolgen hebben. De toppen zijn in die fase vatbaar voor toprot en bij hevige regenbuien en een hoge luchtvochtigheid kunnen er schimmels ontstaan.
Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij binnenkweek) kan je 2 maal per dag een klein beetje water geven. Wanneer de plant wat meer is volgroeid kan je de hoeveelheid water omhoog halen en de frequentie omlaag. Bij een wietplant in de bloei kan je om de 2 dagen water geven en soms zelfs om de 3 dagen.
Boven de grond is de plant wel in staat koudere temperaturen te behappen, maar vorst verwoest zelfs het gezondste exemplaar. Als je buiten kweekt in de winter, let dan goed op de temperatuur in je omgeving. Indien mogelijk, selecteer je kleinere potten van 10-12l.
Een high wordt geassocieerd met een meer opgewekt gevoel. Maar stoned zijn, wordt gekenmerkt door zware, duffe, bijna slaperige sensaties. Als je high bent, is alles scherper en meer opwindend. Bij een flinke stone lijkt de wereld in slow motion voorbij te gaan.
Cannabis oogsten is een kwestie van timing. Oogst je te vroeg, dan kun je de psychedelische effecten wel vergeten. Doe je het te laat, dan kunnen je planten tweeslachtig worden en zichzelf gaan bestuiven of last krijgen van toprot. Het is dus van levensbelang het op het juiste moment te doen.
Wanneer kan ik een wietplant oogsten? Op de bloemen van een vrouwelijke wietplant zitten lange witte regelijk dikke haren gedurende de bloeiperiode. Deze haren zijn tijdens het bloeien wittig van kleur. Op het moment dat ongeveer 80% van deze witte haren bruin zijn is het tijd om te oogsten.
Allereerst is het belangrijk te weten dat een zaadje geen licht nodig heeft om te ontkiemen, alleen maar een vochtige omgeving. Licht is voor het zaadje pas van belang als er blaadjes aan komen, die nemen namelijk het licht op. Tot die tijd maakt het niet uit of het licht op donker is.
Auto Cinderella Jack won ook de eerste prijs op de Highlife Cup 2021 in de categorie autoflower. Dat is een hele eer gezien er 'blind' is gestemd op de soort met de beste algehele sterkte, smaak en aroma. Auto Cinderella Jack heeft ongeveer 10 tot 11 weken nodig om van autoflowering zaadje tot oogst te groeien.
Wietzaden houden niet van temperatuur schommeling. Haal ze daarom alleen uit de koelkast als het nodig is. Op deze manier kunt u de zaden jaren goed houden. Wietzaden kunnen minimaal 3 jaar goed blijven zonder verlies van de kiemkracht.
Je kunt zeker wiet kweken zonder extra nutriënten, maar we raden dat wel af. Je planten zullen namelijk minder opleveren en de kwaliteit van de oogst zal ook minder zijn.
Cannabisplanten zijn het meest gelukkig wanneer ze ongeveer 10-12 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Je weet waarschijnlijk wel dat wietplanten ontzettend krachtig groeien. Ze vereisen daarom een hoop zonne-energie om deze groei te bewerkstelligen.
Het is belangrijk om te beseffen hoeveel verlichting een zaailing nodig heeft. Meestal hebben ze dagelijks 14 tot 16 uur licht nodig, en veel regio's krijgen slechts ongeveer 10 uur zon. Daarom kan een kweeklamp nuttig zijn. Maar je moet de lichten niet 24 uur aan laten staan.
In de kou laten staan
In de kou stagneert groei en nemen schimmels het leven in je kweektent over. Wietplanten komen in de natuur doorgaans voor in warmere landen dan Nederland en België, ze houden van een aangenaam klimaat. Binnen moet het daarom ook niet te koud worden voor ze; onder de 15 graden stagneert de groei.
Over het algemeen houden wietplanten van een ideale temperatuur tussen de 20 en 25°C als ze nog jong zijn. Wanneer ze het vegetatiestadium bereiken kun je de temperatuur veilig verhogen naar maximaal 28°C. In de nacht zal de temperatuur van nature lager zijn, maar het verschil mag niet groter zijn dan 10°C.
Elke wietsoort heeft andere behoeften en daarom is het lastig om er een ideale temperatuur aan te hangen. Als vuistregel kun je tijdens de groei uitgaan van een temperatuur tussen de 21 en 29 graden Celcius. Tijdens de bloei zal de ideale temperatuur ergens tussen de 18 en 26 graden Celcius liggen.
Buiten wiet kweken in de volle grond
In een moestuin waar al andere gewassen gegroeid hebben is de grond rijk aan allerlei stoffen terwijl in de vrije natuur de grond meestal veel armer is. Een wietplant in de volle grond kan, afhankelijk van het soort, wel 3 meter hoog worden!
Als de wortels van je planten niet genoeg zuurstof krijgen, vertraagt de stofwisseling. In sommige gevallen leidt een zuurstofgebrek ertoe dat de wietplanten helemaal niet meer groeien. De meestvoorkomende oorzaken daarvan zijn overbewatering of een groeimedium dat slecht afwatert.
Om bladluizen en wolluizen verder af te schrikken kun je bijvoorbeeld koriander, ui, munt, anijs en look in de buurt van je wietplanten neerzetten. Om slakken op afstand te houden kun je kervel gebruiken, tripsen blijven weg dankzij de look en de ajuin.