De nachtopvang biedt kosteloos een veilig bed aan aan mensen die toegeleid zijn door een erkende hulpverleningsorganisatie en die nergens anders de nacht kunnen doorbrengen; noch in hun eigen netwerk, noch bij andere opvanginitiatieven en woonvormen. Het is een laagdrempelige, maar tijdelijke oplossing.
Zij kunnen hier 's avonds en 's nachts terecht voor een praatje, een kop koffie, een warme maaltijd en een plek om te slapen. Daarnaast is er een computer met internet. Ook is het mogelijk om een arts, iemand van de sociale dienst of verslavingszorg te zien.
De gemeente moet vanwege een wetswijziging een eigen bijdrage vragen voor verblijf in de opvang. Nu liggen de tarieven veelal tussen de 3 en 5 euro per nacht. Sommige opvang is gratis, andere kost 10 euro per nacht.
De kosten voor daklozenopvang
Het is namelijk niet zo dat het overnachten in zo'n opvang gratis is. Nee, er wordt een kleine vergoeding voor gevraagd. Zo betaal je bij het Leger des Heils bijvoorbeeld 5 euro per nacht. Bij strenge vorst in de winter is het soms mogelijk om gratis te slapen bij het Leger des Heils.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Ben je dakloos en je zoekt een plek voor één nacht en kun je nergens slapen, dan kun je terecht bij de Nachtopvang van Humanitas Onder Dak. Hier wordt een veilige slaapplaats geboden, is er de mogelijkheid om te douchen en kleding te wassen.
Crisisopvang is altijd tijdelijk en mag maximaal zes weken duren.
Als u dakloos bent, kunt u overdag terecht bij een inloophuis. U kunt gewoon binnenlopen tijdens de openingsuren. In het inloophuis kunt u opwarmen, naar de wc gaan, douchen en koffiedrinken. Soms kunt u er eten krijgen of uw kleding omruilen.
U bent dakloos als u geen vaste woonplaats of verblijfplaats heeft. U heeft dan geen adres om te wonen of te logeren. En u staat ook niet met een adres ingeschreven in het bevolkingsregister. U bent thuisloos als u steeds wisselt van onderdak of woonplaats.
Als je iemand op straat ziet, dan is contact opnemen met de plaatselijke daklozenopvang vaak het beste dat je voor hem/haar kunt doen. Sommige mensen weten vaak niet waar ze hulp kunnen vinden, en krijgen die dus ook nooit. Bel voor hen, om hen op de weg naar herstel brengen. Bel de hulpdiensten.
Dit heet ook wel 24-uursopvang. Het betekent dat u in de opvang gaat wonen en daar een tijdelijk adres krijgt. Begeleiders helpen u om een stabiel leven op te bouwen. De bedoeling is dat u hierna weer zelfstandig gaat wonen.
Mensen worden dakloos door 'een opeenstapeling van crisissen, onfortuinlijke keuzes en domme pech'. Dit noemt Van Doorn het 'Mattheus-effect', naar Mattheus 13, vers 12: 'Want wie heeft, hem zal gegeven worden en hij zal overvloedig hebben; maar wie niet heeft, ook wat hij heeft, zal hem ontnomen worden.
Verdubbeling daklozen
Daklozen kunnen voor 5 tot 8 euro per nacht terecht in de opvang. Daar krijgen ze een douche, soms een maaltijd en een bed tot hun beschikking. Maar van een prettige aankleding en een beetje gezelligheid is geen sprake.
Alleen met een huis en inkomen is dakloosheid te voorkomen en is herstel na dakloosheid te realiseren. Het is vele malen effectiever deze materiële hulp te garanderen, dan geld te steken in psychosociale hulpverlening en opvangbedden.
Onze deur staat open. We helpen gemeenten en organisaties bij het oplossen van problemen die te maken hebben met isolement, armoede en sociale uitsluiting van kwetsbare mensen.
Kansfonds zet zich in voor de meer dan 1 miljoen mensen zonder thuis in onze samenleving. Wij doen dat door plaatselijke initiatieven te steunen, in de buurt of in de wijk, waarin mensen thuisgeven.
Dakloze mannen overlijden volgens het onderzoek gemiddeld rond de leeftijd van 47 jaar, vrouwen zelfs op hun 43ste. Dit staat in sterk constrast met de levensverwachting van de gemiddelde westerling, die rond 77 jaar ligt.
Volgens de wet hebt u alleen recht op een bijstandsuitkering als u ergens ingeschreven staat. Alleen een postadres regelen bij vrienden of familie is dus niet voldoende: u woont dan immers niet op dat adres.
Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering heeft u een adres nodig. Als u dakloos bent, kunt u voor een uitkering terecht bij een aantal gemeenten. Deze gemeenten worden centrumgemeenten genoemd. Een centrumgemeente kan u vertellen wat de voorwaarden zijn om een adres en bijstand te krijgen.
Buitenslapers en 'bankslapers' Volgens het CBS telde Nederland in 2020 36.000 daklozen, in 2018 zelfs 39.000, ten opzichte van 18.000 in 2009.
Dan kunt u gebruik maken van de 24-uursopvang in Utrecht. Hiervoor betaalt u een eigen bijdrage. Deze betaalt u aan de instelling. Dit is voor alle plekken € 6 voor 24 uur.
Centraal Onthaal registreert de opvang en begeleiding van (dreigend) dak- en thuislozen. Centraal Onthaal gaat met u in gesprek en geeft advies over de stappen die nodig zijn om uit uw situatie van dakloosheid te komen. Bijvoorbeeld doorverwijzen naar een hulpverleningsinstantie.
Wat gebeurt er na de crisisopvang? Als je na de crisisopvang terug naar huis kunt of een andere veilige plek hebt om heen te gaan, krijg je daar nog begeleiding van een maatschappelijk werker. Dit noemen we ambulante begeleiding.
Hoe lang duurt een crisisopname? Een crisisopname duurt maximaal 14 aaneengesloten dagen. Tijdens uw verblijf bekijken we samen met u of en welke vervolgzorg er nodig en mogelijk is.
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.