Op zowel het HBO als de uni heb je officieel alleen kerstvakantie. Op het HBO zijn ze vaak wat coulanter met het inplannen van onderwijsvrije weken, deze vallen 9 van de 10 keer samen met de reguliere vakanties en zijn er ook echt regelmatig.
In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn er geen verplichte data voor de schoolvakanties. Ook zijn er geen adviesdata. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen hun vakantiedata zelf bepalen.
Ook de jaarindeling verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met blokken van zes weken, andere met semesters (twee maal dertien weken college, daarna studievrij, daarna tentamens).
Bij een volledige betrekking van 40 uur per week zijn dat 20 wettelijke vakantiedagen en 33,5 bovenwettelijke vakantiedagen. Uw werkgever moet eerst de wettelijke vakantieuren afschrijven. Volgens de wet vervallen deze uren een half jaar na het jaar waarin u ze heeft opgebouwd.
Universiteit (wo)
Je leert complexe zaken te analyseren, te beargumenteren en te rapporteren. Daarnaast doe je ook zelf wetenschappelijk onderzoek. Je bent vooral theoretisch bezig. Vergeleken met een hogeschool biedt de universiteit minder structuur en meer vrijheid.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Heeft u een fulltimebaan van 38 uur per week? Dan heeft u recht op 232 vakantie-uren per kalenderjaar.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
Academische kalender 2022-2023
N.B. Vanaf academisch jaar 2020-2021 is een onderwijsvrije week in mei onderdeel van de jaarkalender. De onderwijsvrije week valt samen met de schoolvakanties in de regio Noord eind april/begin mei van elk jaar.
Op zowel het HBO als de uni heb je officieel alleen kerstvakantie. Op het HBO zijn ze vaak wat coulanter met het inplannen van onderwijsvrije weken, deze vallen 9 van de 10 keer samen met de reguliere vakanties en zijn er ook echt regelmatig.
Collegegeld. Als je gaat studeren aan hbo of universiteit, betaal je collegegeld. In het studiejaar 2022-2023 is dat € 2209. In het eerste jaar dat je naar de hbo of universiteit gaat, betaal je de helft.
De opening van het Academisch Jaar vindt in principe plaats op de eerste maandag van september. Eens in de zoveel jaar is er sprake van een uitzondering en vindt de Opening plaats op de laatste maandag van augustus.
De gemiddeldes. Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg.
Vakantiedagen. Bij een volledige arbeidsduur (38 uur per week) heb je recht op 29 vakantiedagen per jaar.
De kosten van wonen in Amerika zijn erg verschillend per staat. Zo zit er veel verschil tussen de huizenprijzen, maar ook de prijzen van levensmiddelen. Over het algemeen is wonen in Amerika net zo duur als in Nederland. Ja, je hebt een visum nodig om naar Amerika te verhuizen.
De prijzen van bier liggen rond de 6 dollar of zo, drink je met meer personen meerdere biertjes dan is het voordeliger een pitcher te nemen, dat is een grote kan waaruit je zelf de glazen vult. Een glas wijn ligt ergens tussen de 6 en 9 dollar (glas zo groot als 2 glazen).
Prijzen eten in Amerika.
$10 voor je ontbijt, $10 voor je lunch en voor het avondeten betaal je gemiddeld $20. Voor het avondeten kun je voor het bedrag van $20 dollar natuurlijk niet uitgebreid gaan uit eten.
Gemiddeld is dat 940 uur per leerjaar. 940 uur per jaar ; gemiddeld gaan basisschoolkinderen 5 a 6 uur per dag naar school , dat zijn tussen de 156 en de 188 dagen per jaar. Dat betekent dat er 277 dagen GEEN vakantie is, maar daar horen de normale weekends natuurlijk bij.
Er is geen sluitende verklaring te vinden over waarom de zomervakantie zes weken duurt. Vaak wordt Nederlands agrarische achtergrond als reden genoemd. Ouders zouden hun kinderen in vroegere tijden minstens zes weken nodig hebben gehad om te werken op het land.
Over de schooluren is geen loon verschuldigd. De leerling bouwt hier wel vakantiedagen over op. Dit betekent dus dat een leerling over 38 uur per week vakantiedagen opbouwt, wat neerkomt op 25 vakantiedagen per 12 maanden.
In academische kringen mag een IQ beneden de 117 dan minnetjes klinken, gezien het een feit dat de gemiddelde score binnen een bevolking per definitie 100 is, is iedereen met een score boven de 100 officieel al 'begaafd'. Er is ook genoeg bewijs dat je met een matige score best een eind kunt komen aan de universiteit.
De contacturen en de zelfstudie vormen samen de studielast. De studielast voor een studiejaar is 60 studiepunten. Dat zijn 1.680 uren studie.
Een hogeschool of universiteit kan een student(e) weigeren in te schrijven wanneer deze geen leerkrediet, m.a.w. studiepunten, meer beschikbaar heeft. Daarnaast stelt iedere hogeschool of universiteit bepaalde voorwaarden waaraan een student moet voldoen indien hij ingeschreven wil worden of blijven.