Secondi Piatti Dit is meestal het hoofdgerecht, dat bestaat uit vlees, vis of gevogelte, geserveerd met bijgerechten zoals aardappelen, groenten of salade. Bekende gerechten zijn onder meer ossobuco, saltimbocca alla romana, bistecca alla fiorentina en pesce alla griglia (gegrilde vis).
Het meest bekende Italiaanse hoofdgerecht is de pasta. Met dit heerlijke gerecht kun je eindeloos variëren. Deze pasta zalm is een echte klassieker.
Diner (cena)
Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
Het eerste warme voorgerecht. Pasta is in Nederland een hoofdgerecht, in Italië is het echter een van de primi – voorgerechten. Er zijn zo`n 300 soorten pasta gerechten.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Pasta is het nationale gerecht van Italië en als er één gerecht is dat in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld mag ontbreken, is het pasta al pomodoro.
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
De traditionele Italiaanse maaltijd bestaat uit vijf gangen, te weten antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Je bent natuurlijk niet verplicht om vijf gangen te eten. Meestal eten de Italianen zelf ook maar drie gangen. Maar wil je toch een authentieke uitgebreide maaltijd serveren dan zijn dit de 'regels'.
Op een Italiaanse kaart vind je eerst de antipasti, daarna de primi piatti, vervolgens de secondi piatti, vaak nog contorni en tot slot de dolci. De letterlijke vertaling van antipasti is 'voor de pasta'. Kortom, voordat je pasta gaat eten, kun je eerst iets voor de pasta eten.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
De reden is omdat de Italianen traditioneel gezien alleen tagliatelle koken bij de Bolognese-saus, en geen spaghetti.
De Italianen eten anders dan hoe wij gewend zijn, een traditionele maaltijd bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi piatti, secondi piatti, controni en dolci.
Van lekkere, rijkgevulde Italiaanse salades tot Italiaanse broodjes en Italiaanse soep. Alles voor een uitgebreide of snelle Italiaanse lunch vind je hier. Je hebt vaak niet veel nodig, een paar verse ingrediënten, Italiaanse smaakmakers zoals oregano, tijm, lijfjes, pesto en goede olijfolie en je kunt alle kanten op.
Prego: Alsjeblieft (bij het geven) Per favore: Alsjeblieft (bij het vragen)
Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
Wanneer zeg je buongiorno en wanneer buonasera
Het lijkt allemaal zo makkelijk: buongiorno, buonasera en buonanotte. Één groet voor 's ochtends, één voor 's avonds en één voor de nacht.
De meest gegeten pasta is de “tagliatelle con ragù”, beter bekend als “tagliatelle alla Bolognese”.
Italië staat bekend om wijn, wijn en nog eens wijn. De grote Italiaanse merken bier zijn niet zo bijzonder, het is gewoon pils, maar er verschijnen steeds meer kleine brouwerijen die bijzondere bieren op de markt brengen. Onder liefhebbers is Italië als bierland de laatste jaren dus in aanzien gestegen.
In Italië zijn er een aantal gewoontes heel gebruikelijk. Denk bijvoorbeeld aan het genieten van een kop koffie.Het is gebruikelijk dat er op vaste momenten koffie wordt gedronken. Zo beginnen de Italianen de dag met een cappuccino.
Italiaans eten is gezond
Zoals je ondertussen al weet, gebruiken Italianen niet veel verschillende ingrediënten in hun maaltijd. Ze kennen de kunst van less is more. De ingrediënten die worden gebruikt, zijn wel vers en onbewerkt. Dat wil dus zeggen: weinig tot geen toegevoegde suikers of bewaarmiddelen.