Zwarte Wintertruffel - Tuber Melanosporum Vitt. (vanaf 20 gram, €2 per gram)
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
Prijsindicatie: € 600 – 1.500 per kilo. Het formaat varieert tussen dat van een kwartelei en een appel. Het gewicht schommelt tussen 10 en 100 gram (het record staat overigens op 1.4 KG). De Zwarte truffel is te herkennen aan de complexiteit en rijkdom van zijn parfum.
(vanaf 50 gram, €0,50 per g – DeliPuur.
Een truffel zo groot als een golfbal kost rond de 3000 euro. Normaal gesproken trekken liefhebbers van de witte truffel in de herfst hun portemonnee voor wat geschaafde verse truffel op de risotto of pasta.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart.
En natuurlijk de koningin onder de truffels: de witte truffel. Dit is de meest kostbare en zeldzame truffel. Deze truffel wordt gevonden in Piëmonte en ten Noord-Oosten van Rome en heeft een sterke knoflookachtige geur. Het seizoen voor de witte truffel loopt van september tot en met januari.
Je lichaam bouwt een tolerantie op nadat je Magic Truffels of Paddo's hebt geconsumeerd. Daarom moet je minstens 1-2 weken wachten om weer te trippen. Neem je dus vaak Magic Truffels of Paddo's dan zal je elke keer meer moeten nemen om hetzelfde effect behalen.
Zwarte truffel (T. melanosporum Vitt.): 40-50 gram voor 2-4 personen. Witte Truffel (T. Magnatum Pico):30 gram voor 2-4 personen.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
Sligro helpt je om je gasten het hele jaar door te laten genieten van de exclusieve smaak van truffel. In ons complete assortiment vind je ze in elk seizoen en voor elk budget. Er is voor iedereen een passende truffel, omdat elke soort zijn eigen smaak heeft: herfst-, zomer- en lentetruffel en witte truffel.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.
Zwarte zomertruffel
Dit is eigenlijk de bekendste soort truffel met een zachtere smaak. Door deze smaak en wat vriendelijkere prijs kiezen thuiskoks vaker voor deze soort. Vanaf augustus tot en met oktober zijn ze verkrijgbaar.
Kobe vlees – tot $1000 per kilo
Het duurste vlees is Kobe vlees uit Japan. Echt kobevlees is afkomstig van de Tajima-ushi, een bepaald type Wagyū koe. Ze worden volgens eeuwen oude Japanse tradities opgegroeid.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Ei & truffel
Truffel heeft vetten nodig om zich aan te binden om extra goed de smaak af te geven, en een eidooier leent zich daar perfect voor. Schaaf dus bij een speciale gelegenheid wat truffel over je roerei, of koop een flesje goede truffelolie.
Psilocine kan een sterk effect hebben op de stemming en dit kan verschillende richtingen op gaan. Euforie en extase worden regelmatig gemeld door gebruikers, maar ook angst en verwardheid kunnen optreden. Het kan vooral zorgen voor een versterking van de stemming die je al hebt.
60 euro! Zoveel betaal je gemiddeld voor een Taiyo no Tamago of 'ei van de zon-mango'. Deze Japanse lekkernij zou weleens het duurste stuk fruit op aarde kunnen zijn.
Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo'n 1.540 euro kost. Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
La Bonnotte aardappels
De aardappels zijn afkomstig uit Frankrijk en worden soms voor meer dan 400 euro per kilo verkocht. Omdat de aardappels alleen in de minerale grond van een klein Frans eilandje groeien en maar één week per jaar in het seizoen zijn, zijn dit de duurste aardappels ter wereld.