Een goed management team creëert een veilige werksfeer waar vertrouwen en wederzijds respect voorop staan in de werkcultuur. Dat betekent dat je met veel verschillende mensen moet kunnen samenwerken, het beste uit het iedereen naar boven haalt en op die manier het team als geheel laat groeien.
Een goed werkend MT bestaat uit de algemeen directeur en vertegenwoordigers van afdelingen, teams of verantwoordelijkheids-disciplines. Je komt MT's tegen bij organisaties van 10 werknemers tot aan multinationals toe. Ze zijn in wezen allemaal georganiseerd en samengesteld volgens dezelfde principes.
Een MT bestaat veelal uit 4-8 leden. Veel groter moet het niet zijn, want dan is het niet werkbaar.
Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
Besluitvorming over zaken richting de toekomst. Het vormgeven van missie en visie. Grote of belangrijke veranderingen in de markt en eventuele koerswijzigingen voor de organisatie. Het vormgeven van toekomstplannen, bijvoorbeeld investeringen, verwachte groei of krimp.
Medewerkers raken ge- frustreerd, omdat zij zich geremd voelen door de organisatie. De werkdruk neemt toe, evenals het ziekteverzuim. En de re- sultaten blijven achter. Daar waar er vaak gemopperd wordt op 'de organisatie', 'de processen' of op de bestuurder, is er vaak sprake van een mislukt managementteam.
Het teammanifest legt een goede basis voor de afstemming met andere teams, en geeft aan wat je als teamleden hierin van elkaar verwacht. Door het als team samen uit te dragen en elkaar in het handelen ernaar te stimuleren krijgt het energie. Dit maakt samenwerken in je team leuker, makkelijker én effectiever.
Het management team is verantwoordelijk voor het beleid van de organisatie. Ze zetten de toon voor onder andere de doelstellingen, prioriteiten en de missie en visie. Ze bepalen de lange termijn voor de organisatie en zorgen ervoor dat het makkelijk vertaald kan worden voor uitvoering in de organisatie.
Leiderschap: Een teamleider moet in staat zijn om het team te leiden en richting te geven aan het werk dat wordt uitgevoerd. Dit omvat het stellen van doelen, het bepalen van prioriteiten en het delegeren van taken aan teamleden.
Goede managers hebben het in zich om goed te kunnen communiceren. Doordat je als manager goed luistert, begrijp je je medewerkers beter en kun je hen de juiste handvatten geven om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat je deelt wat je kunt, om een transparante omgeving te creëren.
Covey vatte het verschil tussen beide mooi samen in een treffende beeldspraak: “Een manager probeert zo efficiënt en succesvol mogelijk de ladder te beklimmen, een leider kijkt of de ladder wel tegen de goede muur opstaat.” Management richt zich dus op het behoud van het huidige succes van een organisatie.
Slechte communicatie en een gebrek aan integriteit zijn typische voorbeelden van slecht leiderschap. Ook besluiteloosheid vormt een belemmering voor managers, omdat deze eigenschap hun geloofwaardigheid ondermijnt en een effectieve aansturing van werknemers in de weg staat.
Als de timing niet goed is, verstoor je het teamproces. Bijvoorbeeld: niet iedereen voelt zich onderdeel van het team of er kunnen binnen het team subgroepen ontstaan, net als afstand tussen leidinggevende en het team. In het slechtste geval heeft het ook invloed op het te behalen resultaat.
Leidinggeven en delegeren. Zodra de plannen gemaakt zijn, is het de taak van managers om het werk te delegeren onder de uitvoerende werknemers binnen hun business unit. Ze sturen de medewerkers aan en behouden het overzicht. Daarnaast geldt de manager ook als het aanspreekpunt bij vragen, problemen en conflicten.
Meer recente onderzoeken noemen 6-8 personen als de ideale teamomvang4. Dan heb je voldoende teamleden voor diversiteit in het team. En niet te veel teamleden, zodat iedereen nog gemakkelijk zijn bijdrage kan leveren aan het geheel en dat de teamleden ieders inbreng nog kunnen zien en horen.
Een teamwaarde is iets wat jullie belangrijk en wenselijk vinden, iets wat jullie na willen streven. Teamwaarden maken helder 'hoe doen we het samen? ' Dit vertaald naar concreet zichtbaar gedrag, principes en afspraken.
Wanneer je jouw kernwaarden concreet hebt, heb je als het ware je eigen kompas. Je weet heel snel wat goed voor je is, wat bij je past, en wat niet. Mogelijke kernwaarden zijn positiviteit, groei, samen delen, rust en gezondheid.