Door geïmpregneerd hout te beitsen wordt het beter beschermd tegen vocht en bovendien blijft uw tuinhek of schutting er langer mooi uitzien. Bovendien is beits minder dekkend dan verf, waardoor de houtnerf beter zichtbaar blijft. Bij geïmpregneerd hout beitsen blijft dus de natuurlijke uitstraling behouden.
Hoewel het impregneren hout van nature duurzamer maakt, is het niet zo dat hout dat geïmpregneerd is overal tegen beschermd wordt. Bovendien is het mogelijk om de levensduur van hout nog meer te optimaliseren door het te voorzien van een beits.
Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm. Breng een primer aan op de noesten indien u in een lichte kleur verft. Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon.
Beitsen én impregneren kan, maar is een dubbele klus en raden wij niet aan. Met onze watergedragen beits is eerst impregneren namelijk onnodig.
Na dat eerste jaar moet het hout altijd nog schoongemaakt worden. Wil je geïmpregneerd hout verven dat een jaar buiten heeft gestaan, dan zal het weer hier al invloed op hebben gehad. Dus moet het hout geschuurd worden. Dit geldt overigens voor ieder hout: door de toplaag op te ruwen kan de coating zich beter hechten.
Houd er dan rekening mee dat er altijd twee lagen nodig zijn, zo kunt u een eerste laag aanbrengen en na het monteren van de planken een tweede laag. Voor het behandelen van geïmpregneerd hout gebruikt u het beste Drywood Woodstain VV.
Het is belangrijk om voor het beitsen goed te schuren. Zeker wanneer het hout eerder is gebeitst met dekkende beits. Dekkende beits creëert namelijk een laagje over het oppervlak. Wanneer er goed geschuurd is, kan de beits makkelijk toegebracht worden.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt.
Impregneermiddel heeft veel voordelen, zo is het een behandeling tegen onder andere schimmel, houtrot en insecten. Het werkt echter niet vochtregulerend en het werken van het hout is evenveel als onbehandeld hout. Door geïmpregneerd hout in 1 of 2 lagen beits te zetten, krijgt u het beste van twee werelden.
De groen geïmpregneerde palen zijn nog steeds een goede keuze als het gaat om palen in de grond te plaatsen. Ons advies is om te kiezen voor de 88x88 mm dikte.
Toch is het helemaal geen verkeerd idee om dit hout van extra bescherming te voorzien door middel van een beits. Dit helpt vooral tegen vergrijzing en voorziet het hout van een nog betere mate van bescherming. Het gemiddelde onderhoudsinterval voor geïmpregneerd en gebeitst hout is drie tot vier jaar.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
U kunt geïmpregneerd hout herkennen doordat het er anders uitziet dan onbehandeld hout. Geïmpregneerd hout heeft een typische groenkleurige gloed. Dit komt door de combinatie van koper en chemicaliën in het behandelmiddel. Na verloop van tijd zal het hout lichtgrijs kleuren.
Begin met het verwijderen van grove en fijne vuildeeltjes van het hout. Daarna is het nodig om het hout te ontvetten en licht op te schuren, zodat de beitslaag beter kan hechten. Vervolgens breng je de beits gelijkmatig aan met een verfroller of kwast. Laat de beits na de eerste laag 24 uur drogen.
Geïmpregneerd hout is in verschillende kleuren op de markt te vinden. Hout in de kleuren bruin en zwart zijn vaak iets minder duurzaam dan groen geimpregneerd hout, omdat de dompeltechniek gebruikt wordt voor bruine of zwarte impregnatie. Daarnaast zorgt het dompelen van hout voor een iets minder egale kleur.
Beits heeft wel altijd minimaal twee lagen nodig om de juiste bescherming te bieden. Vind je de kleur van je transparante beits donker genoeg na 1 laag? Breng dan een laag kleurloze beits of een laag lichtere kleur beits aan.
Geïmpregneerd hout wordt waterafstotend
De hydrofobe werking zorgt dat het vochtgehalte in het hout niet stijgt. Daardoor gaat het hout dus langer mee gaat. Hierdoor helpt het de aangroei en vervuiling van mos, algen en andere organische materialen te voorkomen.
Verf bladdert af tijdens schilderen
De reden waarom verf afbladdert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met spanning in het verfsysteem dat je gebruikt, of met de ondergrond. De ondergrond kan bijvoorbeeld te nat zijn, te vochtig of te vet waardoor de verflaag die je opzet niet goed hecht.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout.
Hout beschermen tegen vocht en schimmels
Dat betekent dat het hout is beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf zoals zon, regen, groene aanslag en alg. Vooral bij zachthout is het een veelvoorkomend probleem dat er na een jaar schimmelvorming te ontdekken is op de tuinmeubelen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Vermijd zon
Ideaal is om te werken wanneer de zon weg is. Het restvocht in de poriën van het hout is dan verdampt.
Door de regen gaat de verf, beits of olie gelijk druipen en hecht het niet goed aan het hout. Proberen te schilderen in de regen is niet de moeite waard. Ook niet onder een overkapping of bijvoorbeeld een doek die u en het oppervlakte droog houdt.
Werk met een kleinere verfkwast de hoeken goed bij en de delen tussen de houtpanelen en bij de palen, waar je met de grote kwast niet goed bij kan. Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat.Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende.