Een visgraatdiagram maken met de vormbibliotheek in MS WordGa in je Word-document naar Invoegen > Illustraties > Vormen. Er verschijnt een vervolgkeuzemenu. Voeg vormen en lijnen uit de vormbibliotheek toe om je visgraatdiagram op te bouwen. Als je tekst wilt invoegen, ga je naar Invoegen > Tekst > Tekstvak.
Het visgraatdiagram identificeert veel mogelijke oorzaken voor een effect of probleem. Het kan worden gebruikt om een brainstormsessie te structureren. Het sorteert ideeën direct in bruikbare categorieën.
Stap 1: Definieer het probleem: Verwoord duidelijk het probleem of effect dat nodig is analyse. Schrijf het op de kop van de vis. Stap 2: Identificeer categorieën: Definieer de belangrijkste categorieën van oorzaken die kunnen bijdragen aan het probleem.
Het visgraatmodel illustreert een eenvoudige benadering om oorzaken systematisch te identificeren. Het diagram is een hulpmiddel om op een gestructureerde manier te brainstormen met een groep mensen. Zo worden alle mogelijke oorzaken die de leden van de groep te binnen schieten op papier gezet en later gegroepeerd.
Door inzet van de visgraat analyse kijk je vanuit een breed perspectief naar het probleem. Door op alle deelgebieden; Mens, Methode, Machine en Materiaal, te analyseren waar de oorzaak van het probleem ligt, worden er geen factoren over het hoofd gezien.
Ishikawa-diagrammen brengen grote problemen in processen in kaart. Het diagram presenteert potentiële oorzaken op een gestructureerde manier, helpt het team nadenken over oorzaken die niet voor de hand liggen en biedt de mogelijkheid om de status aan te geven van een maatregel en het effect op een probleem.
De oorspronkelijke 4 M's zijn mens, machine, materiaal en methode. Later toegevoegde M's zijn bijvoorbeeld metingen, milieu, management etc. Het model maakt het mogelijk om zelfs zaken zonder M toe te voegen.
Een probleemanalyse bestaat uit het signaleren van een probleem, het opsporen van de oorzaken, het scheiden van de hoofd- en bijzaken en verbanden leggen tussen de verschillende problemen. Een probleemanalyse kijkt dus echt naar het probleem zelf en (nog) niet naar de oplossing ervan.
De naam 'visgraat' verwijst naar de manier waarop de vloer gelegd wordt. Relatief korte planken worden schuin en haaks op elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat er een trapsgewijs patroon in de vloer dat doet denken aan… juist, een visgraat.
De methodiek “Five Times Why?”, oftewel “5x Waarom“, is een zeer eenvoudige, doch effectieve tool om de werkelijke oorzaak van een probleem te identificeren. De methodiek start met de probleemstelling waarna men vijfmaal de vraag “Waarom?” stelt. De methodiek stopt zodra de kernoorzaak is bereikt.
'5x Why' is een tool die meestal wordt gebruikt tijdens de analyse fase van de six sigma DMAIC-structuur. In combinatie met een visgraat diagram (Ishikawa) is deze tool zeer geschikt om tot de grondoorzaak van een probleem te komen.
Stel eerst vast wat het probleem is. Begin het diagram door dit in het rechtervak, de vissenkop, te zetten. Verzamel vervolgens in een brainstorming een zo groot mogelijk aantal ideeën over mogelijk oorzaken van het probleem. Inventariseer alle ideeën en voeg gelijksoortige ideeën samen.
Het Fishbone- of Ishikawa-diagram, ook wel oorzaak-en-gevolg- of visgraatdiagram genoemd, is een grafisch hulpmiddel dat helpt bij het identificeren en analyseren van mogelijke oorzaken van een specifiek probleem of effect.
De zes M's staan voor mensen, machines, materiaal, methode, milieu en management. Deze categorisering leidt tot de bepaling van de meest geschikte maatregel om dat risico te elimineren.
Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen methodiek voor het duurzaam en aantoonbaar verbeteren van processen en organisaties. Het biedt een aanpak waarmee organisaties op een gestructureerde wijze (Define, Measure, Analyse, Improve en Control of DMAIC) concrete resultaten kunnen boeken met continu verbeteren.
Lean betekent letterlijk “slank''; of eigenlijk “slanke'' processen. Door de Lean methode toe te passen kun je je bedrijfsprocessen namelijk “slanker'' maken. Dit houdt in dat alle verspillingen in processen (zo veel mogelijk) worden geëlimineerd.
Verspillingen als transport, motie en overprocessing kunnen met een spaghetti-chart zichtbaar worden.
Het visgraatdiagram, ontwikkeld door Kaoru Ishikawa, zorgt voor een visuele rangschikking van de mogelijke oorzaken van een probleem. Ishikawa zag dat mensen vaak radeloos werden van de vele factoren die het succes van een proces bepalen.
Bij een visgraat vloer worden de planken in een hoek van 90 graden geplaatst, oftewel loodrecht. De Hongaarse punt is het moderne broertje van de visgraat vloer.
Een visgraat is best een druk motief en daarom zal het effect in een kleine kamer misschien anders zijn dan je had gehoopt. Dit geldt ook voor een kamer die niet helemaal rechttoe rechtaan is. Heb je veel hoeken en gaten in de woonkamer? Dan kan het visgraatmotief onrustig ogen.
Vuistregel voor de beste plankmaat: In kleinere ruimtes (tot 3,50 meter) kun je bij visgraat vloeren het beste kiezen uit de volgende maten planken : 35 cm x 7 cm en 42 cm x 7 cm voor een rustiger effect. Bij grotere ruimtes kun je ook denken aan 45 cm x 9 cm, 60 cm x 12 cm, 75 cm x 15 cm of 55 x 11 cm.