Er zijn meerdere redenen om wolken te manipulerenDit kan zijn omdat er droogte is en de landbouwgrond de regen goed kan gebruiken, maar bijvoorbeeld ook om te proberen een bosbrand te bestrijden. Ook kan het zijn dat je wil dat het juist niet gaat regenen.
China gebruikt het modificeren van het weer niet alleen als cosmetische operatie voor belangrijke evenementen. Het land investeert ook veel in programma's om hagel te voorkomen of regen en sneeuw te laten vallen in gebieden die geteisterd worden door droogte.
Het is heden mogelijk op kleine schaal het weer te beïnvloeden. Enkele voorbeelden: In de fruitteelt en wijnbouw kan vorstschade worden voorkomen door het produceren van een sterke rookontwikkeling boven het betreffende gebied: hierdoor wordt de warmte-uitstraling van de aardbodem verminderd.
China is niet het enige land dat van deze methode gebruikmaakt, het gebeurt ook weleens in Rusland en in Dubai. In principe kan de techniek overal ter wereld worden toegepast, maar je hebt wel iets van vocht in de lucht nodig, zegt Middendorp. "Wolken dus, waar je die chemicaliën over kunt uitstrooien.
Met manipulatie bedoelt de klimaatonderzoeker wat anders dan het verminderen van de CO2-uitstoot of het actief uit de atmosfeer halen van dit broeikasgas, ook wel negatieve emissies genoemd.
De opwarming wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en landbouw.
Daar is een goede reden voor: zilverjodide is een giftige stof, die kan zorgen voor hoofdpijn en bloedarmoede. Dan liever wachten op natuurlijke regen.
In Nederland en België is er meestal niet zo'n behoefte aan, maar de mens is in staat om regen op te wekken. Regendansen en processies om regen op te roepen zijn in sommige landen als eeuwenoude tradities nog steeds in gebruik, maar het effect hiervan is nooit bewezen.
Daar zullen tijdens dorge periodes drones rondvliegen, die kleine deeltjes zilverjodide, met een op ijs lijkende structuur, loslaten. Zo voegen ze deze aan wolken toe. Vervolgens clusteren waterdruppels zich rond de deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag groter wordt.
Het weerbeeld wordt bepaald door een samenspel van weerselementen zoals luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, bewolking,... Het toekomstige weer wordt voorspeld door meteorologen. Het begrip weer mag niet verward worden met het begrip klimaat (metingen over 30 jaar).
De manier om wolken te manipuleren is het toevoegen van chemicaliën, bijvoorbeeld koolzuursneeuw of zilverjodide. Koolzuursneeuw is CO2 in vaste vorm en zit vaak in brandblussers. Zilverjodide is een zout dat niet snel oplost in water.
Het klimaat verandert onder invloed van natuurlijke factoren zoals vulkaanuitbarstingen, een wisselende hoeveelheid zonlicht en El Niño. De afgelopen eeuw speelde de mens een doorslaggevende rol, door de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide en methaan.
Manipulatie is het opzettelijk beïnvloeden van een ander.
Meestal wordt iemand in eerste instantie niet direct in het begin van een relatie of vriendschap gemanipuleerd, maar pas later omdat het anders meteen over zou zijn.
Ongeveer 3-4 dagen op voorhand zijn ze redelijk zeker, maar er kan altijd een kleine verandering plaatsvinden die een groot effect heeft. Lees gewoon het weerbericht van Roel, die tracht zo ver mogelijk vooruit te blikken, maar is wel realistisch.
Als input voor een voorspelling maakt je weer app gebruik van een weermodel en de live radar van dat moment. Echter is dat meestal maar één weermodel, dit maakt het al minder nauwkeurig. Daar bovenop hebben weermodellen vaak moeite om de situatie met buien goed te voorspellen.
Hoe China regen wil maken
Regendruppels ontstaan wanneer vochtige lucht afkoelt en op zwevende deeltjes in de atmosfeer botst. China stimuleert dit proces door dit soort deeltjes zelf in de lucht te brengen. In de kleine verbrandingsovens verstookt China vaste brandstof met zilverjodidedeeltjes.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen. Zo hebben we het een aantal jaren geleden gehad over zure regen.
Frisse lucht
Bij een regenbui verlaagt de temperatuur en luchtdruk waardoor er tijdelijk iets meer zuurstof in de lucht is. Dat verschil is echter minimaal en wordt opgeheven bij inspanning als het lichaam extra energie nodig heeft. Het gezonde aan lopen in de regen is vooral een gevoels- en beleveniskwestie.
Door de warme stralen van de zon verdampt het water en stijgt het op. Heel hoog in de lucht is het een stuk kouder. Hier verandert de waterdamp in water en vormt het wolken. Wanneer de druppels te zwaar worden, vallen ze naar beneden als regen.
Bij cloud seeding voegen vliegtuigen of drones kleine deeltjes zilverjodide, die een op ijs lijkende structuur hebben, aan wolken toe. Waterdruppels clusteren zich rond de deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag groter wordt.
Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.
1. Elektriciteitsproductie stoot meeste CO2 uit. De energieproductie is de grootste uitstoter van CO2 ter wereld. Hoeveel CO2 stoot de elektriciteitsproductie uit: 32,10 miljard ton CO2 per jaar.
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo'n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.
Voortgang EU-doelen
De lidstaten van de EU hebben afgesproken dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. En om in 2030 55% minder broeikasgassen uit te stoten. Dit is de bijdrage van de EU aan het Klimaatakkoord van Parijs. In dat akkoord staan maatregelen om de wereldwijde stijging van de temperatuur te beperken.