Kleuren van de Nederlandse vlagHet rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Ook in andere (westerse) landen (zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten) werd deze symboliek mooi gevonden en dus werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
De vlag van Nederland bestaat uit drie gelijke horizontale banden, bestaande uit de kleuren vermiljoen, wit en kobalt, in de volksmond rood-wit-blauw.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
Wereldwijd werd het idee van de omgekeerde vlag bekend doordat in 2022 Canada veel truckers boos waren op het coronabeleid van premier Trudeau. Het gevolg was dat overal in het land de vlag met de bekende maple leaf op de kop hing, uit protest.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
WIe goed kijkt, ziet dat zowel de vlag van Nederland als de Luxemburgse vlag eigenlijk dezelfde kleuren én volgorde gebruiken voor hun nationale vlag. Het enige verschil is dat Luxemburg een lichtere tint blauw gebruikt in hun vlag.
Wie precies de vlag heeft bedacht is niet officieel bekend. Onder de heerschappij van Napoleon Bonaparte werden de Nederlanden tijdelijk ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Tijdens deze periode werd de Nederlandse vlag iets veranderd, waarbij de kleur oranje werd vervangen door rood om te voldoen aan de Franse eisen.
De kleuren die worden gebruikt in landenvlaggen hebben diepe symbolische betekenissen en vertegenwoordigen vaak de waarden en geschiedenis van een land. Rood staat voor moed, wit voor vrede, blauw voor vrijheid, geel/goud voor voorspoed en groen voor vruchtbaarheid.
De officiële blauwe kleur in de Nederlandse vlag is kobalt blauw. Deze vlaggen en wimpels heten bij ons "standaard blauw". U bent echter vrij in de keuze tussen standaard blauw en marineblauw.
de vlag van Luxemburg is vrijwel bijna het zelfde als de Nederlandse vlag. Het enige verschil is dat het blauw van de vlag van Luxemburg lichter is dan het kobalt blauw van de Nederlandse vlag. De vlag is niet gebaseerd op de Nederlandse vlag, maar het is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Luxemburg.
ð¹ð· is een Unicode vlagsequentie emoji die gebruikt wordt als regionale indicator voor Turkije. De meest gebruikelijke weergave is die van de vlag van Turkije, maar op sommige platforms (waaronder Microsoft Windows) ziet men de letters TR.
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
Boerenorganisaties roepen op: 'Hang hem weer goed'
"De burgers hebben laten zien dat ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden er weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken", zei Sieta van Keimpema van FDF.
Het omdraaien van de vlag is niet door Nederlanders bedacht. Deze protestbeweging heeft een Amerikaanse oorsprong, en werd bekend uit onder andere de tijd van de Vietnamoorlog.
De vlag wikkelt om de mast heen
Vlaggen worden voornamelijk gemaakt van spun. Dit is een soort polyester dat zeer stevig, maar tegelijkertijd heel licht is. Maar juist door dit lichte gewicht kan het voorkomen dat bij stevige wind het doek zich om de mast wikkelt.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Groene vlag
De vlag die tussen 19 november 1977 tot 3 augustus 2011 in gebruik was, was volledig groen. Dit was de enige nationale vlag in de wereld die slechts één basiskleur had en geen embleem of insigne bevatte.
Over de betekenis van de drie tinten bestaan verschillende theorieën. Sommige onderzoekers stellen dat deze drie kleuren vroeger symbool stonden voor de samenleving: rood symboliseerde het volk, wit stond voor de kerk en blauw voor de adel.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
De prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 1590 voor het eerst gevoerd, mogelijk eerder. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands 'vertaald' als oranje-blanje-bleu.
De Deense vlag (Dannebrog) – De Deense vlag wordt beschouwd als de oudste nationale vlag ter wereld. Volgens de legende viel de vlag uit de hemel tijdens een Deense kruistocht in Estland in 1219.
De Franse vlag is overigens (net als de Russische) mede afgeleid van de Nederlandse vlag, de oudste driekleur ter wereld. Het uit 1572 daterende oranje-blanje-bleu en latere rood-wit-blauw was voor de Franse revolutionairen een inspiratie omdat Nederland de eerste moderne republiek in Europa was.
De paarsbruin en witte vlag, die door een delegatie van het Guinness Book of Records erkend werd als de grootste ter wereld, werd onthuld in Loussail, een industriezone ten noorden van Doha. Het ding weegt tien ton en zijn oppervlakte stemt overeen met die van 19 voetbalvelden.
Is er een Roze vlag land? We zien geen roze en paars terug in de landenvlaggen. DIt heeft waarschijnlijk te maken met dat paars een dure kleur was in die tijd. Enkel de rijken konden paarse kleding dragen, de kleurstof purper werd gewonnen uit twee slakkensoorten die in de zee leven.