Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Tijdens het gamen maakt je brein veel stofjes aan, waaronder deze drie: adrenaline, endorfine en dopamine. Endorfine en dopamine horen bij het beloningssysteem in de hersenen. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking. Te veel gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Een gameverslaving begint vaak als een hobby waar je steeds meer tijd in steekt. De persoon in kwestie krijgt het gevoel bepaalde dingen te kunnen bereiken via de game die hij of zij in het echte leven niet voor elkaar krijgt. Heb je een gameverslaving, dan ga je steeds meer in de virtuele wereld 'leven'.
Dat betekent, dat er 99 mensen moeten worden verslagen. Als je wordt neergeschoten is het spel gelijk klaar. Gestoord worden tijdens het gamen is uit den boze, je wordt volledig het spel ingezogen. Afhaken is al snel geen optie meer, verslaafd raken aan Fortnite is dus niet zo gek.
De gevolgen van een gameverslaving zijn groot: andere hobby's en bezigheden sneeuwen onder en offline sociale contacten lijden eronder. Het gamen levert problemen op voor zowel de persoon zelf als de omgeving. Jongeren lopen het risico om steeds minder of helemaal niet meer naar school of opleiding te gaan.
Bij de meeste mensen die afkicken van gamen duren de ergste afkickverschijnselen van het gamen 3–4 dagen.Maar de ontwenningsverschijnselen van het gamen kunnen weken tot maanden aanhouden.
Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Gamen stimuleert vooral een bepaald deel van de hersenen en een ander gedeelte juist veel minder. Die onbalans vergroot de kans op hersenaandoeningen als schizofrenie, Alzheimer en depressies. Het antwoord op de vraag 'wat doet gamen met je hersenen' is dus eenvoudig: niet veel goeds.
Praktische tips om te stoppen met gamen
Verbreek het contact met vrienden in de gamewereld en zoek vrienden die jou helpen met afkicken. Zorg dat je andere dingen hebt om je mee te vermaken (sporten, wandelen, vrienden opzoeken etc) als je de drang voelt om te gamen.
Bij 3,4% van de voortgezet onderwijsscholieren was sprake van problematisch gamegedrag. Dat wil zeggen dat deze scholieren kenmerken van verslaving vertoonden. Problematisch gamen komt vaker voor bij jongens (5,6%) dan bij meisjes (1,2%). Dit blijkt uit het HBSC-onderzoek 2021.
Games zorgen voor entertainment en ontspanning.Games prikkelen een gezond gevoel voor competitie.Games dagen je uit.Spelers kunnen altijd beter worden en meer punten verdienen.
Op 11-jarige leeftijd gaat het om bijna de helft van de jongeren (49,3%), op 12-jarige leeftijd ongeveer 86% en op 13- jarige leeftijd 96%. Gamen vormt voor sommigen, onder meer door de toegankelijkheid, dan ook een belangrijk onderdeel van de vrijetijdsbesteding.
Heel veel tijd besteden aan gamen. Gamen gaat ten koste van de nachtrust. Gamen gaat ten koste van school, (huis)werk, vrienden en hobby's. De gamer wordt agressief en geïrriteerd als er niet gegamed kan worden of als er beperkingen opgelegd worden.
Een gameverslaving bij kinderen kenmerkt zich door enkele symptomen. Zo verliest een kind interesse voor andere activiteiten, wordt het kind agressief wanneer gamen niet mogelijk is of niet meer mag of spelen er obsessieve gedachten. Gamen staat op de eerste plek en al het andere moet plaats maken.
Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Bovendien gaat een gameverslaving ten koste van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk.
Gevolgen van gokverslaving
geld stelen of fraude plegen om aan meer geld te komen. ruzie: door liegen en het bagatelliseren van problemen. vermoeidheid, uitputting, rusteloosheid. verlies van bijvoorbeeld werk, huis, relatie.
Vraag wat het spel inhoudt en verbied het niet meteen. Vraag bijvoorbeeld ook aan je kind welke nadelen hij of zij zelf ervaart van het gamen. Leg aan de hand hiervan uit dat jullie samen afspraken maken. Kinderen kunnen zich beter aan afspraken houden als ze erover meegedacht hebben.
Het is een MMORPG spel.
Je speelt daarbij online mét of juist tegen gamers van over de hele wereld, wat sneller leidt tot een verslaving dan andere games.
Wat mensen namelijk mooi vinden aan games, is onder andere dat het interactief, motiverend, sociaal, meeslepend of emotioneel kan zijn. Dit heeft positieve effecten op cognitieve en sociale vaardigheden, voor ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen, maar ook voor het emotionele welzijn.
Uit onderzoek blijkt dat met gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en strategisch inzicht worden getraind. Ook blijkt uit onderzoek dat juist het samenspelen een grote motivatie is, omdat veel kinderen samenspelen of met elkaar overspelletjes uitwisselen.