Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Je kunt het simpel maken door wat magere biologischer rauwmelkse yoghurt of bio yoghurt met levende fermenten uit te laten lekken in een kaasdoek/neteldoek. Het product wat in de neteldoek overblijft is hangop. Het vocht wat door de neteldoek heen komt is wei.
Wei is een bijproduct van de kaasbereiding. De wei (weivloeistof) bevat onder andere de serum- of wei-eiwitten en de in water oplosbare vitaminen en mineralen die ook in melk voorkomen. Het wei-eiwit wordt ook wel afgezonderd van de weivloeistof en onder meer verwerkt in eiwitverrijkte voedingsmiddelen.
De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit. Bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit aanwezig. In vergelijking met andere eiwitten verteer je ze ook snel. Je lichaam heeft wei-eiwitten nodig voor het onderhouden en de opbouw van spieren.
De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. Wei bevat ongeveer de helft van de lactose (melksuikers) ten opzichte van koemelk.
Je kan onze melkwei kopen in de winkel van onze Zuivelarij. Vraag er naar. We vullen hem in flessen van 1 liter tot bidon van 10 liter. Of breng je eigen recipient mee.
Na 24 uur is de hangop klaar voor gebruik! Omdat de massa is veranderd in een stevige ” bonk” kun je dit zeer eenvoudig uit het doek halen. Je kunt de hangop dagenlang in de koelkast bewaren.
Proteïne wordt voornamelijk vervaardigd uit melkwei, een restproduct dat vrijkomt bij uit melk geproduceerde kaas. Het verminderde aanbod en de toegenomen vraag zorgden daardoor voor een stijging van 350 procent in de prijs van Whey Proteine Isolate en ruim 100 procent in de prijs van Whey Proteine Concentrate.
Er zijn studies die laten zien dat het slikken van wei-eiwitsupplementen kan zorgen voor gewichtsverlies. Dit geldt alleen als je minder gaat eten en daarbij een wei-eiwitsupplement neemt. Zou je hetzelfde blijven eten en een wei-eiwitsupplement nemen, dan kom je juist aan.
Wei wordt gebruikt als grondstof voor frisdrank, bijvoorbeeld in Rivella. Wei wordt gescheiden in 2 productstromen, retentaten en permeaten. De permeaten worden veel in diervoeders gebruikt. Retentaat bevat veel hoogwaardige eiwitten en wordt na bewerking gebruikt in de voedingsindustrie en farmaceutische industrie.
Waarom is wei-eiwit niet veganistisch? Mensen die een veganistisch dieet volgen, consumeren geen dierlijk voedsel of voedsel dat door dieren is gemaakt. Wei-eiwit is afgeleid van koemelk. Om deze reden wordt wei-eiwit niet geclassificeerd als veganistisch, maar wordt het als vegetarisch beschouwd.
Het beste antwoord. Daar sta je niet meteen bij stil, maar het is eigenlijk heel logisch: wei is niet anders dan wat er van de melk overblijft na het maken van kaas, dus net zo gezond als de melk die je drinkt.
Wei, weipoeder en kaas zijn niet altijd halal, dat hangt af van hoe het dier (kalf, geit, schaap), dat het stremsel voor het stremmen van de melk levert, is geslacht. Als dat op Islamitische wijze is gedaan, is het halal en dus zijn de afgeleide producten halal.
Door het roeren splitst de 'pudding' in de kaastobbe zich na 15 minuten in twee delen: het vloeibare deel is de wei. Onderin de kaastobbe zit een soort kraantje; door dat open te draaien, tapt de boerin de wei af. In de kaastobbe blijven kleine korreltjes achter; dat noem je de wrongel en dat is de basis voor de kaas.
Wei (whey) ontstaat wanneer melk door een filter wordt geperst met als doel kaas te maken. Dat wat achterblijft in het filter wordt gedroogd en zo ontstaat weipoeder. Dit poeder bestaat uit vet, koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose) en 30 tot 90% eiwitten.
GEBRUIK VAN WEI-EIWITTEN IN DE SPORT
Wei staat bekend als een snel eiwit dat tien tot twintig minuten na inname is opgenomen. Caseïne is dan weer een langzaam eiwit (acht uur na inname). Deze snelle opname leidt tot een piek van aminozuren in het bloed, ideaal om de eiwitsynthese te versnellen.
Melkwei is heel rijk aan vitamines van de B-groep en aan mineralen, stabiliseert je bloedsuiker en is verdund uitwendig gebruikt een fantastisch middel voor je huid (een beetje vergelijkbaar met appelazijn).
Applied nutrition - ISO XP
Iso-XP wint in de categorie “beste voedingswaarden” bij de beste eiwitshakes van 2021. ISO-XP bevat namelijk 0 gram vetten, 0 gram suiker en nagenoeg vrij van lactose (0.1 g)! Deze eiwitshake bestaat uit 100% whey isolaat, de schoonste vorm whey eiwitten.
Ook heeft wei een zeer hoge voedingswaarde en is rijk aan eiwitten, B vitamines, melksuiker, mineralen en beta-glucanen. Daarnaast bevat wei in tegenstelling tot melk en kaas nauwelijks of geen vetten. Zo op het eerste gezicht is whey proteïne dus een zeer gezonde aanvulling op het voedingspatroon…
Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten is een probleem dat veel mensen die regelmatig tot veel sporten ervaren. Whey proteïne biedt een goed handvat om snel voldoende eiwitten binnen te krijgen. Whey wordt goed en gemakkelijk door de spieren opgenomen en stimuleert spieropbouw, spierbehoud en spierherstel.
Op 18 januari 2021 publiceerde de Consumentenbond hun test voor maaltijdvervangers. Maaltijdvervangers zijn voedingsproducten om mee af te vallen. Vrijwel alle merken zijn onderzocht en uit de 27 geteste producten kwam Orangefit Diet als Nr. 1 uit de test!
Een schep eiwitpoeder gemengd met water bevat 110 calorieën. De shake mengen met melk kan het aantal calorieën drastisch veranderen. Een eiwitshake met 250ml magere melk bevat 190 calorieën terwijl een eiwithshake met gewone melk 270 calorieën bevat.
Je houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over.
Als de hangop klaar is, schep je die uit de zeef en doe je deze in een kom. Het vocht dat overblijft is een soort wei: rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Super gezond dus en zonde om weg te gooien. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor pannenkoekenbeslag, in plaats van melk.
Het gebruik van eiwitshakes kan nuttig zijn voor mensen die intensief sporten, streven naar de opbouw van spiermassa en als aanvulling op hun voeding op een gemakkelijke manier extra eiwitten binnen willen krijgen.