De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Kaas kun je namelijk het beste eten bij een kamertemperatuur tussen de 18 en 23 graden, dan is de smaak het lekkerst. Kaas invriezen is niet aan te raden. Het is belangrijk om kaas op de juiste temperatuur te eten, maar het kan in combinatie met andere ingrediënten ook heel lekker zijn.
Maak je kaasplank extra feestelijk door tussen de kazen witte en blauwe druiven, gedroogd fruit zoals dadels of vijgen en noten, zoals walnoten of pecannoten te leggen. Dat snackt tussen de kazen door ook lekker weg.
Hoe eet je époisses
Epoisses is een perfecte lepelkaas en past daarom prima bij een vers stukje brood. Snij je de kaas voorzichtig aan de bovenkant aan, dan kun je met wat brood zó de kaas eruit scheppen. Lekker met een zelfgemaakte vijgenchutney!
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Als je de smaak te sterk vindt, kun je de korst er natuurlijk altijd afsnijden. Ook als er schimmel op de korst zit, kun je die er natuurlijk beter afsnijden. Hoewel Port Salut ook een (semi) zachte kaas is, kun je daarvan de korst weer niet opeten.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
In die coating zit natamycine, wat een schimmelwerend middel is. Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten. Het is enkel bedoeld als een soort verpakking voor de kaas.
Tip! Voor erbij serveer je: crackers met een smaakje, bijvoorbeeld LU oregano/zeezout vierkante toastjes, of Lavash crackers met sesamzaad. De neutrale kaas versterkt namelijk de smaken in de cracker. Daarnaast besprenkelen met een beetje honing werkt ook goed, want dit versterkt weer de smaken in de kaas.
Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Uit het meest recente onderzoek blijkt dat een Fransman gemiddeld maar liefst 25,9 kilo kaas per jaar eet. Op de voet gevolgd door IJsland (25,2 kg), Finland (24,7) en Duitsland (24,3).
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Vind jij het leuk om een meergangendiner voor gasten te maken die ook van kaas houden, dan is dit een supermakkelijk nagerecht omdat je er niet veel voor hoeft te doen.
De bedoeling is dat je de bovenkant (het kapje) van de kaas verwijdert. En met het aldus ontstane tonnetje kun je aan de slag. Gewoon uitlepelen, al dan niet gebruik makend van knapperig brood. De smaak is zondermeer verfijnd.
Voordat de kaas rijpt, wordt op sommige kazen - in ieder geval de meeste Hollandse kazen - een geel laagje aangebracht, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. "De gele coating is een soort plastic, polyvinylacetaat om precies te zijn", vertelt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit.
Gewassenkorstkaas, roodschimmelkaas, roodbacterie-kaas, of ook wel roodflorakaas genoemd zijn zachte kazen waarvan de korst is behandeld met een bepaalde vloeistof en niet door een schimmel, maar met behulp van een bacterie verder rijpt. De korst kan van grijsachtig tot oranje tot rood gekleurd zijn.
Er zit 5,6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) port salut kaas, waarvan 3,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Is dat ongezond? Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
Monica Auslander, voeding consultant van RSP Nutrition, geeft aan dat brie eten alsnog verstandig is. Het zit namelijk vol met vitamine B6 en B12 wat zorgt voor een energie boost in je lichaam. Het fijne ook aan brie is dat het redelijk machtig is, dus je hoeft je niet druk te maken dat je er te veel van gaat eten.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Geitenkaas is ook een goede kaassoort als je wilt afvallen. Ook al bevat geitenkaas een redelijk hoog vetgehalte, je lichaam kan dit beter verteren dan gewone kaas. Geitenkaas bevat ook meer vitamines dan kaas gemaakt van koemelk.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.