Het antwoord: ja, maar let op!Het hoofdingrediënt van drop bevat geen gluten. Zoethoutwortel is, je raad het al, een wortel van een plant en dus ook glutenvrij.
Helaas kán in drop melkbestanddelen zijn verwerkt. Daar ben je je met je lactose intolerantie lang niet altijd van bewust. Gelukkig zijn er vele dropsoorten die je wél kunt eten, zoals lactosevrije drop van het huismerk van jouw favoriete supermarkt.
Haribo zoute rijen en trekdrop
“Wanneer er op een etiket 'zetmeel' staat vermeld, dan is dat altijd MAIS en is glutenvrij. Wij voeren geen consumentenlijsten met productvermelding/ingrediënten. Raadpleeg dan ook altijd de etiketten heel goed. Indien de regel 'Kan sporen bevatten van melk/tarwe etc….
Onder glutenvrij snoep vallen bijvoorbeeld spekjes en schuimpjes, lollies, autodrop en winegums. Let wel op dat per merk kan verschillen of snoep daadwerkelijk glutenvrij is.
Maltodextrine, dextrose, glucosestroop en sorbitol kunnen gewoon gebruikt worden door bijna iedereen met coeliakie.
Daarnaast zijn de volgende alledaagse producten glutenvrij: aardappelen, ei, cacao, fruit, groente, honing, kaas, koffie, naturel melk(producten), noten, olie, onbewerkt (dus zonder paneer- of meellaagje en niet gemarineerd) gevogelte, schaal- en schelpdieren, vlees, vis, peulvruchten (zoals bruine en witte bonen, ...
De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.
Helaas is niet al het Haribo snoep glutenvrij, maar er zijn wel een aantal varianten beschikbaar. Populair Haribo snoep glutenvrij zijn bijvoorbeeld de Haribo Silo Schuimharten of de heerlijke zoete Haribo Aardbeien. Daarnaast verkopen we ook nog glutenvrij snoep van andere merken.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
M&M's. Ik dacht dat inmiddels iedere glutenvrije medemens dit wel wist, maar krijg toch regelmatig berichten die het tegendeel bewijzen. M&M's choco en M&M's Peanut zijn glutenvrij!
Zowel fruit-tella als mentos is glutenvrij.
Per 200 gram. Glutenvrij en Lactosevrij. (AUB wel vermelden als het om een ernstige allergie, gaat dan houden wij hier extra rekening mee bij het verpakken.)
De goudberen van Haribo zijn geschikt voor een feestje. Dit kan voor zowel kinderen als ouderen zijn. Het snoep eet gemakkelijk en doordat het gluten- en lactosevrij is, kunnen ook veel mensen dit snoepgoed eten.
Nee, er zit in ei geen lactose. Niettemin kan het voor iemand die pas net lactose-intolerant is een dringende vraag zijn. Aangezien ei dierlijk is en bij een lactose-intolerantie alle melk van zoogdieren moet worden vermeden is het een terechte vraag.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Glutenvrije chips Lays
De volgende soorten zijn daarvan glutenvrij: Naturel. Sticks naturel.
Snickers en Bounty zijn glutenvrij. Mars, Twix en Milkyway. niet. Heinz Sandwich Spread is glutenvrij.
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Direct na het eten van een product met gluten, waaronder brood, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, een opgezette buik, buikpijn, energietekort, diarree of juist verstopping. Wanneer je elke keer nadat je iets met gluten eet, last hebt van buikpijn of een andere klacht, dan kan dit duiden op coeliakie.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Nee, je kunt er nooit overheen groeien. Ook al kreeg je coeliakie toen je een jaar was, het blijft een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang dieet dat zo vrij mogelijk is van gluten. Je kunt van de klachten afkomen door glutenvrij te leven maar van de aandoening zelf kun je nooit afkomen.