Aanmeldingen decentrale selectie 2022/2023 Van de 1778 aanmeldingen via Studielink hebben er 1442 deelnemers deelgenomen aan de decentrale selectie. Als we gaan kijken naar de man-vrouwverhouding, dan zien we dat ongeveer twee derde van de deelnemers vrouw is.
Niet alle jongeren worden aangenomen voor de studie geneeskunde. In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie.
Het aantal kandidaten dat dit jaar de decentrale selectie heeft doorlopen, is met 1100 afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Het is de eerste daling sinds 2015. In totaal hebben 10.101 studenten zich aangemeld via Studielink voor de decentrale selectie van de […]
De numerus fixus zorgt ervoor dat wie is ingeloot, ook echt aan de studie begint: hoewel er soms twijfel bestaat, is de druk om door te gaan met de studie erg groot. Toch besluiten jaarlijks zo'n 300 geneeskundestudenten te stoppen met de opleiding.
Geneeskunde blijft voor velen een droom, en een roeping. Veel deelnemers doen drie of vier keer mee. Dat brengt het globale slaagpercentage ook hoger dan de 20 procent die het van de eerste keer haalt. Uiteindelijk slaagt 40 procent.
Artsen zijn momenteel bij afronding van hun specialisatie gemiddeld ongeveer 37 jaar oud. Dit verschilt enigszins per specialisatie: huisartsen zijn 34 jaar, verpleeghuisartsen iets meer dan 36 jaar, medisch specialisten bijna 37 jaar en sociaal geneeskundigen bijna 41 jaar.
Op basis van het aantal deelnemers aan de decentrale selectie was de grootste kans op toelating in Rotterdam, Amsterdam/UvA en Groningen. Deze top drie blijft ongewijzigd, maar de kans op toelating neemt dus wel iets toe. In Maastricht was de kans op toelating het laagst.
Hoewel er meer plaatsen zijn te verdelen dan bij de meeste andere faculteiten, is de kans op toelating met 30 procent een van de laagste, samen met Nijmegen.In Utrecht is de kans op toelating met 25 procent het kleinst.
Aanmeldingen decentrale selectie 2022/2023
Van de 1778 aanmeldingen via Studielink hebben er 1442 deelnemers deelgenomen aan de decentrale selectie.
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.
Per studiejaar mag u zich voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden. Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering.
De beste (bachelor)opleidingen op het gebied van gezondheid vind je in Leiden, Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. De beste geneeskundeopleiding vind je, volgens de Keuzegids, bij de VU in Amsterdam. (Medisch Contact geeft een ander kwaliteitsoordeel).
Ben je geïnteresseerd in een verkort vierjarig studietraject?Dan is de premaster geneeskunde voor jou een must. Het UMCG start in september 2024 voor de 23ste maal met een pre master geneeskunde voor een selecte groep studenten.
Wie hier in het middelbaar 8 op 10 haalt voor wetenschappen, kan zich in Nederland rechtstreeks inschrijven voor geneeskunde zonder loting of toelatingsexamen.
Het slagingspercentage van de Nederlandse kandidaten ligt met 13,7 procent lager dan dat van de Belgische kandidaten, zo laat het Vlaamse Agentschap Hoger Onderwijs weten. Van de Belgen slaagde 23,4 procent, namelijk 1081 van de 4612.
Je kunt worden toegelaten tot de bachelor Geneeskunde met een: vwo-diploma natuur & gezondheid + natuurkunde;vwo-diploma natuur & techniek + biologie;vwo-diploma natuur & gezondheid en natuur & techniek.
Het collegegeld voor dit programma bedraagt € 26.700 voor het collegejaar 2022-2023 en € 27,969 voor het collegejaar 2023-2024 (niet-EU/EER-instellingstarief).
In drie jaar haal je dan zowel je bachelor geneeskunde als je bachelor biomedische wetenschappen. Je leert redeneren vanuit de patiënt. Per blok krijg je klinische colleges waarbij de klachten van de patiënt centraal staan.
Na het afronden van de bachelor Geneeskunde ben je nog geen dokter. Hiervoor moet je je master Geneeskunde halen. Als je die afgerond hebt, ben je basisarts.
*Heb je een 5 vwo-gemiddelde hoger of gelijk aan 8 voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde A of B en Nederlands en een voldoende beoordeling voor het personal statement? Dan ben je direct toegelaten tot de studie en hoef je niet de BMAT te maken of ronde 3 te doorlopen.
Tweederde (66%) van de geneeskundestudenten wil medisch specialist worden. Iets meer dan één op tien (11%) wil na de basisopleiding huisarts worden.
Tijdens je studie Geneeskunde leer je van alles over zorg, ziektes, klachten en behandelingen, over onderzoek en innovaties. Maar je leert ook over mensen, culturele diversiteit, ethische aspecten én over jezelf. Je ontdekt wat je goed kunt, waar je talenten liggen.
Begin 2018 hebben 9.174 mensen zich aangemeld voor de studie geneeskunde. Met plek voor 2.785 studenten, en dus een toelatingspercentage van 31%, is geneeskunde daarmee een van de populairste studies van Nederland.