Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Een geluk bij een ongeluk: je mag je kapotte wijnglas of andere glasscherven gewoon bij het restafval doen.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
,,Er is een groot verschil in smelttemperatuur van glas. Die glazen flessen en potten kan je eindeloos recyclen, dat glas smelt gewoon. De rest smelt niet mee.”
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
broodzakken: horen bij restafval; vervuild papier, waar bijvoorbeeld frituurvet aan hangt: hoort bij restafval.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Wat hoort er niet bij restafval? grote stukken vloerbedekking, plastic of hout. Dit is grof afval.
Maar liefst 98% van glasafval kan ingezet worden als nieuwe grondstof. Dankzij het apart inzamelen van glasafval, middels een glas rolcontainer van 240 liter, levert dit niet alleen een nieuwe grondstof op maar er wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot vermeden.
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval of een andere gescheiden stroom: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
“Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft”, aldus de organisatie op de eigen website. Volgens Milieucentraal mag dit soort voedsel ook door de wc worden gespoeld. “Schep wel altijd eerst het vet van de soep af”, voegt Gastkemper toe.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Net als tandzijde vormen ook haren zich tot een gigantische bol van haar die geuren vasthouden en enorme verstoppingen creëren in je leidingen. Sterker nog, haren veroorzaken meer verstoppingen dan elk ander item op deze lijst. Gooi ook je haar dus gewoon in de prullenbak.
Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
TL buizen en spaarlampen bevatten naast kwik ook metalen, en fluorescerend poeder. Ze moeten daarom worden ingeleverd als klein chemisch afval (KCA). Alleen al in Nederland zijn zo'n vijftig miljoen tl-buizen in gebruik en daarvan worden er tien miljoen per jaar vervangen.
De regel is: gooi geen lampen zoals spaarlampen, TL-buizen enzovoort in de gewone glascontainer of bij het restafval, maar breng ze samen met afgedankte armaturen naar het containerpark. Lampen bevatten kwik en zijn dus Klein Gevaarlijk Afval (KGA).
In principe mogen alleen gloeilampen en halogeenlampen bij het restafval en moeten alle overige lampen (ledlampen, spaarlampen, tl-lampen en andere gastontladingslampen) én alle bijbehorende armaturen ingeleverd worden voor recycling.