Epoxy giethars is is hars voor onder andere het maken van sieraden. Het is transparant en als het hard wordt is het nog transparant. Deze uv resin is van hoge kwaliteit en met een zeer hoge UV resistentie. Een UV stabilisator hoeft niet worden toegevoegd aan deze epoxy.
We beginnen met het gieten van de eerste laag epoxy, giet deze tot de gewenste hoogte van het object dat je wilt ingieten. Je plaatst het object namelijk op de uitgeharde eerste laag zodat deze op de gewenst hoogte blijft "zweven". Laat de epoxy 2 uur uitharden bij kamertemperatuur voor je aan de 2e laag begint.
Epoxy is een harssysteem dat bestaat uit 2 componenten, namelijk de hars en een verharder. Het is belangrijk de juiste hoeveelheid verharder bij de hars toe te voegen, om een optimaal resultaat te verkrijgen. Het heeft geen nut om meer of minder verharder toe te voegen om de uithardingstijd te beïnvloeden.
De epoxy giethars bestaat uit twee delen, namelijk epoxyhars en verharder. Voordat je kunt beginnen met het maken van hangers, armbanden of andere sieraden, moet je de twee delen mengen. De mengverhouding is 100:60, oftewel 100 gram hars en 60 gram verharder.
Bij Epoxywinkel.nl hebben we hoge kwaliteit UV-bestendige epoxy giethars in ons assortiment. Hiermee kun jij bijvoorbeeld jouw houten tafel afgieten of zelf sieraden maken. Onze UV-bestendige epoxy giethars beschikt over de volgende eigenschappen: Vrij van oplossingsmiddelen.
Waarschuwing: Veroorzaakt huidirritatie. Kan een allergische huidreactie veroorzaken. Veroorzaakt ernstige oogirritatie. Vermijd contact met niet uitgeharde epoxy resin en de blote huid en ogen.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Epoxy verwijderen van je huid: Hoewel het is aangeraden om handschoenen te dragen als je epoxylijm gebruikt, is het mogelijk dat je toch iets op je huid krijgt. Als dit zo is, verwijder het dan zo snel mogelijk met warm water en zeep.
Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
De meest gebruikte hars hiervoor is een polyurethaan giethars. Deze hars kenmerkt zich door een geleidelijke uitharding met een geringe warmteontwikkeling tijdens het uitharden. De gemiddelde uithardingstijd ligt rond de 30 minuten, maar dit kan variëren naar mate de temperatuur hoger of lager is.
Giethars is een materiaal dat bestaat uit verschillende componenten en wordt gemaakt van een chemische verbinding en een harder segment. Met gietharsen worden ook wel vezelversterkte kunststoffen bedoeld. Voordeel ten opzichte van normale kunststof is dat vezelversterkte kunststof sterker en stijver is.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Epoxy is zeer sterk als lijm maar de hardheid maakt het ook vrij broos en onflexibel als laagje over polystyreen (EPS). Als je alleen een laag epoxy op polystyreen smeert geeft dit wel een zeer hard oppervlak maar ook een oppervlak dat snel zal barsten.
Stap 2: epoxy giethars schuren
Is het oppervlakkig? Dan heb je een niet al te grove korrel nodig. Begin in ieder geval met de grofste korrel en maak het oppervlak tussendoor regelmatig schoon met een doek en een beetje aceton. Ga zo door tot je de krassen grotendeels hebt verwijderd.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming, mondkapjes die voldoen aan de FFP2 norm beschermen je tegen fijn schuurstof. Een halfgelaatmasker beschermt de ademhalingswegen tegen stof, rook, dampen en organische gassen met een kookpunt van >65°C en aceton.
De dampen die vrijkomen tijdens de verwerking kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen en ogen, hierdoor kunnen een luchtwegallergie, ademhalingsproblemen of astma ontstaan, voor sommige epoxyharsen wordt het dan ook aanbevolen om een dampmasker te dragen tijdens verwerking.
Het wordt wel eens onderschat, maar vooral bij goedkopere varianten 3D printer resin worden er dusdanig veel chemische stoffen toegevoegd in het proces dat het bijtend op de huid kan zijn. Het is daarom altijd aan te raden om nitriel handschoenen aan te doen en deze na elke verwerking ook weg te gooien.