Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Die wijnen kunnen overal vandaan komen. Albariño en Godello uit het noordwesten van Spanje, witte Douro en Dão, Zuid-Italiaanse wijnen van carricante, fiano en grillo, Grieks wit, wijn van Santorini, Sémillon uit Australië of Zuid-Afrika, Chardonnay: ze voelen zich allemaal thuis bij de Franse vissoep.
Snert met varkensvlees, spek & worst
Dan vol wit, fruitig. In ieder geval eentje met genoeg frisheid en kracht om snertig tegenwicht te bieden. Denk aan Grüner Veltliner, Weissburgunder of een volle Sauvignon Blanc, zoals een witte Bordeaux. Voor rood kies je een Sangiovese of een lichte Syrah.
Bouillabaise kun je het beste combineren met een vrij volle witte of rosé wijn met veel gedroogde kruiden in de smaak. Een alternatief is een fonkelfrisse witte wijn met voldoende body.
Een lichtzoete witte wijn geeft een zachtere smaak aan een pittig gerecht. Een smaakrijk gerecht (pittig én veel specerijen) sireent om een smaakrijke wijn. Probeer maar eens een Gewürztraminer (uit de Alto Adige in Noord-Italië) met een Indiaas curry-gerecht.
Door het urenlange trekken van de groenten en de botten, waarbij vooral de gelatine uit die botten zorgt voor een lekker vetje en een vol en filmend mondgevoel. Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren.
Wijntip. Kies voor naast de knolselderijsoep een stevige, ronde witte wijn. Eentje die niet al te houtgerijpt is. Ga bijvoorbeeld voor een trio chardonnay, een heerlijke blend uit Chili!
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
Bokbier kan heel goed maar daar heb je nu wel een beetje genoeg van. Gelukkig heb je nog een goede dubbel staan. Maak hem maar open: snert en dubbel gaan heel erg goed samen. De Dubbel is een beetje zoet en dat combineert heel erg goed met de vlezigheid van de soep.
Hachee is een typisch Hollands stoofgerecht met lekker veel uien in een ietwat zoet-zure saus. Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo.
Deze worden gebotteld onder het label Recioto di Soave DOCG. Deze dessertwijn wordt gemaakt van laat geoogste Garganega druiven met een relatief hoog suikergehalte.
Wijn met sliptong combineren
Een Muscadet uit de Loire is een optie. Dat geldt ook voor de Picpoul uit Pinet. In Portugal en Noord-West Spanje vindt je ook van die strakke, citrusfrisse wijnen en vergeet tenslotte de Vermentino uit Sardinië niet, wellicht de mooiste combinatie met gebakken sliptong.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert nadat de soep een dag 'gestaan' heeft.
Het grote probleem met erwtensoep is aanbranden, omdat de soep niet circuleert door de pan. Je kan het proberen te voorkomen door een goede pan te gebruiken die gelijkmatig verhit en door een vlamverdeler te gebruiken, op de kleinste pit.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Toch is er verschil of je de tomaat rauw of gestoofd gaat eten. Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.
Beide groenten hebben een nogal nadrukkelijke koolsmaak, en vragen om een wijn die daar tegen op kan. Zuiderse witte en rode wijnen zijn aangewezen, uit het zuiden van Frankrijk, Italië, Spanje of de Nieuwe Wereld. Suggesties in rood: nebbiolo of barbera uit Italië, Chinon, Rioja, carmenère uit Chili.
Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d. Wanneer u naast de komkommer in uw gerecht meer smaakvolle ingrediënten gebruikt mag de wijn ook wat rijker worden.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham. Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d'avola.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Welke wijn drink je hierbij? Ervan uitgaand dat je een pittige soep hebt gemaakt is een kruidige rode wijn een goede begeleider van deze soep. Als je dan ook nog de wijn uit het land van oorsprong neemt, Hongarije, dan is een kruidige Egri Bikavér van Kovacs Nimrod Rhapsody of Superior een uitstekende keuze.
De klassieke rosé wijnen zijn echte eetwijnen. Deze eetwijnen zijn qua kleur bijna rood en zijn vol, stevig en bevatten erg veel smaak. Deze rosé wijnen kunnen qua gerechten dus zeker wel wat hebben. Denk bijvoorbeeld aan varkensvlees, Mexicaanse gerechten, Aziatische gerechten, gegrilde vis, knoflook en olijven.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).