Met een flowmeter op elke groep kan men de groepen op het zelfde niveau inregelen. Hierdoor zullen alle groepen gelijkmatig stromen en even warm aanvoelen. Tevens kunt u bij een eventuele storing controleren of er wel waterstroming over de slangen plaatsvindt.
Middels de schaalverdeling op het doorzichtige glaasje van de flowmeter kan men het debiet in liters / minuut aflezen. Door de zwarte instelring te verdraaien kan men het benodigde debiet instellen. worden gemonteerd om zo te voorkomen dat onbevoegden de ingestelde debieten verstellen.
Calorimetrische flowmeters – ook bekend als thermische flowmeters – meten de snelheid van een medium. Ze hebben geen bewegende delen en kunnen worden toegepast voor het meten en bewaken van waterige vloeistoffen, lucht, gassen en dunne olie.
Productoverzicht voor toepassingen in vloeistoffen, gassen en stoom. Consistente productkwaliteit, veiligheid, procesoptimalisatie en milieubescherming - dit zijn slechts enkele redenen waarom industriële flowmeting steeds belangrijker wordt.
Dit systeem heeft bij een hoog-temperatuursysteem, met een delta t van 20, primair 250 liter water nodig. Bij een laag-temperatuursysteem, met een delta t van 10, wordt het vereiste aantal liters water primair bijna verdubbeld naar 450 liter. Let hier dus op als er ook gekoeld gaat worden.
De flowmeters zijn van dit type en varieren tussen en max van 4 - 5 liter/min.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
Heb je vloerverwarming in meerdere vertrekken? En wil je de kamertemperatuur van iedere ruimte afzonderlijk aansturen? Een zoneregeling vloerverwarming is dan dé oplossing. Door een thermostaat in iedere kamer te installeren, kun je de temperatuur per vertrek instellen.
Een debietmeter is een meetinstrument waarmee in gesloten geheel gevulde leidingen de doorstroming (als massa of volume) van een gas of vloeistof per tijdseenheid (het debiet) gemeten kan worden.
Is er voldoende verschil tussen aanvoer- en retourtemperaturen? Bij een conventioneel verwarmingsysteem (Hoge Temperatuur Verwarming) is het temperatuursverschil bij voorkeur 15 tot 20 °C (bijvoorbeeld 90 °C aanvoer en 70 °C retour).
In de meest gevallen wordt de pomp automatisch ingesteld op de hoogste stand. Logisch, want zo wordt het huis ook het snelst warm. Zeker wanneer de vloerverwarming net is aangelegd is dat prettig. Maar als het huis eenmaal op temperatuur is, hoeft de pomp niet meer op vol vermogen te draaien.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
Vloerverwarming is kortom een stabiel type verwarming. Hierdoor heeft het geen zin 's nachts, en zeker niet als u een paar uur weggaat, de vloerverwarming lager of uit te zetten. Wij adviseren dan ook de vloerverwarming zo aan te sluiten dat een kamerthermostaat of nachtverlaging er géén invloed op heeft.
Veel mensen die over vloerverwarming in hun huis beschikken stellen zich de vraag of ze er goed aan doen om deze 's nachts af te zetten of niet. Algemeen wordt aangeraden om dit niet te doen, maar de vloerverwarming gewoon op een lager niveau in te stellen. Op dit vlak wordt een temperatuur aangeraden van 16 graden.
Voor niet zo goed geïsoleerde woningen adviseert Milieu Centraal om 's nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. Daarmee kun je gemiddeld 80 euro per jaar besparen. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat 's nachts dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Je kunt een lager gasverbruik met vloerverwarming bereiken en ervaart een hoger comfort door de aangename warmte. Met een vloerverwarming bespaar je tot wel 10 tot 15% op de gaskosten in vergelijking met gewone radiatoren.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Met waterzijdig inregelen verdeel je het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren of vloerverwarming. Het resultaat is meer comfort omdat de radiatoren in de verschillende ruimtes in balans worden gebracht en de juiste hoeveelheid warmte afgeven.
De pomp staat de hele dag en het hele jaar aan. Daarmee loop het jaarlijks elektriciteitsverbruik behoorlijk op. Een snelle rekensom vertelt ons dat een circulatiepomp van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt. Dat is met een gemiddeld jaarverbruik van 2800 kWh, 19% van het totale verbruik.