Het verschil tussen zoet en droog Als het proces van wijnmaken begint worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.
Er zijn verschillende typen witte wijn die als zoet kunnen worden beschouwd. Naast wijnen gemaakt van de riesling en moscato druif, zijn ook wijnen zoals Gewürztraminer en Chenin Blanc vaak zoet. Deze wijnen hebben een hoog restsuikergehalte, wat bijdraagt aan hun zoetheid en smaakprofiel.
De zoetste wijnen zijn Port, Moscato, Ice Wines, Meads en Tokaji Eszencia . Mead is met name zoet, fruitig en gemaakt met honing. Restsuiker (RS) is de hoeveelheid suikers, meestal druivensuikers, die in een wijn achterblijven nadat de alcoholische fermentatie is voltooid.
Hier zijn enkele kenmerken om op te letten: Het etiket van de wijn geeft vaak al aan dat de wijn zoet is.Kijk naar termen zoals "zoet", "zoetig", "doux", “dolce" of “sweet". Dit geeft aan dat de wijn een hoger suikergehalte heeft.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Hoewel er slechts 1/5g suiker per 140 ml Chardonnay-portie zit, is het niet de witte wijn met de minste hoeveelheid suiker! Pinot Grigio heeft minder dan een gram suiker in elk 140 ml glas, wat het de laagste in suiker maakt . Maar dat betekent niet dat Chardonnay veel suiker bevat!
Het suikergehalte van de wijn is uiteindelijk de beste manier om het zoetheidsniveau te bepalen — en de zoetste wijnen kunnen meer dan 200 gram restsuiker per liter bevatten. "Deze kunnen bijna plakkerig en stroperig zijn in de mond, en hebben ook veel minder alcohol, over het algemeen minder dan 8 of 9 procent ABV," zegt Grewal.
Smaakprofiel Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en 'groene' geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel.
Pinot Grigio wijnen zijn over het algemeen droog en fris van smaak en lenen zich uitstekend voor verschillende gelegenheden. In sommige gevallen kunnen deze wijnen ook een licht zoetje hebben. Vooral in de Franse Elzas, waar de druif Pinot Gris wordt genoemd, kunnen de wijnen licht zoetig over komen.
Enkele van de populairste zoete witte wijnsoorten zijn Riesling, Moscato, Gewürztraminer, ijswijn en late oogstwijn . Deze aromatische witte wijnen kunnen variëren van licht en delicaat tot krachtig en vol van body. Zoete witte wijnen kunnen ook dessertwijnen worden genoemd vanwege hun superzoete karakter.
Start met een soepele wijn
Vaak is een wijn met veel tannine moeilijker te drinken. Begin jij dus net met rode wijn drinken, kies dan voor een wijn met minder tannine. Twee bekende en makkelijk te drinken rode wijnen zijn: Pinot Noir – Dit is een wijnsoort die goed samengaat met verschillende gerechten.
Droge rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, bevatten weinig tot geen restsuiker, terwijl zoete rode wijnen, zoals bepaalde soorten Port of Zinfandel , een hoger suikergehalte hebben.
Zoete witte wijnen zoals Moscato, Riesling, Chenin Blanc en Gewürztraminer staan bekend om hun fruitige, bloemige aroma's en frisse, zuivere smaak. Ze zijn veel populairder dan zoete rode wijnen zoals Late Harvest Zinfandel, Port en Madeira, die bekend staan om hun rijke, volle smaak en hogere alcoholpercentage.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Merlot de meest verbouwde rode wijnsoort
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven grote smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Is Verdejo droog of zoet? Verdejo is eigenlijk altijd een droge witte wijn. De verdejo-druif is een aromatisch druivenras met frisse zuren. Wijn van deze druif is meestal dus expressief in de geur en sappig en fris van smaak.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles.
Een zoete wijn is een wijn die een deel van de restsuiker van de druiven vasthoudt tijdens de fermentatie. Hoe meer suiker er in de wijn overblijft, hoe zoeter de wijn zal zijn . Een veelvoorkomend misverstand over droge wijnen is dat ze de neiging hebben om je mond uit te drogen, of dat je mond vreemd aanvoelt als je drinkt.
Om zoete wijn te maken heb je een hoog suikergehalte nodig, hiervoor zijn drie methodes: druivensap met zeer hoog suikergehalte gebruiken, de vergisting stoppen, of een zoete component toevoegen. De laatste methode is een bekende methode van de bekende goedkope Duitse wijnen.
Pinot Grigio vs. Chardonnay: Wat is het verschil? Chardonnay is doorgaans iets zoeter dan pinot grigio , dankzij de hogere zuurgraad van de pinot. Chardonnay is ook droger en de rijke, boterachtige smaak is doorgaans direct herkenbaar.
Droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Rode wijn heeft bijna 1,5 gram per glas restsuiker, rosé zo'n 2,5 gram en droge witte wijn meestal rond de 0,7 gram. Dat is allemaal minder dan in zoete witte wijn met soms wel 6 gram suiker per glas.
Droge rode en witte wijnen bevatten heel weinig suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die op hun suikerinname letten. Aan de andere kant bevatten zoete wijnen zoals Muscat en Port veel suiker en zijn ze mogelijk niet geschikt voor mensen met diabetes of die proberen hun suikerniveaus op peil te houden.